Košarka Trener Mornara Mihailo Pavićević u razgovoru za Arenu ne bježi od krivice za poraz od FMP-a, ali ima primjedbe za igru i odnos pojedinih igrača

Ne može se neko kriti iza moje odgovornosti

foto: KK Mornar

Izjava trenera Mornara Mihaila Pavićevića nakon poraza od FMP-a u Beogradu (94:92) da je za njegovu ekipu prvenstvo završeno kada je u pitanju borba za plej-of i da će do kraja razigravati mlade igrače, mnoge je ostavila u nedoumici. Posebno što Mornar matematički još nije otpao iz trke za plej-of, iako u preostala tri kola (igra protiv Cedevita Olimpije, Budućnosti Volija i Igokee) ne zavisi samo od sebe…

“Računica je laka, čista matematika. Ja bolje od bilo koga drugog znam šta treba mojoj ekipi da se plasira u plej-of. Ali treba da imamo nešto sa čim možemo da pravimo računicu. A kako mi sad izgledamo, pravo da vam kažem, teško je praviti bilo kakvu računicu. To je bila poenta moje izjave nakon meča sa FMP-om”, kaže za Arenu trener Barana Mihailo Pavićević.

“Ako dozvolimo da za poluvrijeme primimo 60 poena, od, ne želeći da ih potcjenjujem, skromne ekipe FMP-a, kakvu mi onda treba da pravimo računicu? A očekuju nas tri utakmice protiv najjačih ekipa u ABA ligi”, dodao je Pavićević.

Svojom izjavom je želio da pošalje poruku ekipi, koja već duže vrijeme, u velikoj mjeri zbog povreda Džejkoba Pulena i Ajzee Vajtheda (protiv FMP bio najbolji sa 25 poena, ali je promašio posljednji šut za tri poena), ne liči na onu iz prvog dijela sezone.

“Treba do kraja da uradimo sve što možemo, da probamo da prodrmamo ekipu. Gotovo je neobjašnjivo da sedam igrača protiv FMP-a bude bez učinka, na utakmici koja nam život znači. To je nedopustivo”.

Pavićević ne bježi od svoje odgovornosti kao trenera, ali traži i da igrači pokažu odgovornost.

“Nema dileme, ja uvijek stajem iza svakog poraza, svaki ide na moj račun. To se neće nikada ništa promijeniti, kod mene je to uvijek jasno. Ali moramo svačiji učinak da odmjerimo. Ne možemo da dozvolimo da sa jednom petorkom u drugom poluvremenu dođemo od ,,minus 15“ do ,,plus pet“, a da onda zbog umora tih igrača budem prisiljen da vršim izmjene, i da ponovo dođemo na ,,minus 10“. A onda kada se ta petorka vrati u igru, da dođemo u situaciju da imamo šut za pobjedu, koji smo nažalost promašili. To je, zaista, nedopustivo”.

Pavićeviću skoro da i nije potrebno postavljati pitanja.

“Neki bi trebali da se pozabave sami sobom. Jer, svi smo mi profesionalci, svi mi živimo od ovoga. Kao što ću ja da preuzmem odgovornost za poraz, bogami se ne može neko kriti iza moje odgovornosti, iza nekakvih bivših imena, a bez učinka i bez ikakvog doprinosa na utakmici. To je više nego zabrinjavajuće, pogotovo u ovom trenutku kada je svaka utakmica „biti ili ne biti“, kada, maltene, svaka lopta odlučuje”.

Trener Mornara se ponovo vratio na prvo poluvrijeme protiv FMP-a, koje je domaćin riješio u svoju korist 60:45.

