Košarka

Ponosan sam, velika je ovo stvar

foto: FIBA.com

Kakva vijest stiže iz švajcarskog gradića Miesa, sa obale Ženevskog jezera, iz sjedišta svjetske košarkaške federacije! Bogdan Tanjević će 30. avgusta biti primljen u Kuću slavnih FIBE sedamdesetdvogodišnji Pljevljak na ovaj način dobiće priznanj e za sve što je podario košarci i postati prvi Crnogorac “stanovnik čuvenog zdanja u španskom Alkobendasu.

“Ponosan sam, šta drugo da vam kažem. Velika je ovo stvar, čast ogromna i zadovoljstvo ujedno”, rekao je Tanjević sinoć Dnevnim novinama.

Popularni Boša će se naći među besmrtnima zajedno sa trenerima Natalijom Hejkovom (Slovačka) i Muom Zojunom (Kina posthumno) i osam igrača/ica Margo Didek (Poljska posthumno), Atanas Golomejev (Bugarska), Aklonzo Mourning (SAD), Fabricio Oberto (Argentina), Hoze Ortiz (Portoriko), Merdat Varda (Egipat), Jiri Zidek (Češka) i Žane Arkain (Brazil) naći na predlog Košarkaškog saveza Crne Gore.

“Zahvalnost Vesku (Baroviću), Danilu(Mitroviću), a ja sam i dalje vezan za KSCG, s obzirom da sam predsjednik Udruženja košarkaških trenera Crne Gore. Crna Gora je moja posljednja ljubav, bio sam selektor tima koji će sada igrati na Svjetskom prvenstvu, sve te igrače izuzetno poznajem”.

Znate onda i koliko mogu u Kini dan nakon što vi u Pekingu postanete član Kuće slavnih tim Zvezdana Mitrovića kreće u bitke sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom.

“Pazite kada sam vidio žrijeb za kvalifikacije zagovarao sam da se pruži šansa mladima i da se spremamo polako za naredni Eurobasket. Objektivno, nismo imali šansu, ali se otvorilo i napravljeno je čudo. Tako sada treba posmatrati situaciju put u Kinu je nagrada, neka momci tamo uživaju, neka se viteški nadmeću sa najjačim selekcijama, već su uradili nevjerovatan posao”, zaključuje naš proslavljeni stručnjak.

Uticaj Mirka Novosela

Tanjević je 1979. godine vodio Bosnu do titule prvaka Evrope, bio je šampion Starog kontinenta sa Italijom 1999. a finalista Svjetskog prvenstva sa Turskom 2010. godine. Uz to vodio je Kazertu, Asvel, Limož, Trst, Milano, Virtus Bolonju, Fenerbahče, reprezentaciju Jugoslavije, Budućnost i reprezentaciju Crne Gore na Eurobasketu 2017. godine. Prebogata karijera možda bi bila siromašnija da se negdje na početku karijere nije pojavio legendarni Zagrepčanin Mirko Novosel.

“Upravo smo se čuli, najviše sam mu zahvalan. Ja napunio 26 godina godina, zove me Mirko da budem selektor svih mlađih kategorija Jugoslavije. Ej, znate li što je to tada bilo, kakva stvar, kao da mi je neko dao naljepši poklon. Ogroman uticaj je imao na moju karijeru, hvala mu na tome”, istakao je Tanjević.

Četiri decenije od titule “studenata”

Tanjević, koji je trenutno tehnički direktor reprezentacije Italije (koordinator svih mlađih selekcija) će vrlo brzo biti dio još jedne lijepe, emotivne svečanosti. Za osam dana u Sarajevu će se okupiti generacija koja je Bosni i jugoslovenskoj košarci donijela prvu titulu prvaka Evrope. Petog aprila navršiće se tačno 40 godina od čuda u francuskom Grenoblu, kada su Bošini “studenti” savladali italijanski Emerson (96:93).

“Ne znam tačno ko će sve doći, ali organizuje se lijepa svečanost, promocija filma sa akterima tog uspjeha, pravo druženje i sjećanje na te dane. Bila je to prva titula neke ekipe koja u svojim redovima nije imala američke košarkaše (ne računajući CSKA koji je bio praktično reprezentacije SSSR-a) i zbog toga je velika”, priča Boša uz sjetu s obzirom da Bosna danas praktično ne postoji.

Delibašić, Varajić (45 poena u finalu), Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić i Pešić. Na klupi Bogdan Tanjević. Generacija koja je upisana zlatnim slovima kako u jugoslovenskoj, tako i u evropskoj košarci.

Send this to a friend