Košarka Kreće regionalna liga za košarkašice

Nemoguća misija za mlade vučice

Tačno 191 dan nakon što su u dramatičnom finalu izgubile od ekipe Beroe i sezonu završile srebrom na fajnal foru u Celju, košarkašice Budućnost Bemaxa večeras (18 h) na istom mjestu, protiv šampiona Slovenije otvaraju novu sezonu.

Ekspedicija ŽKK Budućnost Bemax doputovala je juče oko podne u Laško, nakon nešto više od 13 sati puta. Iako su smještene u mjestu poznatom po termama i sjajnim SPA centrima, Podgoričanke nijesu stigle na odmor i relaksaciju, već će danas pokušati da protiv ekipe koja je među glavnim kandidatima za titulu, dokažu da će i ove sezone imati stada pokažu.

Inače, dueli Celja i Budućnost Bemaxa posljednjih godina uvijek su donosili posebna uzbuđenja. U posijednje četiri godine čak tri puta su se igrali produžeci u Sloveniji (jednom čak i tri dodatna perioda), a budući da su ova dva tima u posljednjih šest godina konstantno na završnim turnirima onda je jasno zbog čega je meč ovih rivala dobio epitet regionalnog “el klasika”. Ipak, čini se da ovog puta neće tako biti. Celje je prilično pojačalo ekipu, napravilo moćan tim kako bi napravilo iskorak, dok je crnogorski šampion nikad mlađi. Otišle su Amerikanka Džil Barta, Litvanka Laurita Jurčiute, reprezentativka Bosne i Hercegovine Tamara Kapor, te plejmejkerka Crne Gore Jelena Vučetić. Sa druge strane stigao je tandem iz Zvezde Aleksandra Katanić i Mina Đorđević, a čelnici podgoričkog kluba su priključili pet igračica koje su minule sezone igrale za Lovćen Bemax WABA ligu do 17 godina. Gledajući roster “vučica” za današnji meč dobija se podatak daje prosjek godina podgoričke ekipe tačno 20. Baš zbog toga, pitanje je da li će dugogodišnji derbi i ovog puta zadržati sjaj, jer je jasno da su Slovenke apsolutni favoriti.

“Naravno da je Celje favorit. Ta uloga im pripada i zbog kvaliteta i činjenice da igraju na svom terenu, pred veoma bučnom publikom, možda ne baš karakteristično za žensku košarku. Celje je godinama u vrhu, uvijek je na fajnal-foru i ima najveće ambicije”, kazao je Vladan Radović, trener Budućnost Bemaxa, koji će nakon sezone u kojoj je vodio podgorički tim u konkurenciji kadetkinja, juniorki i seniorski tim ali na domaćoj sceni, danas debitovati na klupi “plavih” u regionalnom takmičenju.

Kadrovski problemi

Celje je angažovalo dvije nove Amerikanke Kejs i Dir, stigla je Šveđanka Hersler, te Portugalka Kostourkova, a tu je i doskorašnji bek Zvezde Snežana Bogićević. Prije tri dana Celje je snagu demonstriralo protiv Ilirije (85:49) na startu domaćeg takmičenja.

“Na startu sezone ima dosta nepoznanica, mada imamo informacija o Slovenkama. Činjenica je da su se dobro pojačale, da su napravili respektabilan tim i jasno je da nas čeka težak posao. Ali, siguran sam da će ovaj mladi tim imati veliku želju da se bori protiv takve ekipe i nastojaćemo da damo maksimum, da odigramo borbeno i sa dosta energije, a da li će to biti dovoljno za iznenađenje, ostaje da se vidi”, poručio je Radović, koji neće moći da računa na Violetu Lazarević i Anastasiju Drobnjak, dok će u timu biti Nikolina Babić i Patricia Bura, koje su proteklih dana bile van stroja, pa je pitanje da li će moći da pomognu “vučicama” na premijeri.

Send this to a friend