Košarka

Testirane mlađe košarkaške selekcije

Mlađe reprezentativne kategorije Košarkaškog saveza Crne Gore, imale su danas priliku da obave antropometrijska mjerenja koja su izvršili nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Ovaj vid mjerenja obavljen je u sklopu priprema ovih selekcija za prvenstva koja ih očekuju. Juniroska reprezentacija će učestvovati na Evropskom prvenstvu u Volosu, u Grčkoj, dok će kadetska reprezentacija pokušati da se, kroz B diviziju koje se igra od 8. do 17. avgusta u Podgorici, plasira u A diviziju.

Nakon sprovedenog mjerenja igrači i stručni štab dobili su podatke o visini tijela, procentualnom sadržaju masti u strukturi tijela košarkaša, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i parametrima metabolizma. Takođe, izmjerene su i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Selektor juniora Darko Vujačić bio je zadovoljan vrijednostima svojih igrača, i istakao značaj ovakvih mjerenja u planiranju i programiranju daljeg razvoja mladih igrača.

Selektor kadeta Mladen Ostojić takođe je izrazio zadovoljstvo što igrači imaju priliku da se na ovakav način procijene njihove karakteristike, podsjetivši da je isti proces obavljen i sa selekcijom kadeta koja je osvojila srebrnu medalju prije dvije godine u Podgorici.

Mjerenja su obavili doc. dr Milovan Ljubojević, dr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević i izrazili spremnost da uvijek izađu u susret našim sportistima, jer se svaki trenažni proces mora temeljiti na mjerenjima i testiranjima koja daju precizne i egzaktne informacije kao smjernice za unapređenje performansi sportista.

Tags
Send this to a friend