Košarka

Putokaz iz Istanbula

foto: fiba.basketball

Selekcije Crne Gore i Ukrajine do sada nijesu odigrale zvaničnu utakmicu, bilo u kvalifikacijama bilo na velikim takmičenjima.

Ipak, jedna pobjeda protiv ovog rivala u jedinom dosadašnjem meču je važno iskustvo za “crvene”. Po mnogo čemu, trijumf 25. avgusta prošle godine na pripremnom turniru u Istanbulu, 75:62 u prijateljskoj utakmici, je dobar putokaz kako treba igrati protiv Ukrajinaca danas u Nikšiću. Rival naše selekcije tada je nastupio u skoro istom sastavu u kojem će gostovati u našoj zemlji.

Reprezentacija koju je tada vodio Bogdan Tanjević je dominirala od prvog minuta meča i stigla do rutinske pobjede kasnije i do finala turnira protiv Turske. Već nakon poluvremena rezultat je bio 57:38 za naše, a recept za trijumf bio je jasan. Čvrstina pod obručem i agresivna odbrana spoljnje linije donijele su brojne polukontre i kontre, odatle i mnogo lakih poena.

Ono što meč čini specifičnim jeste to da Crna Gora danas neće računati na najbolje igrače iz te utakmice. Tako je najefikasniji tog dana u našoj reprezentacija je dugo na okupu. Utisak je da je Ukrajina selekcija čiji sistem i stil odgovaraju “crvenima” i da su naši sa pravom blagi favoriti pred večerašnju utakmicu. Interesantno, mlade selekcije Crne Gore i Ukrajine su se čak pet puta sastajale na šampionatima kontinenta posljednjih godina.

U meču za 11. mjesto ovog ljeta naša reprezentacija bila je ubjedljiva protiv ovog rivala 98:79 uz odlične partije Miloša Popovića sa 27 i Milića Starovlaha sa 13 poena. Obojica danas konkurišu za sastav u selekciji Zvezdana Mitrovića. Mnoge velike mečeve na seniorskom nivou dvije zemlje su odigrale na šampionatima dama. Naša selekcija je i tu mnogo uspješnija sa tri pobjede i jednim porazom.

Send this to a friend