Košarka Evrokup

Rivali plavih skoro kompletni

Budućnost Voli već ima jasan uvid u kvalitet rivala u grupnoj fazi Evrokupa, koja počinje u oktobru.

Protivnici u grupi B Evrokupa polako kompletiraju sastave, a već je jasan kostur tima najopasnijih rivala. Pogotovo kada je favorit grupe, španska Unikaha iz Malage u pitanju. Ekipa Luisa Kazemira već ima 11 igrača u rotaciji. Zadržani su ključni košarkaši iz prethodne sezone, a klub je osigurao stabilan budžet za sezonu pred nama.

Šampion Španije iz 2006. Unikaha sada na raspolaganju ima tri izuzetno kvalitetna plejmejkera Izraelca Gala Mekela, te Haimea Fernandesa i Alberta Dijaza. Na “trojci” su poznati Francuz Aksel Butelj i Poljak Adam Vačinski. Na krilnom centru dominantan će biti Amerikanac Tim Abromaitis, uz kapitena Karlosa Suareza. Na centru ukrajinski reprezentativac Volodimir Gerun, uz Rubena Gerera.

Čini se da je Unikaha najtanja na poziciji beka-šutera, sa Špancima Dariojom Bricuelom i Fransiskom Alonsom kao opcijama i da će se na toj poziciji tražiti još jedno pojačanje uoči starta sezone. Kvalitetan sastav najavila je i italijanska Breša. Kao plejmejkeri figuriraju Keni Čeri i Salvatore Pariljo, a na “dvojci” poznata imena Luka Vitall i Tajler Kalinoski. Amerikanci Dru Kroford i Dejvid Mos su opcije uz Brajana Saketija na “trojci”, a pod košem Ti-Džej Klajn i Kristijan Berns. Dovođenje centra Dušana Ristića iz Crvene zvezde pružiće ekipi drugačiju dimenziju u igri i više opcija. Tim Vinćenca Espozita tako će biti izuzetno opasan rival.

Čini se, da će njemački Ulm i francuski Metropolitan 92 biti rivali nešto lošijeg renomea, ali izuzetno opasni prije svega kao domaćini.

Ključna dilema ostaje, međutim, kvalitet izraelskog Makabi Rišona. Razlog taj tim i dalje igra u izraelskoj Viner ligi, u utorak će nastupati u finalu protiv velikog Makabi Tel Aviva. U završnici takmičenja Makabi Rišon pokazao je izuzetan kvalitet U avgustu slijedi rad na selekciji tima za Izraelce, a očekuje se da u ekipi Gaja Gudesa ostanu ključne opcije Amerikanac D’Anđelo Herison kao bek-šuter i centri Zak Henkins, Deril Monro i Džejms Kell.

Za Budućnost Voli, plasman u Top 16 fazu Evrokupa je imperativ, uz utisak u klubu da je žrljeb grupne faze evropskog takmičenja bio povoljan za “plave”. Pripreme za sezonu pred nama trebale bi da počnu 10. avgusta u Podgorici.

Send this to a friend