Košarka

Ovaj Podgoričanin je buduća zvijezda evropske košarke

Debitantska sezona u Gran Kanariji bila je kao iz snova za najtalentovanijeg crnogorskog igrača rođenog u 21. vijeku. Petnaestogodišnji Jovan Kljajić potvrdio je da naša košarka ne mora da brine za svoju budućnost. Da je riječ o velikom talentu moglo se naslutiti i prije odlaska u Španiju, dok je ovaj Podgoričanin branio boje Budućnosti i Plej of-a.

Pažnju na sebe skrenuo je 2015. godine na “Slovenia ball-u” (nezvanično prvenstvo Evrope za igrače do 14.god), kada je bio najbolji igrač turnira. Tada su brojni klubovi iz svih krajeva Starog kontinenta, ali SAD-a pokazali interesovanje i pokušali da ga privole u svoje redove. Odlučio se za Gran Kanariju i kako za CdM ističe nije pogriješio.

„Mislim da je ’Slovenia Ball 2015.’ bio glavna prekretnica u mom životu. Proglašen sam za najboljeg igrača turnira, bio najbolji strijelac… Nakon toga su krenule ponude, kojih je stvarno bilo puno – kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i iz svih djelova Evrope i SAD-a. Gran Kanarija je imala uslove koji su mi najviše odgovarali i zato sam odlučio da pređem tamo“, kaže Jovan na početku razgovora za CdM.

Priznaje da mu je u prvih nekoliko mjeseci teško padala odvojenost od porodice i prijatelja.

„Znao sam da neće biti lako u startu. Ipak,  škola, treninzi, utakmice ne dozvoljavaju vam da imate puno vremena da mislite o tome. Ono što me je privuklo da odaberem Gran Kanariju jeste dobra atmosfera koja vlada u tom klubu – između trenera i igrača, rukovodsva kluba i igrača. Nema pritiska, oni vjeruju u vas, rade s vama, uvijek su tu kada treba, upozoravaju na nedostatke i rade na tome da ih isprave i baš zbog toga vi osjećate da je vrijeme za košarku. I dok spavate, ona postane dio vas. Živite za nju i kroz nju”, ističe Kljajić.

Njegov potencijal brzo je došao do izražaja. Ističe da je to posljedica pravog kolektiva.

“Što smo više vremena provodili zajedno, postajali smo bliskiji i otvoreniji jedni prema drugima. Navikao sam se na stil igre, treninga, a naše utakmice i putovanja su dali posebnu dimenziju našem druženju. To je na kraju rezultiralo uspjehom i željom da sljedeća sezona bude još bolja”.

Jovan je odmah po dolasku u redove Gran Kanarije dobio šansu da sa juniorima igra ”Adidas Next Generation Euroleague” turnir. I ne samo to…

“Imao sam priliku i da učestvujem na Džordanovom kampu i da pored povrede uđem u 20 majboljih igrača Evrope. Sa kadetima sam osvojio titulu šampiona Kanarskih ostrva, zatim međunarodni turnir u Lanserotu gdje sam ponio i titulu MVP-a. Takođe, s kadetima Gran Kanarije sam ušao u polufinale Španije i proglašen za najboljeg strijelca turnira. Presrećan sam što nisam pogriješio sa izborom kluba i da mogu ponovo da biram uradio bih isto”.

Iako znatno mlađi od ostalih igrača, pokazalo se da i u juniorskoj konkurenciji može da bude centralna figura na parketu.

“Oduševljen sam što sam dobio šansu da igram Evroligu za U18 tim. To je samo po sebi uspjeh, jer sam imao značajnu minutažu u svim mečevima. Ne bih sebe nazivao prvim igračem ekipe, zato što ako ste ekipa ne zavisi sve od vas. Bez dobrih saigrača ne možete sami puno uraditi. Mogu reći da Gran Kanarija ima odlične mlade košarkaše za koje se već čulo, a i za koje će se tek čuti, tako da mi je čast što sam dio tako dobre ekipe”.

Pored Kljajića, još nekoliko nadarenih crnogorskih igrača nastupa u Španiji.

