Košarka

Profesori obavili mjerenje morfoloških parametara naših košarkašica

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u sklopu dijagnostičkog centra sa kojim raspolaže, nastavio je sa proširenjem baze rezultata crnogorskih reprezentativnih selekcija.

“Profesori Fakulteta Milovan Ljubojević, Ivan Vasiljević i Gorica Zorić obavili su detaljno mjerenje morfoloških parametara ženske seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja se priprema za kvalifikacione mečeve za Eurobasket protiv Slovačke i Islanda.

Ova mjerenja omogućavaju reprezentativkama praćenje procentualnog sadržaja masti u strukturi tijela i posebno po ekstremitetima, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i praćenje parametara metabolizma.

Izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su saopštili da su osnovne hipoteze za uspjeh u košarkaškoj igri određene antropološke karakteristike i da utvrđivanjem i procjenom tjelesnih dimenzija započinje svaki dijagnostički postupak. Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje relevantnih karakteristika i sposobnosti sportista”, saopštio je Univerzitet Crne Gore.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cinik
Gost
cinik

Ostalo je zapisano da je kralj Henri I u 12. vijeku izmjerio rastojanje od vrha nosa do vrha srednjeg prsta ispružene ruke i uveo jedinicu za dužinu-jard. Vrijeme je da mi uvedemo jedinicu za odskok-bjelicu?

Henri
Gost
Henri

Ne znam zbog cega pominjes profesora Bjelicu, taj covjek je “odskocio” od mnogih ali svojim znanjem, uspjehom i rezultatima. Treba svima da nam bude modalitet.

Send this to a friend