Košarka

Šved kroji taktiku za Himki

foto: euroleague.net

Sa tri uzastopna trijumfa iz prethodne sedmice, protiv rivala koji takođe ima samo jedan trijumf u Evroligi, Budućnost Voli ima izuzetnu šansu u srijedu, na gostovanju Himkiju u Rusiji. Za trenera Budućnost Volija Aleksandra Džikića ovaj meč je posebno zahtjevan. Stručni štab podgoričkog evroligaša je praktično u situaciji da mora da sprema taktiku za dvije različite ekipe!

“Razlog je to što se još ne zna, a sumnjam da će se uopšte i znati do početka meča, da li će njihov ključni igrač, velika zvijezda Aleksej Šved, moći da igra. Nekoliko posljednjih utakmica je propustio, za vikend nije igrao zbog povrede. Sa njim i bez njega Himki igra potpuno drugačije i od nas zahtjeva različitu pripremu”, objasnio je Džikić.

Konkretno Šved je na šest dosadašnjih mečeva Evrolige koje je odigrao (posljednji propustio) bilježio čak 25,8 poena po meču, po čemu je ubjedljivo prvi strijelac elitnog evropskog takmičenja. Primjera radi, do sada je postigao čak 22 poena više od prvog pratioca Majka Džejmsa, koji je odigrao meč više!

Kada Šved ne igra, ekipa iz Podmoskovlja prinuđena je da nastupa mnogo više timski. Tako je bilo u pobjedi nad Avtodorom u nedjelju (85:77), kada je glavna ofanzivna opcija bio Entoni Gil sa 24 poena. Zubkov je dodao 11, Tomas devet, Bost osam, a u ekipi dugoročno nema ni srpskog plejmejkera Stefana Markovića.

Važno je pitanje da li će Budućnost Voli uspjeti da iskoristi izuzetno efikasan par pod obručem Erla Klarka i Danila Nikolića. U posljednje dvije utakmice, protiv Baskonije i Partizana, tim je ključne serije poena postizao sa njima dvojicom na parketu.

“Protiv nekih ekipa to možete da iskoristite. Protiv nekih drugih, koje imaju izuzetno spremne i defanzivno potkovane atlete, ne možete i tada moramo nalaziti drugačija rješenja”, objasnio je Džikić, konkretno pominjući centarski par Crvene zvezde, Odžo – Cirbes.

Himki djeluje kao ekipa protiv koje se ta varijanta, gdje centri šire igru za broj ne brze šuteve za tri poena, može koristiti. Jasno je, duel u srijedu u Rusiji je šansa za drugi trijumf.

Send this to a friend