“Naša zemlja ima odlične igrače u svim uzrastima i veoma sam ponosan na sve njih. U svakodnevnom sam kontaktu sa svojim vršnjacima, Nikolom Žižićem (Barselona), Stefanom Vlahovićem (Real Betis), Pavlem Titićem (Barselona) – najboljim igračima Španije u svom godištu. Takođe, imao sam priliku da igram protiv Dina Radončića koji je stvarno nevjerovatan igrač, odličan šuter, asistent, ima sjajan pregled igre, MVP svakog prvenstva. Pred njim je definitivno velika karijera. Svima želim puno uspjeha i sreće, kao i da Crnu Goru predstave i  proslave na najbolji mogući način”.

Talentovani Podgoričanin ne krije da upija znanje igrača prvog tima Gran Kanarije.

“Posljednjih nekoliko nedjelja dosta vremena sam provodio sa članovima prvog tima. Trenirao u njihovoj sali, pod vođstvom trenera Luisa Kazimira i mogu generalno za sve reći da su sjajni momci. Pored Bo Mekejleba, tu je bio Darko Planinić koji je dobro poznat svima, jer je neko vrijeme proveo u Budućnosti. Zaista mogu dosta da naučim i čujem od njih, usput se i lijepo zabavim. Mislim da je cilj svega toga upoznavanje i stimulisanje igrača”.

Petnaestogodišnji Kljajić ima riječi hvale za struku u Gran Kanariji.

“Treneri su u svim uzrasnim katerorijama odlični. Njihov osnovni zadatak, kome su oni veoma predani je kvalitetan rad sa djecom. Posebna pažnja je usmjerena na pravilan šut, dobru odbranu, svaki igrač prolazi kroz određeno testiranje koje ukazuje na sve njegove prednosti i mane. Zatim se sistematski prilazi otklanjanju tih mana i unapređenju već postojećih vrlina igrača. Rezultati su bitni naravno, ali se prvenstveno vodi racuna o igračima”.

Priznaje da se uželio porodice, domovine…

“Naravno da jedva čekam da vidim najbliže, posebno majku i brata Stefana, koga nisam vidio skoro godinu dana, jer je on u Los Anđelesu. Tamo uči i igra košarku. Posebno mi je drago što ću ovo ljeto provesti u Podgorici sa reprezentacijom, jer ću biti blizu svojih najbližih i prijatelja”.

Jovan će predvoditi naš nacionalni tim na Evropskom prvenstvu za kadete, čiji će domaćin, sredinom avgusta, biti Podgorica.

“Drago mi je što su Crna Gora i moj grad domacini EP. Reprezentacija je sastavljena od odličnih igrača i mislim da imamo dobre šanse da prvenstvo odigramo na najbolji mogući način. Ali u sportu, kao i u životu potrebna vam je sreća. Nadam se da će nas poslužiti i da ćemo početi i završiti prvenstvo kompletni, bez povrijeđenih igrača i naravno sa medaljom oko vrata”.

Za kraj intervjua, Kljajić nam je opisao susret sa legendom fudbala Ronaldinjom.

“Poslije finalnog turnira Španije, ekipa i ja smo se vraćali za Gran Kanariju. Na aerodromu u Barseloni smo naletjeli na Ronaldinja. Prišao sam, tražio da se slikamo i on mi je rekao da sjednem sa njim. Počeo je da postavlja razna pitanja – odakle sam, kako se zovem, gdje igram… Bio sam baš iznenađen, jer ne dešava se često da ugledate takvu zvijezdu, a kamoli malo popričate”, zaključio je Kljajić.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Betoven
Gost
Betoven

Neće ovaj završiti kao Mirotić. Ipak , nije puno takvih izdajnika.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Svaka mu cast.

Dzo
Gost
Dzo

Da ne zavrsi kao Mirotic…toga me strah.

Starac
Gost
Starac

Ovo je dobra za ovg momka i takp treba, ali istina je da ce sava milatovic biti kosarkaska zvijezda svijeta

8milijardi eura
Gost
8milijardi eura

Upola manja hrvatska sa njim. ………☆

8milijardi eura
Gost
8milijardi eura

Ovaj je dobar protiv hrvata. …………

8milijardi eura
Gost
8milijardi eura

Ovaj će hrvatsku naopačke okrenut. ……..☆☆☆☆☆☆☆

8milijardi eura
Gost
8milijardi eura

Kućica. ………☆☆☆☆

DRAGUTIN
Gost
DRAGUTIN

Puno srece Jovanu i bratu Stefanu. Siguran sam da ce uspjeti i naravno igrati za svoju Crnu Goru.

Send this to a friend