Košarka Istorija Mundobasketa

Popovićev istorijski koš

foto: FIBA

Ideja prvog Mundobasketa bila je aktuelna još od Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine. Vilijam Džons, generalni sekretar Svjetske košarkaške federacije (FIBA), dobio je podršku Kongresa FIBA da prvi šampionat svijeta bude održan u Argentini 1950. godine, kao jednoj od pet zemalja osnivača FIBA.

Argentinski predsjednik Huan Peron je organizacijom šampionata želio da gradi imidž zemlje u svijetu. Zvaničan naziv prvenstva 1950. godine bio je “Prvi košarkaški šampionat svijeta oslobodilac general San Martin”, po južnoameričkom revolucionaru čija se godišnjica smrti slavila.

Odluka o organizaciji šampionata u Južnoj Americi bila je pragmatična, jer nijedna evropska zemlja nakon Drugog svjetskog rata nije bila zainteresovana, niti mogla obezbijediti uslove da bude domaćin.

Na Kongresu na kome je prihvaćena kandidatura Argentine za organizatora odlučeno je da se, osim domaćina, za prvo prvenstvo svijeta kvalifikuju prva tri tima sa Igara u Londonu (SAD, Francuska, Brazil), prva tri sa južnoameričkog prvenstva 1949. godine (Urugvaj, Čile, Peru), evropski prvak iz 1949. (Egipat, prvenstvo je igrano u Kairu i Evropa je dobila prvaka iz Afrike) kao i dva tima sa kvalifikacionog turnira koji je odigrano u januaru 1950. u Nici. Tamo su pravo učešća izborile Italija i Španija, ali su Italijani odustali zbog finansijskih problema, pa je uskočila trećeplasirana Jugoslavija.

Argentina je postala prvak svijeta, drugo mesto pripalo je Amerikancima, a treće Brazilu. Nije bilo plej-of runde, već se u finalnoj grupnoj fazi igralo šest mečeva i domaćin je ostvario skor 6-0.

Turnir je odlučen posljednjeg dana, 3. novembra 1950, kada je Argentina savladala SAD 64:50. Jugoslavija je bila posljednja, na desetoj poziciji. Najbolji igrač šampionata bio je Argentinac Oskar Furlong, a najbolji strijelac Španac Alvaro Salvadores sa prosjekom 13,8 poena.

U najbolju petorku, nezvanično, izabrani su Džon Stanić (iz Sakramenta u Kaliforniji, porijeklom iz Hercegovine, zvijezda čuvenog univerziteta UKLA) iz selekcije SAD, Rikardo Gonzales (Argentina), Rufino Bernedo (Čile), Alvaro Salvadores (Španija) i Oskar Furlong (Argentina). Jugosloven Nebojša Popović ušao je u istoriju kao prvi strijelac poena na Mundobasketu, u porazu od Perua 22. oktobra 1950. godine 33:27. Pogodio je jedno slobodno bacanje. Jugosloveni su izgubili od Čilea 40:24, Ekvadora 45:40, ponovo Perua 46:43, ali i službenim rezultatom 2:0 od Španije, zbog odluke da se ne igra protiv te zemlje sve dok je Frankov režim na snazi.

Za jugoslovensku selekciju na šampionatu u Argentini nastupili su Mirko Amon, Aleksandar Blašković, Lajoš Engler, Dušan Radojčić, Ladislav Demšar, Nebojša Popović, Aleksandar Gec, Milorad Sokolović, Srđan Kalember, Vilmoš Loci, Milenko Novaković i Borislav Stanković.

Selektor-igrač bio je Nebojša Popović. Interesantno, i četiri naredna šampionata planete održana su u Južnoj Americi.

Send this to a friend