Košarka Nakon spekulacija da imaju pozive iz FIBA

Prioritet klubova iz regiona je Evroliga

foto: KK Olimpija

Klubovi iz reda najjačih ABA ligaša, poput Budućnost Volija i Partizana, ne žele da se odreknu šanse da nastupaju u Evroligi.

Zbog toga poziv za nastup u FIBA Ligi šampiona, koji je u utorak stigao na adresu ta dva kluba i Cedevita Olimpije, nije nešto što će se sada razmatrati kao opcija najvećim regionalnim klubovima.

Budućnost Voli je tokom prethodne decenije više puta odbijala prijedloge da se priključi takmičenjima pod okriljem FIBA. Predsjednik kluba Dragan Bokan je u više navrata isticao privrženost takmičenjima Evrolige, jer nije želio da klub uskrati šanse da izbori evropsku elitu.

Nastup u Evroligi klub je dočekao u sezoni 201819, a ima već deceniju kontinuiteta nastupa u takmičenjima pod okriljem ULEB (Evroliga i Evrokup). Bokan je posljednjih godina izgradio izuzetan odnos sa predsjednikom Evrolige Đordijem Bertomeuom. Ovog ljeta klubovi iz regiona će prije svega sačekati, da iscrpe sve opcije za učešće u Evroligi naredne sezone. Ako opcija ostane Evrokup ili FIBA Liga šampiona, očekuje se da izbor bude takav da ne šteti dugoročnoj ambiciji klubova da igraju u najjačem takmičenju.

Izbor Cedevita Olimpije može biti upitan, budući da je klub tokom proljeća već raskinuo ugovore sa nizom prvotimaca. FIBA Liga šampiona je prethodnih dana i sedmica ušla u pregovore sa nizom klubova iz Evrokupa, sa željom da iskoristi trenutni momenat krize, uz obećanja finansijskih garancija klubovima za nastupe. Tako su već potvrđeni učesnici FIBA LŠ za narednu sezonu turska Darušafaka, litvanski Ritas Viljnus i španski Bilbao Basket, a očekuje se odgovor turskog Galatasaraja.

Send this to a friend