Košarka

Reprezentacija je velika čast i još veća obaveza

Crnogorske košarkašice juče ujutro doputovale su letom iz Istanbula u Rigu, a zatim tokom dana odradile i prvi trening u “Areni Riga”, u kojoj će sjutra u podne protiv Švedske otvoriti 37. prvenstvo Evrope.

Za razliku od prethodna četiri šampionata, kada je Crna Gora imala obavezu da bude među osam najboljih, a uvijek se potajno nadala i većem rezultatu, ovog puta ambicije su skromne. Potpuno nova ekipa, sa čak pet debitantkinja jasno govori da Jelena Škerović ne može praviti planove o nekoj senzaciji, već da prije svega na ovom šampionatu treba da”lansira što više mlađih igračica, čije vrijeme tek dolazi…

Nakon što se upravo sadašnja selektorka povukla, te Iva Perovanovič, a zatim i Aleksandra Vujović, Milka Bjelica, uz izostanak Jelene Dubljević i povrijeđene Kristine Raković, Crna Gora imaće nikad mlađi tim. Prosjek godina crnogorske selekcije je 26, a mnoge igračice prvi put imaće priliku da osjete što znači velika scena. Nakon što je na četiri prethodna prvenstva Evrope centar bila Iva Perovanovič, te na prethodna dva Amerikanka Anđelika Robinson, Crna Gora sada ima nova rješenja u reketu tu je Amerikanka Glori Džonson, uz iskusnu Natašu Popović, u ekipi su mlade Bojana Kovačević i Violeta Lazarević. Ali, đeca najljepše sanjaju…

“Jako sam srećna što ću igrati na Evropskom prvenstvu, to je svakako najbolji pokazatelj da se veliki rad isplati. Poznato je da je san svakog sportiste da zaigra za reprezentaciju, tako da je ovo za mene nevjerovatan trenutak”, kazala je za Arenu Bojana Kovačević.

Bojana je bila član mlade reprezentacije kod selektora Željka Vukićevića, koji joj je bio trener i u ekipi Lovćena. Kovačević je zatim nastavila karijeru da gradi u Španiji, a minule sezone bila je u ekipi ADBA Aliveš. U drugoj ligi Španije odigrala je 26 utakmica, u prosjeku je igrala 30 minuta i imala 11,3 poena, te 7,6 skokova po meču. Nakon što je dobila poziv da bude selektora Momira Milatovića za turnir u Kini, bila je i u viziji selektora Roberta Injigesa. Igrala je prijateljski meč protiv Katalonije, a bila je i dio tima koji je izborio u kvalifikacijama vizu za Eurobasket.

“Uvijek je čast igrati za reprezentaciju, posebno na ovako velikom takmičenju. Drago mi je da sam tu i nadam se da ću iskoristiti šansu koja mi je ukazana”, skromno je dodala Kovačević.

Bojana je bila startni centar na svim mečevima Crne Gore tokom ovog ljeta – prvo na Igrama malih zemalja Evrope, a zatim i na mečevima protiv BiH i Njemačke, gdje je i dokazala da zaista posjeduje potencijal. Sada je jedna u nizu mlađih igračica koja je spremna da pokaže koliko joj znači nastup na prvenstvu Evrope.

“Imamo jak mlad tim i zato nam i ne treba pritisak, niti posebne ciljeve i imperative postavljati. Sigurno je da će za sve nas ovo biti veliko iskustvo, jer su na Evropskom prvenstvu zaista sjajni timovi”, objasnila je Kovačević, koja je po pitanju planova bila kristalno jasna.

“Možemo da obećamo da ćemo se boriti do posljednjeg atoma snage na terenu. Svjesne smo da su Švedska, Francuska i Češka favoriti, ali naravno da uvijek postoji šansa za iznenađenje”, kazala je Kovačević.

Send this to a friend