Košarka

Uvijek se raduje tim koji je spreman da pobijedi pritisak

foto: KK Budućnost Voli

Sa Crvenom zvezdom je osvojio titulu 1998. godine, a sa ekipom Budućnosti se u smanjenoj Jugoslaviji radovao peharu prvaka države 2000, te duploj kruni 2001. godine. I bio je miljenik i jednih i drugih navijača – broj 12, šut za tri poena iz ćoška i lopta koja cijepa mrežicu – Vladimir Kuzmanović.

Sada, u miru gleda finalnu seriju ABA lige u kojoj viceprvak vodi 2:1, a šampion želi da izjednači skor (večeras, 19.00) i vrati se u Beograd na majstoricu.

“Četvrti meč po nekom nepisanom pravilu pripada ekipi koja stiže rezultat to je Budućnost. ‘Plavi’ su sada manje opterećeni, a pobjeda u trećoj utakmici koja je bila ‘biti ili ne biti’ može da bude uvod u još kvalitetnije izdanje”, rekao je popularni Kuzma za Dnevne novine.

“Budućnost je pokazala da ima ponos, a očigledno da Zvezdinih odličnih 20 minuta nije bilo dovoljno za trijumf. Zvezda mora da proba sa timskom igrom, dok će Budućnost svakako odgovoriti individualnim kvalitetom. Iskreno, uvijek više vjerujem u tim”.

Zvezdin tim ili individualnost Budućnosti?

“Čeka nas uzbudljiv meč sa identičnim šansama za trijumf, Zvezda je ispustila priliku da završi seriju, jer je Budućnost osjećala pritisak. Budućnost se uzda u individualni kvalitet, a pojedini igrači nisu imali svoj dan u tom trećem meču. Pitanje je kako će reagovati poslije dana odmora. Međutim, jasno je da je pritisak sada na ‘crveno bijelima'”, jasan je Kuzmanović.

Atmosfera je bila uzavrela i u Beogradu i u Podgorici. Ništa se neće promijeniti ni u četvrtoj, ni u eventualnoj petom utakmici…

“Osim par situacija koje ne smiju da budu na košarkaškim terenima, sve je ostalo dio folklora. Ulog je veliki, tenzije su u skladu sa tim, ali je u naše vrijeme bilo neprihvatljivo da neko neovlašćeno bude na terenu, da bude blizu igrača i da ima priliku da dođe u fizički dodir sa bilo kojim učesnikom. To umnogome urušava čar finala, a potrebno je samo malo kulture i vaspitanja”, poručio je Kuzmanović, koga je luda atmosfera vratila 19 godina unazad na utakmicu Partizan – Budućnost…

“Vodili smo 2:0 protiv Partizana i došli u prepun Pionir. Sve u čemu smo uživali kao akteri na terenu je bilo i na toj drugoj utakmici u Beogradu. Jedina je razlika bila što nema Danila Mitrovića da dodatno raspali protivničke navijače”, poručio je stručni konsultant Sport kluba sa osmijehom na licu…

“Da, tada smo bili ‘ustaše’, a sada su ‘šiptari’ i ‘cigani’. Šalu na stranu, vjerujem da je ovo nešto u čemu igrači uživaju. Nešto zbog čeka igraju košarku, a uvijek se pokažu oni na koje pritisak ne utiče. Takvi se na kraju i raduju”.

Budućnost ne zaboravljam, ali Zvezda, Pižon i Dule su bili dio mog odrastanja

Vladimir Kuzmanović je dao mnogo Budućnosti, ali i Budućnost njemu. Međutim, ne krije da u finalnoj seriji ABA lige navija za “crveno bijele”.

“Ne zaboravljam dvije titule, jedan Kup, tri godine Evrolige, kao jedan od najuspješnijih perioda u mojoj karijeri. Bilo mi je veo drago što sam bio dio otvaranja ovosezonske Evrolige u Podgorici i navijao sam za Budućnost u svakoj evropskoj utakmici”.

Ali…

“Pižon (Vladimir Petrović), Dule (Savić) i Zvezda su bili dio mog odrastanja. I dan danas znam sastav Zvezde iz sezone 1980/1981. Košarka je i dalje sastavni dio mog posla, bez obzira na neke besmislene situacije, uživam u finalnoj seriji koju gledamo. Vjerujem da je Zvezda bolji tim i da će se na kraju Evroliga ponovo igrati u Beogradu”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Kuzmo izdao si svoje korijene!

2:2
Gost
2:2

Korektan;svidelo nam se ili ne,covjek kaze iskreno.Samo se nadam, da se preračunao,jer posle nocašnje utakmice ce biti 2:2,i nema neke prednosti za Cz u petom mecu… .Kod pola naseg tima ima puno prostora za reakciju i da konačno neki igrači pokažu to sto znaju,ali borbenost Erla Klarka je jako promjenjiva i to mora biti nocas na puno boljem nivou !!Samo… Više »

Send this to a friend