Košarka

Početak Evrolige nosiće veliku simboliku

Svaki od mečeva Evrolige Budućnost Volija, od prvog kola, biće podsjećanje na bogatu tradiciju crnogorskog kluba i nastupe u evropskoj eliti prije deceniju i po.

Evroliga je povukla pravi potez time što će upravo meč Budućnost Voli – Armani otvoriti kompletnu sezonu takmičenja 11. oktobra u Podgorici.

Tako će “plavi” odigrati prvi meč u eliti u Podgorici nakon 6. februara 2003. godine – 15 godina, osam mjeseci i pet dana poslije posljednjeg meča.

U 2. kolu, 16. oktobra Budućnost Voli gostovaće Darušafaki, a taj meč biće prilika za revanš za četvrtfinalni poraz u Evrokupu u martu.

Tada je u oba duela istanbulski tim bio bolji i trasirao put ka tituli Evrokupa, ali je baš u Istanbulu ekipa Aleksandra Džikića bila blizu senzaciji.

U 3. kolu u Podgoricu stiže Makabi, protivnik koji je odigrao jedan fantastičan meč u našem glavnom gradu 6. februara 2003. godine baš taj posljednji u Evroligi do ovog oktobra. “Ponos Izraela” je pobijedio 89:80.

Tada je crnogorsku publiku oduševio hrvatski centar Nikola Vujčić, jedan od najboljih na početku vijeka na kontinentu, sa 17 poena. Protiv prvaka Evrope Reala, Budućnost Voli igraće u 4. kolu već 25. oktobra u Madridu!

Upravo Real bio je rival Podgoričana u plejof seriji Evrolige u do sada najuspješnijoj elitnoj sezoni 2000/2001. U sva tri meča “kraljevići” iz Madrida tada su bili bolji. U Podgoricu nakon 16 godina, u 5. kolu stiže slavni atin ski Panatinaikos 2. novembra.

Od te sezone 2001/2002 timovi se nijesu sastajali… Interesantno, grčki gigant je pobijedio u šest od dosadašnjih sedam mečeva protiv Budućnosti. Mjesec vrhunske evropske košarke biče zaokružen duelom sa Žalgirisom u Podgorici u 6. kolu Evrolige 9. novembra.

Litvanski klub je u sezoni 2002/2003 u Podgorici izgubio u dramatičnom meču u produžetku, 106:102. Pamti se partija Džona Brauna, koji je tog dana postigao 27 poena…

Sve to je samo uvertira u mjesece koji slijede i garantovanu košarkašku groznicu u Crnoj Gori.

Send this to a friend