Košarka

Tihi heroj i lider – Blagota Sekulić

Što može da učini igrač koji, sredinom treće četvrtine potencijalno ključnog meča, mora kod ljekara jer krv šiba iz pocijepane arkade?

Recimo, da baš tada, u 37. godini, riješi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rigi… Blagota Sekulić nije tip od kojeg možete čuti da je uradio nešto bitno, veliko. Ili od kojeg ćete očekivati burnu emotivnu reakciju. Sve je to stišano na licu tihog lidera, koji uvijek, u dvije decenije karijere, podređuje svoj interesu tima.

Još krajem prošlog vijeka u dresu evroligaške Budućnosti, prije deceniju i u dresu velikog Reala a sad, u zenitu karijere, u dresu sa grbom Crne Gore. Pa ipak, ta trojka u 31. minutu meča sa Turskom u “Morači”, samo tri dana nakon one krvi na licu u meču sa Letonijom u Rigi i momenat kada Blagota spušta kočnice i brane za okean emocija. Bio je to najbolji znak,u nedjelju veče protiv Turske, da je pobjeda tu.

“Ma, to se možda vama učinilo na televizijskom prenosu da je ta povreda arkade djelovala ozbiljno. Ništa specijalno, ništa što Ijekar sa nekoliko šavova ne može da popravi. Vratio sam se da teren, osjetio da mogu, igrali smo dobro tu završnicu sveukupno. Ja koliko bilo ko od nas”, uvjerava nas Blagota, pomalo stidljivo.

Kao da nije Letoncima ubacio 13 poena te noći, kao da nije jedan od najostvarenijih crnogorskih košarkaša u posljednje dvije decenije.

“Predvodi sopstvenim primjerom”

Blagota Sekulić to nikada neće izgovoriti, ali svaki njegov minut na terenu, u dresu reprezentacije Crne Gore je liderski.

“Bitno je sada da ne podlegnemo euforiji. Jeste, ova pobjeda nad Turskom je važna, kao i ona u Rigi. Zavisimo samo od nas, ne gledamo tuđe rezultate. To je dobro. Ali, mnogo je vremena do februara. Čekaju nas dva važna meča, jedna pobjeda nam vjerovatno sve rješava. Šansa za Mundobasket je tu, ali moramo ostati čvrsto na zemlji”, rekao je Sekulić.

I nakon dvije decenije, Blagota Sekulić u “Morači” dočekuje da ga jak aplauz prati na klupu, da njegovo požrtvovanje i pristup publika posebno prepoznaje.

“Jeste, prošlo je mnogo vremena. Meni je bitno da budem tu, volim da igram u “Morači”, znači mi to… Ljudi znaju da sam se uvijek rado odazivao pozivu reprezentacije, kada sam bio potreban. To je nešto što me čini srećnim”, dodao je Sekulić.

U dvije decenije karijere, od onog debija u Kupu Saporte još u sezoni 1998-1999 u prvoj šampionskoj generaciji Budućnosti možda je baš jedan od ključnih koševa karijere bila ova trojka u 31. minutu meča protiv Turske. U potencijalno ključnom trijumfu za istorijski plasman za Mundobasket.

“Bilo je nekih koševa, sad kada razmislim. Ali, hajde da odložimo priču o najradosnijem momentu do februara. Da zaslužimo jedno veliko zajedničko slavlje. Za Kinu i Svjetsko prvenstvo. Ukazala se prilika i to je naš san”, zaključio je Sekulić.

U ovim kvalifikacijama, u dresu Crne Gore, Blagota Sekulić ima učinak od 7,7 poena i 5,2 skoka u prosjeku, na 19,3 minuta po meču. Planira još makar sezonu u vrhunskoj košarci. U ovom momentu, apsolutno je dragocjen, na terenu i klupi, za selekciju Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Kad bi imali više ovakvih sportista kao što je Blagota Sekulić!

Rade Mrdak
Gost
Rade Mrdak

Svaka cast! Veliki sportista!

Rade Mrdak
Gost
Rade Mrdak

Svaka cast. Veliki sportista,

Centar
Gost
Centar

Nase ime,svaka cast za predlog

Nase ime
Gost
Nase ime

Kao i ljetos opet kazem, vratite ga u Buducnost da zavrsi veliku karijeru. On je dijete naseg grada i kluba.

Maks
Gost
Maks

Svaka cast covjeku, kad se igraju velika takmicenja zovu se zvijezde, kad se igraju kvalifikacije zvijezde ne mogu. Onda zovu Blagotu i covjek igra i cuti. I uvjek daje sve od sebe.

micasso
Gost
micasso

Jedino mu zamjeram što je odbijao da igra za reprezentaciju dok je vodio Vujošević. Stavio je lični problem ispred tima, a to je nešto nedopustivo u profi sportu.

anonymous
Gost
anonymous

Nije to nedopustivo, ako imas druge opcije. Bobo ih je ocito imao… Svako odgovara za svoje postupke, mislim da se on nema cega stidjet.

raz
Gost
raz

A sto ne pitaste heroja zasto godinama nije igrao za reprezentaciju?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srce kao Lovćen. Hvala junače.

Send this to a friend