Košarka Budućnost Voli nemoćna protiv Virtusa u Evrokupu, mlađani 17-godišnji košarkaš Fedor Žugić opet opravdao ukazano povjerenje trenera Dejana Milojevića

Veliko iskustvo za mene i važno za samopouzdanje

Kad nekom timu ubacite 89 poena, a na kraju izgubite meč, jasno je gdje je uzrok poraza. Košarkaši Budućnost Volija u srijedu veče u ,,Morači“ nijesu bili favoriti protiv Virtusa, ove sezone neporaženog tima u Evrokupu, i nijesu uspjeli da naprave iznenađenje. Prije svega zbog slabe igre u odbrani, što je pomoglo Virtusu da na kraju stigne do sigurne i očekivane pobjede (99:89), kojom je ovjerio prolaz u četvrtfinale.

Bez jake defanzivne igre, bilo je jasno i u Bolonji (87:65 za domaćina), ne može se parirati jednom od favorita za trofej u ovom takmičenju. A Budućnost je u svojoj dvorani to uspjela da radi do 17. minuta, kada je posljednji put vodila šest razlike (43:37). Nakon toga je Virtus pokazao svoju snagu…

– Imali smo dosta izgubljenih lopti, na kraju druge četvrtine nijesmo baš kontrolisali stvari na terenu, što nas je koštalo vođstva koje smo ispustili. Nijesmo kontrolisali skokove, mislim da smo mogli bolje to da odradimo. Vili (Rid) je radio dobar posao, ali nije mogao sam, mi ostali smo mogli bolje da pomognemo, da budemo ažurniji po tom pitanju. Izvukli smo pouke, to se protiv Cedevite neće ponoviti – rekao je mlađani i supertalentovani Fedor Žugić.

Četvorica igrača Budućnosti imala su dvocifren poenterski učinak, Kobs (17), Rid (16), Edžim (16) i Ivanović (14), a Rid je dodao i 11 skokova. Nakon meča trener Podgoričana Dejan Milojević je bio jako zadovoljan nastupom Žugića, koji je, kao protiv FMP-a, bio starter.

– Dijete od 17 godina je odigralo dobru utakmicu protiv rivala koji nije mogao da bude teži. Pokazao je da je prvenstveno hrabar, igra prilično zrelo s obzirom na neiskustvo koje ima. Jako sam zadovoljan sa njim, zato i počinje u petorci. Prvi utisci su da ima potencijal, a ako bude radio, ako bude poslušan i posvećen košarci, vjerovatno može da bude ozbiljan igrač – rekao je Milojević.

Žugić je meč završio sa devet poena (4-3 za dva, 2-1 za tri) i dvije ukradene lopte.

– To je bilo jedno veliko iskustvo za mene, veliki ,,boost“ za moje samopouzdanje. Zadovoljan sam prikazanim, ali mislim da sam mogao bolje, svi smo mogli bolje. Ispustili smo jednu bitnu pobjedu, ali nema veze. Iz ovog meča smo svi naučili, sad idemo spremniji na Cedevitu, da im ne dopustimo da nas pobijede i treći put. Mislim da nam je meč sa Virtusom dosta pomogao za našu igru i da ćemo jači ući u meč protiv Cedevite – ističe Žugić.

Dva kola prije kraja, Virtus je prvi u grupi G, Cedevita Olimpija je druga sa skorom 3-1, Budućnost je treća sa 1-3, Burg je bez pobjede. Budućnost Voli sada mora u preostala dva meča (Burg u gostima 3. marta, Cedevita Olimpija u ,,Morači“ 9. marta) da ostvari pobjede, kako bi stigla do drugog mjesta u grupi. Uz to, ,,plavi“ moraju da savladaju rivala iz Ljubljane sa više od tri poena razlike, jer su u Sloveniji 19. januara izgubili 74:71. Najzad, Budućnost mora da se nada da će 2. marta u Ljubljani Cedevita Olimpija da izgubi od Virtusa.

– Uprkos porazu od Virtusa, mislim da igramo dobro, da smo u dobroj formi. Vjerujem da ćemo biti spremni za preostala dva meča u grupi, protiv Cedevite i Burga, mislim da možemo do obje pobjede – zaključio je Žugić.

,,Jedinice“ odlične, ekipi  fale drugi profili igrača

Dejan Milojević je nakon utakmice protiv Virtusa kazao da ekipi fale jedan ili dva igrača kako bi ekipa bila čvršća defanzivno, onako kako on želi, posebno protiv top timova kao što je ekipa Aleksandra Đorđevića.

Trener ,,plavih“ nije, međutim, želio da kaže o kojim je pozicijama riječ, odnosno da li se radi o bekovskom ili nekoj drugom mjestu. Samo je istakao da je zadovoljan igračima na poziciji pleja.

– Naše ,,jedinice“ su odlične, jako sam zadovoljan sa Kobsom i Ivanovićem. Vidjećemo što će biti dalje, ne želim da govorim o imenima, ali svi znate što bi mogli i što ćemo, možda, raditi – rekao je Milojević.

Protiv Virtusa je podbacio Amedeo dela Vale, koji se za 16 i po minuta nije upisao u strijelce, promašio je po dva šuta za dva i tri poena, upisao po asistenciju i ukradenu loptu, a u odbrani je bio daleko od očekivanog.

Žele osvetu protiv Cedevita Olimpije

U subotu veče u ,,Morači“ gostuje Cedevita Olimpija, konkurent Podgoričana za vrh ABA lige i rival u borbi za drugo mjesto u grupi G Top16 faze Evrokupa. ,,Plavi“ su 19. i 21. januara u Ljubljani odigrali dva meča sa tim rivalom, i oba su izgubili – prvi u okviru Evrokupa (74:71), a drugi u zaostalom meču ABA lige, i to ubjedljivije (95:84).

– Cedevita nas je zadužila, definitivno tražimo osvetu, posebno nakon one druge utakmice. Utakmica u subotu nam je jedna od najbitnijih koje su pred nama, ima posebnu težinu zbog toga što smo dvije utakmice od njih izgubili kako smo izgubili. Želimo, definitivno, da se ispravimo u ovom trećem meču sa njima – rekao je Žugić.

Send this to a friend