Košarka Najbolji evropski trener o poziciji stručnjaka sa Starog kontinenta u NBA ligi

Obradović: NBA je mafija

Trener Fenerbahčea Željko Obradović bez dlake na jeziku odgovorio je na pitanje zašto nema više evropskih stručnjaka u NBA ligi.

Prošle godine je Igor Kokoškov postao prvi trener sa Starog kontinenta kao šef stručnog štaba NBA ligaša, kada je vodio Finiks.

“Nema evropskih trenera. Znate zašto – zato što je NBA mafija. Ne daju trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome. Ja smijem da kažem jer me ne interesuju. Imam prijatelje u NBA, radili smo preko ljeta, dolaze na treninge, u stalnom smo kontaktu, ali… Sve poštovanje za NBA koja je najbolja liga na svijetu, ali moram da kažem da mnogo evropskih trenera može da radi tamo. Tako je. Mene lično ne interesuje da budem trener tamo”, rekao je Obradović za Sportando.

Vjeruje da će njegove kolege iz Evrope ipak dobiti pravu šansu u Americi.

“Nadam se da će jednog dana jedan evropski trener otići u NBA i pokazati im sve naše vještine. Sada je dosta trenera iz Evrope spremno za to. Prisjetite se šta se desilo prije toga: Majk D’Antoni je Amerikanac, a rođen je i odrastao u Evropi, Dejvid Blat je Amerikanac, treći Igor Kokoškov koji je tamo radio 20 godina prije nego što je dobio priliku da vodi NBA tim”, istakao je Obradović.

Send this to a friend