Košarka Zvezda poslije dvije godine u Morači

Pobjeda koja donosi mnogo više od dva boda

Nakon skoro dvije godine od famoznog finala plej-ofa, u kojem je bilo svega, najmanje sportskog, na terenu, a posebno oko terena u Beogradu, u sezoni u kojoj je Crvena zvezda do trofeja došla u skandaloznoj majstorici u Beogradu (nijesu postojali ni minimalni uslovi za normalnu igru), „crveno-bijeli“ su ponovo gosti u „Morači“.

Oba tima derbi dočekuju u odličnoj formi, iako u lošem trenutku, usred nadoknađivanja zaostalih utakmica u ABA ligi i obaveza na evropskoj sceni. Izabranici Dejana Milojevića su u seriji od šest pobjeda u ABA ligi, a nakon duela sa Crvenom zvezdom ih iduće sedmice očekuju dva meča četvrtfinala Evrokupa, po jedan u Monte Karlu i Ljubljani (gdje će „plavi“ igrati kao domaćini, zbog zabrane državljanima Francuske da putuju u zemlje van Evropske unije).

Serija pobjeda Crvene zvezde u regionalnom takmičenju traje još duže, osam mečeva, a Beograđani su vezali i dva trijumfa u Evroligi (Himki, Panatinaikos), gdje iduće sedmice gostuju CSKA.

Međutim, ulog je veliki, prva pozicija uoči plej-ofa, pa će oba tima biti i te kako motivisana da u večerašnjem meču ostvare veoma važnu pobjedu. Pred derbi, Budućnost Voli ima skor 16-3, Crvena zvezda ima isti broj mečeva i poraz manje (17-2).

“Velika su očekivanja za ovu, definitivno, veoma važnu utakmicu. Imamo priliku ne samo da osiguramo mjesto u plej-ofu, već i da povedemo 2:0 u pobjedama protiv Zvezde. Radi se o jakom protivniku, i vidjećemo što možemo da uradimo”, kaže italijanski bek u redovima Budućnost Volija Amedeo dela Vale.

Budućnost brani pobjedu iz Beograda

Podgoričani su dobili prvi duel, u Beogradu, sa 67:65, ali se od tada dosta promijenilo, posebno kod „crveno-bijelih“. Oba tima imaju nove trenere Dejan Milojević i Dejan Radonjić – zamijenili Petra Mijovića i Sašu Obradovića. Budućnost nije mijenjala tim, dok su Zvezdu u međuvremenu napustili bivši crnogorski reprezentativac Tejlor Ročesti, Emanuel Teri, Džoni O’Brajant, Boriša Simanić. Doveden je bio i španski reprezentativac Hoakin Kolom, koji ipak nije uspio da se nametne u rotaciji, igrao je samo četiri meča do sada. Centar Lendri Nnoko je trebao od početka sezone da se priključi timu, ali je zbog ljekarskih nalaza njegov potpis ipak odložen. I dalje je glavna snaga ekipe u spoljnoj liniji gdje odlično igraju Džordan Lojd i Kori Volden, kao i Lensigton Hol. Noko, Ognjen Kuzmić i Duop Rit su zaduženi za reket, a pomažu im Marko Jagodić Kuridža, Dejan Davidovac, Marko Simonović, Ognjen Dobrić. Nakon dva meča suspenzije, u tim se vraća kapiten Branko Lazić…

Novim trijumfom, Budućnost ne samo da bi dostigla Zvezdu na tabeli, već bi je i pretekla, jer bi „plavi“ bili bolji međusobno. Budućnost Voli bi u tom slučaju sudbinu prvog mjesta držala u svojim rukama, ali do kraja ligaškog dijela (još šest kola poslije derbija) bi morala samo da pobjeđuje kako bi sačuvala prvo mjesto.

Pobjedom u „Morači“, sa druge strane, posebno sa tri i više poena razlike, Zvezda bi, praktično, osigurala prvu startnu poziciju za doigravanje, imala bi dvije pobjede više i bolji međusobni skor od Podgoričana, a bilo bi nerealno da „crveno-bijeli“ do kraja dožive tri poraza…

“I mi i oni smo u dobroj seriji pobjeda u ABA ligi. Očekujem da će biti agresivni, kao i uvijek, naročito u odbrani, i pokušaćemo da igramo najbolje što možemo da ih u tome spriječimo. Imaju veoma dobre igrače, poput Voldena i Lojda, posebno u bekovskoj liniji, koji su agresivni u defanzivi, i veoma talentovani u napadu. Pokušaćemo da ih zaustavimo”, dodaje Amedeo dela Vale.

Kao i na meču u Beogradu, i u ,,Morači“ će nedostajati navijači.

“Uvijek je teško igrati bez navijača. Oni su ovdje velika podrška. Ali tu ne možemo ništa da promijenimo. Znamo da će nas gledati preko televizije i to nam je najbitnije”, zaključio je Italijan.

Zvezda prošle sezone nije došla

Crvena zvezda, podsjećanja radi, prošle sezone nije gostovala u glavnom gradu Crne Gore. Nije doputovala na meč koji je trebao da bude odigran 30. decembra 2019. godine, iz, kako je naveo predsjednik kluba Nebojša Čović, bezbjednosnih razloga i na osnovu preporuka srpskih bezbjednosnih službi. Navodno zbog naraslih tenzija povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Gostima iz Beograda, koji su mjesec kasnije bez problema gostovali u Baru, nijesu bile dovoljne ni garancije iz Uprave policije Crne Gore „da sigurnost gostujućih igrača i stručnog štaba ni u kom slučaju nije ugrožena, kao i da će se od momenta dolaska gostiju u Crnu Goru, boravka u njoj za vrijeme trajanja utakmice i nakon nje osjećati bezbjedno“.

Na osnovu izvještaja delegata, disciplinski sudija ABA lige Saša Pavličić Bekić je taj meč registrovao službenim rezultatom 20:0 u korist Budućnosti, uz oduzimanje boda Beograđanima i novčanu kaznu od 20 hiljada eura. Taj rezultat, međutim, kasnije nije potvrdila ABA liga, a sezona je prekinuta kolo prije kraja ligaškog dijela, zbog pandemije korona virusa…

Milojević: Zvezda ima svoje dobre strane, ali imamo ih i mi
Dejan Milojević će prvi put voditi Budućnost Voli protiv Crvene zvezde, ali je kao trener Mege već imao brojne mečeve protiv ,,crveno-bijelih“, u ABA ligi, prvenstvu i Kupu Srbije.

“Znamo ko je i što je Crvena zvezda. Čeka nas serija teških utakmica. Međutim, idemo korak po korak i razmišljamo samo o prvom narednom protivniku. Zvezda ima svoje dobre strane – imamo ih i mi. Pokušaćemo naše dobre strane da dovedemo do izražaja, a da Zvezdine udarne igle spriječimo da pokažu svoj kvalitet, koji je neosporan”, kazao je Milojević.

Pod vođstvom Milojevića, Budućnost je upisala sedam pobjeda u osam utakmica, svih pet u ABA ligi, te dva od tri meča u Evrokupu. Jedini poraz Milojević je uknjižio na debiju, protiv Virtusa u ,,Morači“…

Send this to a friend