Košarka

Osmina finala prekretnica: Lakše do medalje nego do opstanka

foto i tekst: kscg.me

Muška juniorska košarkška reprezentacija na šampionatu Evrope u Letoniji želi da obezbijedi ostanak u A diviziji.

Selektor Boško Radović je sa momcima odradio veći dio priprema u Nikšiću i to u nekompletnom sastavu. Samo nekoliko dana imao je na raspolaganju sve igrače zbog premijernog učešća naše U17 selekcije na šampionatu Svijeta u Argentini.

“Pripreme su trajale više od 40 dana, veći dio je odrađen u okrnjenom sastavu zbog učešća U17 reprezentacije na SP. Pet igrača se priključilo nekoliko dana pred put, tako da smo pokušali da ih ukomponujemo koliko je moguće za ovo kratko vrijeme. Imali smo dvije prijateljske utakmice sa Češkom i BiH, te provjere nijesu bile loše, naročito posljednja koja je bila jedina u kompletnom sastavu.” kazao je Radović.

Baš je meč sa Bosnom i Hercegovinom pokazao da će U17 reprezentativci biti odličan dodatak ovoj našoj talentovanoj generaciji. Istakli su se Kljajić i Tomašević.

“Raduje što su odigrali dobro tu utakmicu sa BiH, ipak kratko vrijeme koje smo imali da radimo kompletni čini da nemamo jasnu sliku koliko možemo na prvenstvu. Ono što je evidentno je želja i volja kod svih igrača, a sigurno je da smo spremni fizički i ima prostora za napredak.” ističe selektor.

Prvi cilj je opstanak u eliti.

“Maksimalno ćemo igrati kako bi na taj način pokušali da dođemo do što lakšeg protivnika u toj četvrtoj utakmici, prvoj nokaut faze, koja je možda i ključna za opstanak. Opstanak u divziji je cilj, ako bude prostora za nešto više daćemo maksimum da iskoristimo šansu. Kada sada gledamo na moguća ukrštanja djeluje lakše ući u borbu za medalju, nego stići do opstanka u slučaju neuspjeha u osmini finala.” kaže Radović.

Naši su u grupi D zajedno sa Litvanijom, Srbijom i Velikom Britanijom koja je prvi rival u subotu od 13 sati.

“Sa Britanijom je prva utakmica na prvenstvu, spremamo ih već danima, gledali smo materijal i jasno je da su veoma nezgodna ekipa, igraju atipičnu, pucaju sa svih pozicija, pa će biti vrlo zahtjevna utakmica, prvenstveno fizički kako bi sve to pokrili u defanzivi. Imamo poslije toga Litvaniju i Srbiju, pa bi ta utakmica sa Britancima mogla bi da presudi dalji tok takmičenja. Mislim da smo bolja ekipa, ali bi trebalo to da dokažemo na terenu”, zaključuje Radović.

Send this to a friend