Košarka

Ovakav raspored je van pameti, ali cilj je pobjeda nad Bjelorusijom

foto: championsleague.basketball

Meč odluke i posljednji “prozor prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo se bliži. Naši najbolji košarkaši će 28. juna u Nikšiću dočekati Bjelorusiju, a za 1. jul zakazano je gostovanje Sloveniji. Međutim, selektor Zvezdan Mitrović se nalazi u velikim problemima kada je u pitanju spisak igrača na koje može računati.

Strateg Monaka je krajem maja objavio širi spisak, ali sa njega su već otpali osam igrača Ognjen Čarapić, Nemanja Vranješ, Blagota Sekulić, Nikola Vučević, Bojan Dubljević zbog povreda, te Jovan Kljajić i Bojan Tomašević zbog obaveza u kadetskoj reprezentaciji koja će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Argentini.

“Ovaj sistem je izuzetno loše isplaniran. Mi smo zakazali okupljanje za 18. jun. Ukoliko sa Monakom budem igrao pet utakmica u finalu plej-ofa Francuske, sa igračima mogu biti tek 25. juna, jer je eventualna majstorica 24. Meč protiv Bjelorusije je 28. To dovoljno govori kakav je sistem. Za pripremu je malo i sedam dana, a ne ovako. Ali, šta je tu je”, rekao nam je na početku razgovora Mitrović i osvrnuo se na sve otkaze.

“Vučević neće biti prisutan zbog duge pauze. Nije igrao, a pred njim je posljednja godina ugovora u Orlandu, pa se mora što bolje spremiti za ono što ga čeka tamo. Dubljević je odmah otišao u Minhen na terapije, ali je prije toga svratio kod mene i razgovarali smo. Vuče tu povredu tetive i nije u mogućnosti da nam pomogne”, ističe Mitrović i nastavlja. “Todorović ima problema sa leđima, Vranješ petom i teško će se oporaviti do mečeva. Tu su naravno i povrede Petra Popovića i Blagote Sekulića. Biće veselo.”

Kada se podvuče crta može li se pričati o očekivanjima pred meč odluke protiv Bjelorusa, a onda i gostovanje aktuelnom šampionu Evrope?

“Najgore od svega je što su momci završili sezone i umjesto da odmore od košarke, oni moraju biti u reprezentaciji. A, krenuli smo još u avgustu. To je van pameti, ali eto. Cilj je da savladamo Bjelorusiju i prođemo dalje. Da ih napadnemo svim snagama”, poručio je Mitrović.

Ako naši najbolji košarkaši ispune cilj i prođu u drugi krug kvalifikacija susrešće se sa istim problemima oko sastava. Zbog toga, 48-godišnji stručnjak ima jasan plan.

“Okrenućemo se mladima. I do sada smo pozivali po jednog ili dvojicu, ali sada nijesmo mogli zbog njihovih obaveza na Svjetskom prvenstvu za kadete. To je ipak prioritet. Ali, pokušaćemo da pametno iskoristimo vrijeme i provjerimo čime raspolažemo. Nemamo mi veliku bazu”, ističe Mitrović.

O Asvelu

“Bio sam u kontaktu sa nekim klubovima, među njima je i Asvel. Iako je izašao demant i Tonija Parkera i mene, mediji su nastavili sa pisanjem. Sačekaću kraj sezone i onda ću saopštiti svoju odluku. Jer, ne bi bilo korektno prema igračima da pred finale pričam o tome”

Sezonu krunisati titulom

Pred Zvezdanom Mitrovićem i njegovim Monakom je možda i najvažniji period u dugoj sezoni finale plej-ofa francuskog šampionata. Protivnik je Le Man, a prvi meč serije na programu je sjutra veče.

“Ovo nam je treća sezona u prvoj ligi, a sticajem raznih okolnosti do sada smo ispadali u četvrtfinalu, polufinalu… Sa Le Manom se dobro poznajemo, igrali smo tri meča ove sezone. U ligi oba puta izgubili, dok smo ih savladali u finalu Liders kupa. Kvalitetna su ekipa, imaju približan budžet kao mi”, kazao je Mitrović.

“Kneževi” su u polufinalu bili bolji od Limoža (3:1), dok je Le Man savladao Strazbur (3:2).

“Imali smo tu tešku seriju protiv Limoža. Bili smo hendikepirani na neki način, jer nas ovdje gledaju kao strance. Nemamo objektivnost kada su sudije u pitanju. Protiv Limoža se dešavalo da dobiju i po 45 slobodnih bacanja. Odreagovali su reprezentativci Francuske i u tom četvrtom meču je sve bilo regularno. Imamo ružno iskustvo u plej-ofu”, jasan je Mitrović koji je imao poruku za kraj.

“Bićemo maksimalno spremni. Želimo da sezonu završimo osvajanjem titule”.

Send this to a friend