“To poluvrijeme ne može da služi na čast nikome. Nedopustivo je da primimo 60 poena, a borimo se za plej-of. Kakav onda crni plej-of? Kakve računice, koliko nam treba pobjeda i sa koliko poraza možemo proći? To je suština moje priče nakon utakmice. Nijesmo u dobroj situaciji, to je više nego očigledno. Mnogo toga se poremetilo od tih famoznih povreda, i od tada, jednostavno, više ne izgledamo ni blizu kao što smo izgledali. To povreda su bile podijeljene uloge, a sada treba da dođe do novih preuzimanja uloga. Tu izgleda da dolazimo do toga da nemamo takvih igrača koji mogu da preuzmu takvu odgovornost. Ali šta je, tu je”.

Do kraja su ostala još tri kola, Mornar u neđelju dočekuje Cedevita Olimpiju, sedam dana iza toga i Budućnost, u odloženom meču, na kraju slijedi gostovanje Igokei.

“Borićemo se do kraja. U neđelju protiv Cedevite je, definitivno, utakmica ,,biti ili ne biti“. Tu ćemo pogledati istini u oči. Nakon toga više nema, ,,možemo ovo, ili ako se desi ono“…Za nas je to ,,dan D“, ako pobijedimo ostajemo u trci, u suprotnom te su priče završene. Neđelja će dati odgovor da li zaslužujemo da se nađemo u plej-ofu ili ne. Teren će sve pokazati, možemo da pričamo koliko hoćemo, na terenu treba pokazati ili jesmo ili nijesmo. Evidentno da smo u rezultatskoj i krizi igre, ali sve će se zaboraviti ako se dobro završi”,  zaključio je Pavićević.

Klub daje i više od maksimuma, zato još više boli odnos igrača

Mihailo Pavićević ističe da u preostala tri kola ligaškog dijela stručni štab i igrači treba da daju maksimum.

“A klub odavno daje više od maksimuma. Ponavljam, jedan smo od rijetkih klubova gdje je svakome sve isplaćeno. I onda još više boli ovakav odnos, ovakav učinak pojedinih igrača. To je za svaku kritiku. To je ono što me najviše i boli, jer klub sa svoje strane odavno radi više nego što može. Na nama iz stručnog štaba je da te preostale utakmice pripremimo najbolje što možemo. Ali igrači su ti koji dobijaju utakmice, a ne trener, koji gubi utakmice. Mi možemo da spremimo bilo šta, ali ako igrači to ne sprovedu u djelo, svaki trud je uzaludan. Čitavu neđelju smo spremali šta da radimo da zaustavimo dva beka FMP-a, Čovića i Nenadića, a dopustili smo im da rade šta hoće. To su neke neobjašljive stvari, ali dešava se. Nažalost, nama se to dešava u najbitnijem dijelu u sezoni. Ispali smo iz pobjedničkog ritma, to je najveći problem”, kaže Pavićević.

Ko se više sjeća kako smo igrali u decembru i januaru

Pavićević u preostala tri kola ligaškog dijela očekuje od igrača da pokažu kvalitet zbog kojeg su i dovedeni u Bar, ali i druge atribute.

“Ko se više sjeća kako smo mi igrali u decembru i januaru. To više niko ne gleda, poznato je da se posljednje broji. Trenira se i igra za kraj sezone, kada je borba za plasman, za trofeje. Tada se pokazuju pravi igrači, tada se vidi karakter igrača i kompletne ekipe, u odlučujućim utakmicama”, rekao je trener Mornara.

Simptomatično je da nijednom nijesmo pobijedili u Beogradu

Mornar je četiri od pet poraza u gostima ove sezone doživio u Beogradu, od Crvene zvezde, Partizana, Mege i FMP-a. U glavnom gradu Srbije, dakle, Barani ove sezone nijesu uspjeli da slave..

“Vrlo je simptomatično da nijesmo ostvarili nijednu pobjedu u Beogradu. Ne znam, možda ima i drugih stvari…Izgleda da boravak u Beogradu nekim našim igračima, možda, služi za nešto drugo. Ali tu smo, gdje smo. Da ne ulazim u veću elaboraciju…”, rekao je Mihailo Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasapg
Gost
sasapg

Srecno Barani, mozda izadje sve na dobro…

Send this to a friend