Košarka

Veliki preobražaj za povratak na pravi kolosjek

foto: FIBA Eurobasket 2022.

Slika prva: Iako je u Podgorici, u posljednjem kolu kvalifikacija, savladala Njemačku (82:75), tog 22. februara 2021. godine, Crna Gora nije izborila plasman na ovogodišnji Eurobasket. U posljednjem “prozoru” tih kvalifikacija u ”Bemax areni”, izabranicima Boška Radovića, koji je od te akcije naslijedio Zvezdana Mitrovića na mjestu selektora, trebale su dvije pobjede, protiv Francuske i Njemačke, da bi izborili plasman na Evropsko prvenstvo.

Prvog dana tog turnira su se, međutim, u dvije utakmice poklopili najmanje željeni rezultati. Prvo je Njemačka izgubila praktično dobijenu utakmicu protiv Velike Britanije (81:83), a onda je Crna Gora protiv Francuske izgubila utakmicu (71:73) koju je imala u rukama. Međutim, šansu da osigura prolaz na EP, naša selekcija je ispustila tri mjeseca ranije, neočekivanim porazom od Velike Britanije (59:74), tokom “prozora” u francuskom Pou.

Na kraju kvalifikacija, Crna Gora je bila treća u grupi, iza Francuske i Velike Britanije, a ispred Njemačke. Naša reprezentacija kao trećeplasirana nije prošla na Eurobasket, za razliku od nekih drugih grupa (iz kojih su išle po tri prvoplasirane ekipe), jer je bila u grupi sa Njemačkom, jednim od domaćina EP, koja je imala obezbijeđenu vizu, pa su prošle samo Francuska i Velika Britanija.

Tako je prekinut kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, nakon što je Crna Gora nastupila na EP 2017. godine i Mundobasketu u Kini 2019.

Slika druga: Zbog eliminacije u kvalifikacijama za EP, Crna Gora je kvalifikacije za Mundobasket 2023. godine morala da počne od pretkvalifikacija, koje je, u avgustu prošle godine, uspješno prebrodila (po dvije pobjede nad Islandom i Danskom). Nakon odlične partije i ponovo propuštene prilike protiv Francuske (poraz u gostima od 73:67) i pobjede protiv Portugala (83:69), u prvom “prozoru” kvalifikacija, za Crnu Goru su mečevi sa Mađarskom u februaru ove godine, trebali da budu ključni da bi zadržala realne šanse za plasman na Mundobasket. Nakon ubjedljive pobjede u Debrecinu (83:67), optimizam je dodatno porastao, ali je uslijedilo neprijatno prizemljenje i neočekivan poraz od Mađara u “Bemax areni” (88:84).

Taj neuspjeh znatno udaljio Crnu Goru od Svjetskog prvenstva, a nad našom muškom košarkom se nadvio sivi oblak, jer je postojao veliki rizik da naših košarkaša duže vrijeme ne bude na velikoj sceni. Time bi se crnogorska muška košarka našla u teškoj i nezavisnoj situaciji…

Francuska dala krila
Ovo ljeto je, međutim, donijelo veliki i pozitivan zaokret, koji su iz temelja promijenio sliku o našoj muškoj reprezentaciji, muškoj košarci uopšte, posebno u perspektivi.

Sve je, zapravo, počelo od 20. maja, kada je iz evropskog ogranka Fibe potvrđena nezvanična vijest, koja je “kružila” već neko vrijemet, da će Crna Gora, ipak, nastupiti na Evropskom prvenstvu, umjesto isključene Rusije (zbog rata u Ukrajini), i to kao najbolja od selekcija koje vizu nijesu izborile kroz kvalifikacije.

To je bila velika i potrebna injekcija samopouzdanja, a što će se na terenu potvrditi narednih mjeseci.

Počev od julskog “prozora” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, posljednjeg u prvoj rundi kvalifikacija, kada je Crna Gora prvo u “Morači” srušila veliku Francusku (70:69), a onda je taj trijumf potvrdila potrebnom pobjedom u gostima u Portugalu (77:62).

Na taj način, “crveni” su drugu rundu kvalifikacija dočekali na trećem mjestu u grupi (koja vodi na SP) za 10 bodova, iza Francuske i Litvanije (po 11), a ispred Češke, Bosne i Hercegovine i Mađarske, od kojih su imali po bod više, te bolji međusobni skor od Mađara. Dakle, u poziciji da sudbinu plasmana na SP naši košarkaši mogu da drže u svojim rukama.

Problemi sa rosterom
Uspjeh mlade selekcije na EP u Podgorici samo je pojačao “košarkašku groznicu” u nastavku ljeta, iako sastavljanje spiska za naredne akcije nije išlo u željenom pravcu. Uostalom kao skoro nikada prije toga. NBA as Čikaga Nikola Vučević je odlučio da ljeto provede sa porodicom (za razliku od najvećeg broja evropskih igrača iz najjače lige na svijetu), dok su problemi sa tetivom spriječili Nikolu Ivanovića da bude sa saigračima na startu druge runde kvalifikacija za SP i na Eurobasketu. Na to se nadovezao izostanak najboljeg mladog igrača Fedora Žugića (trebao je da ostatak ljeta iskoristi da sanira neke povrede), a na pripreme nijesu došli ni njegovi drugovi iz mlade bronzane selekcije (Andrija Grbović, Đorđije Jovanović). Jovan Kljajić je obavijestio selektora da mu je prioritet individialni rad. Otpao je i Marko Todorović, a u stručnom štabu nije bilo Blagote Sekulića jer je dobio angažman u stručnom štabu Mursije…

Ostatak ekipe, iako se okupljao etapno, od prvog dana je gradio i uspio da izgradi odličnu atmosferu i veliko zajedništvo. Dilema koja je postojala oko izbora stranca vrlo brzo je otklonjena, jer je bez Nikole Ivanovića bilo jasno da će izbor pasti na pleja Kendrika Perija umjesto “dvojke” Džone Radebaa. Na kraju je mjesto među 12, ipak, dobio jedan bronzani mladi igrač koji nije bio na prvobitnom spisku – Zoran Vučeljić (na pripremama su bili Ilija Varajić i Filip Anđušić), koji će na EP dobiti i priliku da debituje.

