Košarka

Protiv Slovenije do posljednjeg atoma snage

Trijumf nad Bjelorusijom u četvrtak u Nikšiću nije košarkašima važan samo zbog obezbijeđenog mjesta u drugoj rundi kvalifikacija, već i zbog toga što znači i osvojene bitne bodove za narednu kvalifikacionu grupu za SP.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je još u februaru potvrdila da se se svi bodovi osvojeni u prvoj fazi kvalifikacija prenose u narednu rundu, koja počinje sredinom septembra.

To znači da će ,,crveni u kvalifikacionu grupu I prenijeti makar bodove osvojene u dva ubjedljiva trijumfa sa Bjelorusijom. Meč sa oslabljenom Slovenijom u nedjelju (rival gotovo izvjesno bez prve zvijezde Luke Dončića) u Ljubljani će biti nova prilika.

“Jasno je da nas u nastavku kvalifikacija čeka još teži posao. Zato je naredni meč u Ljubljani u nedjelju bitan. Zbog toga nema mnogo prostora za slavlje uspjeha protiv Bjelorusije. Moramo odigrati maksimalno protiv Slovenije, do posljednjeg atoma snage”, poručio je selektor Zvezdan Mitrović.

Rivali iz grupe B koji Crnu Goru čekaju od septembra već su poznati. Turska, Ukrajina i Letonija imaju isti učinak od osam poena uoči posljednjeg kola grupe B, dok je ,,otpisana Švedska. Jasno je, Letonci koji su našu reprezentaciju ubjedljivo porazili na prethodnom Evropskom prvenstvu i Turci koji imaju veliku bazu kvalitetnih igrača, biće favoriti.

“Mi ćemo biti u specifičnoj, vrlo vjerovatno još težoj situaciji u narednoj rundi kvalifikacija. Ponovo nećemo moći da računamo ne samo na igrače iz NBA lige, nego vrlo vjerovatno ni na igrače koji nastupaju u Evroligi. Budućnost Voli naredne sezone igraće u evropskoj eliti, a njeni igrači do sada su dijelom bili okosnica reprezentacije. Zato nas nakon meča sa Slovenijom čeka analiza, da napravimo nove ciljeve i jasnu strategiju”, istakao je Mitrović.

Upravo je protiv Bjelorusije plejmejker Budućnost Volija Nikola Ivanović igrao važnu ulogu u trećoj četvrtini i odličnom odbranom, uz nekoliko pogodaka iz teških pozicija, u četvrtak trasirao put ka trijumfu. Odličan i pouzdan učinak imali su centar ,,plavih Filip Barović i iskusni kapiten Suad Šehović.

Jasno je da su selekciji i u ovom ,,prozoru kvalifikacija nedostajali su mladi igrači podgoričkog tima povrijeđeni Aleksa Ilić, Petar Popović, Danilo i Zoran Nikolić… Naredna runda kvalifikacija u Sest mečeva (po tri kući i na strani protiv Letonije, Turske i Ukrajine) biće odigrana u tri ,,prozora, kao i prethodna.

Već 14. i 17. septembra Crnu Goru čekaće prve dvije utakmice. Potom još dvije na kraju novembra i početku decembra, i posljednja dva meča u februaru naredne godine. Sistem takmičenja osmišljen je tako da će se već u ponedjeljak veče znati kompletan raspored druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Send this to a friend