Košarka Mornar na teškom gostovanju Borcu u posljednjem meču godine

Napadačka poslastica ABA lige u Čačku

Priliku da na savršen način zaokruži izuzetno uspješan decembar i godinu, Mornar će imati večeras (17h) na gostovanju Borcu u Čačku, u ranije odloženom meču ABA lige.

Pobjeda Baranima garantuje prvo mjesto na tabeli; ukoliko uspiju da slave, biće prva ekipa sa deset trijumfa u regionalnom takmičenju ove sezone. Osokoljeni pobjedom nad Cedevita Olimpijom u gostima, izuzetnim izdanjem u nedjelju u Ljubljani, izabranici Mihaila Pavićevića ulaze u meč koji je potencijalna poslastica napadačke košarke.
Potreban oprez

U Mornaru su riješeni da pokažu, da su i kvalitetniji sastav i spremniji za žestoku borbu. U okršaju dvije izuzetne bekovske linije, naš predstavnik ipak ima više kvalitetnih opcija.

“Dobra igra u Ljubljani daje nam dodatno samopouzdanje pred duel u Čačku. Ukoliko ponovimo igru iz većeg dijela tog susreta, posebno iz prvog poluvremena, osvojićemo bodove, iako će biti to težak duel sa motivisanim i veoma dobrim protivnikom, koji je dokazao svoju snagu i u meču sa Splitom koji je odigran u nedjelju”, kazao je Nemanja Vranješ, bek Mornara.

Trener Mihailo Pavićević ne želi euforiju nakon važnog trijumfa nad Cedevita Olimpijom. U meč sa Borcem (skor 3-7) ulazi se sa dozom opreza, uz svijest o važnosti energetskog momenta od starta duela.

“Zna se da je Čačak grad košarke. Nažalost, neće se igrati pred publikom, a sigurno bi bila puna dvorana. To je ekipa koja zaslužuje svaki respekt, pogotovo ako se ima u vidu da minimum dvije godine igra u istom sastavu. Prije početka prvenstva njih sam vidio kao jedno od potencijalnih prijatnih iznenađenja. Upravo zbog te uigranosti”, rekao je Pavićević.

Šuterski obračun

Mornar je suočen sa teretom uloge favorita na gostovanju, protiv ekipa koja zna da izuzetno brzo i efikasno kažnjava promašaje.

“Čeka nas izuzetno teška utakmica, rekao bih i teža od one u Ljubljani. Oni igraju sa mnogo šuteva za tri poena. I spoljni i unutrašnji igrači dosta šutiraju. Moraćemo da branimo to njihovo najjače oružje ako mislimo da ostvarimo trijumf. Nama je pobjeda neophodna na putu ka zacrtanom cilju. Jednostavno, učinićemo sve da dobijemo utakmicu. Ali, ponavljam neće to biti nimalo lako, jer Borac je pokazao da pozicija na tabeli ne pokazuje realnu sliku”, dodao je Pavićević.

Borac je ekipa koja je izuzetno igrala derbije do sada u ovoj sezoni…

“Osim pobjede protiv Partizana u Beogradu, na loptu su bili protiv Budućnosti u Podgorici, sa Cedevitom su se nosili do posljednja dva minuta, a sa Igokeom u Laktašima imali su šut za pobjedu. Znači, radi se o kvalitetnoj ekipi i moramo biti maksimalno fokusirani u tom meču”, zaključio je Pavićević.

Mornar će 3. januara u duelu 13. kola ABA lige ugostiti odličnu Igokeu, u prvom meču godine u ,,Topolici“, tako da je ovaj period izuzetno bitan za barski tim na putu ka ostvarenju ambicija. S. S.

Marinović: Nijesmo favoriti

Marko Marinović, trener Borca, želio je da istakne kvalitet i formu Mornara uoči ovog meča u Čačku.

“Očekuje nas utakmica protiv tima koji je u odličnoj formi i koji igra sjajno ove sezone u ABA ligi. Moram da istaknem da je lakše i bolje po nas što se meč igra u Čačku. Međutim, da prijetim i da kažem da je Borac favorit u ovom duelu bilo bi nerealno. Mnogo je teško igrati u ovakvim uslovima, jer nije sigurno da li će neki meč biti odigran. Nedostatak utakmica je stvarno veliki, kako ostalima, pa tako i nama. Ali vjerujem da ćemo meč protiv Mornara odigrati najbolje što u ovom momentu možemo”, rekao je Marinović.

Prednost u svim segmentima igre

Borac postiže 82,1, a prima čak 86,4 poena po meču u ABA ligi. Sa druge strane, Mornar bilježi 84 poena po meču tako da je jasno da će ovo biti sudar dominantno napadačkih ekipa.

U svim elementima igre Barani imaju statističku prednost ove sezone, sa dva skoka više i tri asistencije više po meču u prosjeku. Šuterski je Mornar dominantniji, sa 59,7 procenata šuta za dva (53,5 Čačana) i 37 procenata realizacije za tri poena (32,3 procenta rivala).

Opasnost Džons

Brajs Džons, Amerikanac koji je nekada igrao u našoj Prvoj ligi u Ulcinju, glavna je šuterska opcija Borca sa 13,1 poena uz četiri asistencije po meču.

Nikola Kočović ima 10,7 poena i 2,9 asistencija po utakmici, a Nenad Nerandžić deset poena u prosjeku. Krilo Entoni Smit, odlični atleta visok dva metra, bilježi 9,3 poena uz 5,3 skokova po utakmici.

Tags
Send this to a friend