Košarka

Obavljeno mjerenje reprezentacija Izraela i Rusije

tekst i foto: kscg.me

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u sklopu dijagnostičkog centra sa kojim raspolaže, poslije mjerenja kadetskih reprezentacija Crne Gore i Francuske, u subotu 12. avgusta, realizovao je i mjerenje kadetskih košarkaških reprezentacija Izraela i Rusije, koje kao i naša i francuska reprezentacija učestvuju na Evropskom prvenstvu koje se u glavnom gradu Crne Gore održava od 11. do 19. avgusta.

Dijagnostika u sportu je fundamentalna nauka koja je pokretač vrhunskih rezultata i svaki uspješni sportski kolektiv trebalo bi da koristi bar neku vrstu dijagnostičkih alata za testiranje i evaluaciju sportista i precizno programiranje režima ishrane i usklađivanje sa određenim trenažnim programom.

Navedena mjerenja realizovali su doc. dr Milovan Ljubojević i mr Ivan Vasiljević, a stručni štab reprezentacija Izraela i Rusije je dobio uvid u procentualne vrijednosti masnog, koštanog i mišićnog tkiva, ukupnu količinu vode u organizmu, odnos između lijeve i desne strane tijela i parametre metabolizma, a reprezentativcima obje države su takođe izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su izrazili zadovoljstvo realizovanim mjerenjima koja pružaju ključne informacije koje utiču na promjene trenažnih procedura, periodizacije treninga i multidisciplinarnog pristupa što je od posebnog značaja za mlade sportiste.

Send this to a friend