Košarka

Timskom odbranom do meča na jedan posjed

“CSKA je uz Fener i Real najkompletniji tim u Evroligi, sa izuzetnim rosterom i svakako jedan od najvećih favorita za osvajanje trona. Ako želimo da do kraja budemo u meču, odbrana mora da bude na visokom nivou”, kaže u standardnoj analizi za DN Petar Mijović i napominje: “Kontrola skoka i igre u tranziciji, individualna odgovornost u odnosu na nosioce igre, moraju biti konstantni, sa što manje oscilacija, jedino tako možemo do eventualnog iznenađenja”.

U Morači je bilo visokih 93:92, kakav meč da očekujemo u Moskvi?

“Vjerujem da će biti manje poena, sa manjim procentima šuta jer su u prvom meču i jedna i druga ekipa šutirale na vrhunskom nivou. Osim toga naš tim je i značajno izmijenjen i sa nešto drugačijom koncepcijom prevashodno sa čvršćom odbranom”.

Imaju li armejci slabu tačku?

“Skoro da nema. Iako ne igraju na nivou nekih prethodnih godina, imaju strašan tim. Posjeduju ogroman individualni kvalitet i u svakom meču može iskočiti neko drugi. Svaka pozicija je pokrivena sa makar dva kvalitetna igrača, ali izdvojio bih u prvom redu trio Rodrigez-De Colo-Higins kao igrače oko kojih se najviše stvari vrti i od čij e kreacije umnogome zavisi i učinak unutrašnje linije, prevashodno Hajnsa”.

Na koji način do neke dramatične završnice u hladnoj Moskvi?

“Bazične stvari uz PNR odbranu moraju biti na visokom nivou. Maksimalna koncentracija da timskom odbranom u prvom redu gore pomenuta trojka bude zaustavljena da pogađa u serijama. Napadački kada nema udara na otvorenom terenu posebno kad je Kol u pitanju, da se pokuša napasti strpljivo i na tačke koje bi moguće bila naša prednost, a to je unutrašnja igra Kotija Klarka sa pozicije 3 i eventualno Bitadzea koji na donjem postu svojim talentom može iskoristiti prednost u visini u odnosu na Hajnsa. Potrebno je i napraviti adaptaciju na različite PNR odbrane koje CSKA koristi. U svakom slučaju, konstantnost u igri, velika energija i koncentracija su preduslov da u mečevima sa ovako kvalitetnim timovima dođete u situaciju da igrate na loptu ili dvije”, završava Mijović.

Send this to a friend