Košarka Kvalifikacije za Mundobasket

Recept za Litvance: Zaustaviti tranziciju i uvesti meč u naš ritam

foto: FIBA

Nakon pobjede protiv Bosne i Hercegovine (88:69), važnoj u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo, košarkaši Crne Gore mnogo opuštenije dočekuju večerašnji meč u Kaunasu protiv Litvanije (18.30 časova), kao i predstojeće utakmice na Evropskom prvenstvu.

Sa dva boda protiv BiH, izabranici Boška Radovića su ostvarili cilj u prvom od dva meča u prvom “prozoru” druge runde kvalifikacija, za koji su se i spremali cijelo vrijeme i napravili veliki korak ka drugom uzastopnom plasmanu na Mundobasket. Sve što ,,crveni urade u narednih barem šest mečeva (nakon pet mečeva u grupi na EP znače se da li nastavljaju EP u osmini finala) biće samo premija.

Počev od duela sa Litvancima, koji su u Mađarskoj slomili otpor domaćina u posljednja dva i po minuta za dvocifrenu pobjedu (88:78). Litvance su predvodili NBA asovi Domantas Sabonis (Sakramento) i Jonas Valančijunas (Nju Orleans) sa po 17 poena, s tim da je Valančijunas upisao i osam skokova, krilni košarkaš Zenita Mindaugas Kuzminkas je dodao 14 poena, advocifreni su bili Rokas Jokubaitis (12) plej iz Barselone, te Marijuš Grigonis (11), novi član Panatinakosa našeg Dejana Radonjića.

– Litvanija je u punom sastavu, sa svim NBA i evroligaškim igračima. Ko prati košarku, zna o koliko kvalitetnom timu se radi. Na nama je da odigramo dobru utakmicu, da zaustavimo njihovu tranziciju i stil igre koji oni nameću, a da probamo da utakmicu uvedemo u neki naš ritam. Na kraju nam ostaje da se nadamo najboljem ističe selektor Crne Gore Boško Radović.

Računajući i pobjede u prethodnom ,,prozoru, protiv Francuske i Portugala, Crna Gora je u seriji od tri trijumfa u kvalifikacijama, što odavno nije bio slučaj.

– Te tri pobjede nam daju ,,život u ovim kvalifikacijama i nadu da možemo da dođemo do Svjetskog prvenstva. Naravno daje samopouzdanje nakon takvih pobjeda veliko, iako protiv Bosne i Hercegovine, i pored 19 razlike, nije bila tako laka utakmica, ni fizički, ni mentalno, Važno je da smo u drugi krug kvalifikacija ušli sa pobjedom – dodaje Radović. Naši košarkaši su juče cijeli dan putovali do Kaunasa.

– U Litvaniju idemo da igramo dobru utakmicu i pokušamo da iznenadimo domaćina, koji je favorit u tom meču, ali i favorit za osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu. Imamo dugačak put, kratak oporavak, ali gledaćemo da odigramo što bolje u Litvaniji.

U posljednje tri pobjede u kvalifikacijama za Mundobasket, crnogorski košarkaši su primili 70 i manje poena, što pokazuje da su odbranom gradili uspjeh u tim mečevima.

To nije iznenađenje za mene, jer je tokom priprema, i onih kraćih za prethodni ,,prozor, akcenat bio na odbrani, na detaljima. Meč protiv BiH smo odbrambeno dobro pripremili, u prvom poluvremenu smo primili 26 poena od reprezentacije koja u rukama ima sigurno više poena. Ključ protiv BiH je bila odbrana, tako će biti i protiv Litvanije – zaključio je selektor Crne Gore.

Mihailović u NBA društvu

Vladimir Mihailović je jedan od pet igrača koji su obilježili prvi meč prvog “prozora” druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bek naše reprezentacije je protiv Bosne i Hercegovine upisao 20 poena, četiri skoka i tri asistencije, sa indeksom korisnosti 19.

Mihailović se našao u odabranom društvu NBA igrača. Grk Janis Adetokumpo je u porazu od Srbije (100:94) zabilježio 40 poena, osam skokova i četiri asistencije za indeks 37. Na istom meču je briljirao i Nikola Jokić, koji je bio najzaslužniji za pobjedu Srbije, sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija, za indeks 28.

Slovenija je pobijedila Estoniju 104:83, predvođena Lukom Dončićem, koji je meč završio sa 25 poena, 11 skokova i osam asistencija za indeks 30.

Najzad, kolo je obilježio i Letonac Krištaps Porzingis, koji je u pobjedi svog tima nad Turskom (111:85) zabilježio 22 poena, 14 skokova i šest blokada za indeks 33.

Send this to a friend