Košarka

Turkogluova noćna mora

Selekcije Crne Gore i Turske nikad nijesu igrale meč Evropskog prvenstva, ili kvalifikacioni ali su Turci po lošem zapamtili gostovanje u našoj zemlji i Podgorici. Grupna faza Evropskog prvenstva 2005. bila je za njih kobna.

Taj nastup je dobro upamćen u Turskoj, toliko da ga je predsjednik Košarkaškog saveza Turske Hidajet Turkoglu prije nekoliko dana javno pomenuo kao loše iskustvo.

Tada je bio NBA zvijezda Orlando Medžika. Na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori prije 13 godina Turska je igrala u ,,Morači” u grupi B, protiv selekcija Litvanije, Hrvatske i Bugarske. Mečevi u podgoričkoj dvorani u prosjeku su privukli blizu 4.000 gledalaca. Nije ni čudo jer su selekcije garantovale vrhunsku košarku.

Turska je na taj Eurobasket došla sa najslavnijom generacijom. Zvijezde poput Turkoglua, Tunčerija, Pekera, Turkdžana, Okura ciljale su visok plasman. Nije se desio.
Prvo gostovanje u Podgorici Turska je imala 16. septembra 2005. godine, i poražena je od Litvanije 87:75. Već do polovine druge četvrtine meč je bio riješen, a nije pomogla solidna partija NBA zvijezde Turkoglua.

Pobjeda nad autsajderom Bugarskom 94:89 nije bila rutinska, a selekcija Turske je kritikovana jer se očekivao ubjedljiv trijumf. Konačno, ubjedljiv poraz od Hrvatske 80:67 značio je samo treće mjesto u grupi za Turke, u tri dana programa mečeva u prvi put renoviranoj ,,Morači”.

U nokaut fazi Turska se preselila u Vršac i u osmini finala senzacionalno izgubila od Njemačke 66:57. Napadački potpuno neinspirisan tim sputala je odbrana ,,pancera, a legendarni Dirk Novicki postigao je 33 poena za Njemce.

Turkoglu je tako Eurobasket 2005. i iskustvo igranja u Crnoj Gori opisao kao jedno od najneprijatnijih u igračkoj karijeri. Prethodnih dana od sadašnjih igrača Turske zahtijevao je pobjedu u petak protiv Crne Gore. I pozvao na oprez. Domaćin će biti veliki favorit u Ankari, ali bio je i prije 13 godina, kada je došao na Eurobasket u Crnu Goru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rankovic
Gost
Rankovic

Evo sad mi je javio da ne moze da spava

Send this to a friend