U pripremnim utakmicama se gradila i igra, porazi od Srbije i Slovenije nijesu brinuli, jer je bilo i dobrih momenata, kao i u pobjedama protiv Holandije i protiv Sjeverne Makedonije.

Velika pobjeda protiv komšija
Da ubjedljiva pobjeda u generalnoj provjeri protiv Sjeverne Makedonije (89:53) nije bila slučajna, pokazao je prvi meč prvog “prozora” druge runde kvalifikacija za Mundobasket. Pobjeda protiv Bosne i Hercegovine je bila imperative za uspješan nastavak borbe za SP, a izabranici Boška Radovića nijesu omanuli. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina, “crveni” su porazili BiH, predvođen Jusufom Nurkićem i Džananom Musom, sa 88:69 i došli do željenog rezultata koji može biti ključan za plasman na Mundobasket. Ubjedljiv poraz u Litvaniji (90:73) na proputovanju za Tbilisi nije mnogo uticao na zadati kurs, ali i bio opomena šta Crnu Goru čeka na Evropskom prvenstvu. Uz to, pobjeda Bosne i Hercegovine protiv Francuza u Sarajevu je pokazalo da se i komšije neće predavati u borbi za treće mjesto, a kakvu je pobjedu ostvarila Crna Gora protiv BiH pokazao je i trijumf Nurkića i drugova protiv Slovenije na EP…

Velika noć u Tbilisiju
Pred početak EP, računica je bila da bi dvije pobjede u grupi trebale biti dovoljne za prolaz. Fokus je bio na drugom i trećem kolu, protiv Belgije i Bugarske, ali je Crna Gora zamalo na premijeri “skinula skalp” Turskoj. Možda bi u tome i uspjela da je iskoristila barem jedan ili dva od posljednjih pet napada, ili da su, pak, sudije dosudile faul na Marku Simonoviću na 4,5 sekundi prije kraja, pri vođstvu Turske od 70:69, umjesto što su njemu svirale faul u napadu. Na kraju je Turska pobijedila 72:68, ali je već taj meč pokazao da Crne Gora može dosta na tom šampionatu. Potvrde toga su bile pobjede protiv Belgije (76:70) i Bugarske (91:81), ali je pobjede Belgije protiv Gruzije i Španije, te pobjede Gruzije protiv Turske i Bugarske protiv Gruzije, učinile da se sve odlučuje u posljednjem kolu. Prije toga je naša selekcija odigrala loše prvo poluvrijeme protiv Španije (31:53), u nastavku je odigrala bolje ali nije mogla da izbjegne ubjedljiv poraz (82:65).

U posljednjem kolu je Crne Gore treba da igra sa domaćinom Gruzojom pred 10 hiljada navijača u “Tbilisi areni”. Nakon što Bugarska nije uspjela da savlada Belgiju, i tako sebe, ali i Crnu Goru, odvede u osminu finala, ostalo je da naši košarkaši to sami urade. I uradili su na najbolji mogući način, odoljeli sus vim pritiscima, sa tribina i na terenu, računajući i suđenje, i na kraju stigli do velike pobjede (81:73) za put u Berlin.

Berlin kao nagrada
Sa drugim uzastopnim plasmanom u osminu finala EP, pred košarkašima Crne Gore je bio još jedan, veći izazov – novi domaćin, i to Njemačka. Da li impresionirani atmosferom, ili umorni i iscrpljeni od grupne faze, “crveni” su odigrali blijedo prvo poluvrijeme, u kojem je Njemačka radila šta je htjela i stigla do velikih 24 poena prednosti, a na početku treće četvrtine i rekordnih 27 razlike.

U tom trenutku, kao da je neko upalio neko dugme, naša selekcija je zaigrala kao preporođena, a zonom je potpuno zbunila domaćina. Prednost Njemaca se topila iz minuta u minut, da bi Crna Gora u finišu stigla na korak od nevjerovatnog preokreta, jer je na 24,4 sekunde prije kraja prišla na samo tri poena zaostatka (80:77). Sudije su tada, međutim, dodijelile nesporni nesportski faul Kendriku Periju, a onda i tehničku grešku klupi Crne Gore, pa su Njemci sa pet poena sa linije penala stigli do očekivane pobjede. Sudije su, međutim, propustile da isto urade nekoliko sekundi, kada je Denis Šreder u kontri zaustavio Igora Drobnjaka, a nešto više tri minuta prije kraja, sudije nijesu “vidjele” kako je Maodo Lo udario Bojana Dubljevića u leđa, već su samo svirane običan faul. Očigledno je bilo dovoljno što je Crna Gora već izbacila jednog domaćina.

To, međutim, nije moglo da pokvari sliku o ljetošnjim igrama i rezultatima naše reprezentacije, nakon što je mnogo toga za našu košarku izgledalo izgubljenu skoro godinu i po ranije. Sada je potrebno završiti posao, u kvalifikacijama za Mundobasket, kako bi ovo lijepo ljeto bilo valorizovano na pravi način

Send this to a friend