Košarka NBA

Vučević ima još mnogo toga da da košarci

Nikola Vučević sa nestrpljenjem odbrojava dane do novog velikog događaja u njegovoj karijeri, i te kako značajnog i za crnogorsku košarku i naš sport uopšte. Centar Orlanda će u noći između 7. i 8. marta po našem vremenu ponovo biti dio Ol-star spektakla u NBA ligi, kao jedan od 24 privilegovana košarkaša. Ovaj planetarni sportski događaj i jeste mjesto gdje se okupljaju samo najbolji i privilegovani, i o kojem većina evropskih igrača samo sanja. To je, jednostavno, društvo samo odabranih. Ne bez razloga.

A među njima je i naš superstar, 30-godišnji Baranin, kome će to biti drugi Ol-star nakon onog iz 2019. godine. Time su, ako ih je uopšte i bilo, otklonjene dileme da je Vučević NBA superstar…

“Iako je prošlo nekoliko dana od kada sam izabran za Ol-star, osjećaj je i dalje prelijep, naravno. Velika čast je za mene da ponovo budem izabran za Ol-star. Nije lako to ostvariti jednom, a ne više puta. Nadam se da ovo neće biti moj posljednji Ol-star. Cilj mi je da i dalje napredujem, da igram sve bolje i bolje, a ovaj Ol-star će mi biti motivacija za dalji rad, da do kraja karijere bude što više ovakvih događaja”, počinje razgovor za Arenu Nikola Vučević.

Glasovima prvih trenera u NBA ligi, centar Orlanda je izabran da bude među rezervama Istočne konferencije. Time je dobio priznanje za odlične igre u ovoj sezoni.

“Posebno mi je drago što sam ove sezone uspio da budem izabran pored velikog broja odličnih igrača na Istoku, koji imaju odlične sezone. Drago mi je da su treneri koji su glasali prepoznali kvalitet mojih igara ove sezone, i što imam uspješnu sezonu, najbolju do sada”, nastavlja Vučević, koji je postao šest igrač u istoriji Orlanda sa dva i više nastupa na Ol-staru, nakon Šekila O’Nila, Penija Hardaveja, Trejsija Mekgrejdija, Grenta Hila i Dvajta Hauarda, koji je, do Vučevića, bio posljednji „magični“ na Ol-staru, 2012. godine.

Dio privilegovanih Evropljana

Manje od pet odsto košarkaša na dosadašnjih 70 mečeva najvećih košarkaških zvijezda nijesu bili Amerikanci. Ukupno svega 22 igrača. Još manje je onih „internacionalaca“, u čijem je sada društvu i Vučević (kao i Nikola Jokić i Luka Dončić), koji su barem dva puta biti učesnici Ol-stara. Imena Dirka Novickog (14 učešća na Ol-staru), Tonija Parkera (6), Paua Gasola (6), Janisa Adetokumba (5), Peđe Stojakovića (3) ili Detlefa Šrempfa (3), prvog Evropljanina na Ol-staru 1993. godine, dovoljno govore u kakvom je društvu Vučević. Ne treba zaboraviti da je, recimo, Vlade Divac, jedan od najboljih evropskih centara svih vremena, samo jednom zaigrao na Ol-staru, 2001. godine.

“U životu ništa ne dolazi slučajno. Sve što sam do sada postigao u mojoj karijeri, došlo je kroz naporan rad, kroz posvećenost košarci. Na kraju se sve to isplatilo. Nadam se da imam još mnogo da dam košarci, da nastavim ovim putem i da će biti još ovakvih nagrada u mojoj karijeri. To što sam jedan od rijetkih Evropljana koji je izabran više puta pokazuje koliko je teško stići do Ol-stara, zbog toga mi je još veća čast što sam drugi put izabran. To mi dođe kao potvrda da tu pripadam, da nije bilo slučajno prvi put”, ističe Vučević.

Neposredno pred izbor za Ol star, Vučević je upisao nevjerovatan tripl-dabl protiv Golden Stejta (30 poena, 16 skokova, 10 asistencija), treći u karijeri, ovoga puta bez izgubljene lopte. To je samo potvrdilo uvjerenje kod trenera u NBA da mu je mjesto među najvećim zvijezdama.

“Sigurno da tripl-dabl protiv Golden Stejta ili utakmice protiv Sakramenta i Čikaga, u kojima sam imao preko 40 poena, odskaču i ostaju u sjećanju trenerima. Ali na kraju, oni gledaju cjelokupnu sezonu kako igrate, da li ste konstantni, da li je bilo padova ili ne. S obzirom na to da od početka sezone igram konstantno, sve bolje i bolje, mislim da je to najviše uticalo da me treneri izaberu. Mislim da su prepoznali i to da i pored svih povreda i svega što smo imali ove sezone, da smo uspjeli da održimo koliko-toliko priključak sa ekipama koje idu u plej-of.”

Sa 24,1 poenom, 11,6 skokova i 3,6 asistencija prosječno po meču, Vučević igra najbolju sezonu u karijeri.

“Nikad nijesam imao ovakve brojke što se tiče poena. Prošli put kada sam biran za Ol-star, imao sam prosjek od 20 poena, a sada 24. Ta četiri poena razlike po meču su velika. Ove sezone je dosta uticalo i to što što dosta više šutiram trojke, to mi je otvorilo dosta toga u igri, što se tiče trojki i prodora ka košu, razigravanju saigrača. Mislim da je to pomoglo ekipi. Pored svega toga mislim da i dalje imam prostora za napredak i da mogu da igram još bolje.”

Sjećanje na Novickog

Vučević je prvi put na Ol-staru zaigrao prije dvije godine u Šarlotu. Za 12 minuta igre, upisao je četiri poena, pet skokova i dvije asistencije.

“Na prvom Ol-staru, na neki način, osjećao sam se kao ruki. Tamo sam htio da uživam u svemu, da prođem sve, da vidim kako izgleda. Kao mali uvijek sanjate da odete na Ol-star, da se na terenu nađete sa najvećim zvijezdama svijeta, sa najboljim igračima planete. Takođe mi je bilo drago da sam bio dio „skils čelendža“. Cjelokupno to iskustvo je bilo nevjerovatno, u dvorani mi je bila porodica, sin koji je imao dva mjeseca, supruga, roditelji i sestra, te grupa prijatelja koji žive u Americi.”

Posebno mu je bilo drago što je na tom Ol-staru bio legendarni Njemac Dirk Novicki, kome je to posljednji Ol-star, posljednja sezona u karijeri.

“On je bio moj idol kad sam bio mlađi, bilo mi je veoma drago što sam sa njim mogao da podijelim nekoliko minuta na terenu. Ostvario sam svoj dječački san, bili smo u istoj ekipi, malo razgovarali van terena. Imao sam priliku da ga upoznam malo i provedem vrijeme sa takvom legendom. To će mi uvijek ostati u sjećanju.”

A na pitanje šta očekuje od predstojećeg Ol-star meča u Atlanti, Vučević odgovara:

“Ove godine Ol-star neće biti kao do sada, kao što bi trebao da bude. U redovnim okolnostima, Ol-star traje čitav vikend, sa puno ljudi u dvorani, mnogo poznatih ličnosti iz cijelog svijeta. Nažalost, zbog korone ove godine će sve biti limitirano, mislim da će biti svega 2.000 navijača u dvorani. Sve će biti održano u jednom danu. Prije utakmice će biti održan „skils čelendž“ i takmičenje u trojkama, a na poluvremenu takmičenje u zakucavanju. U svakom slučaju, dobro je da je NBA uspio da organizuje Ol-star, to je važno zbog navijača, jer je to dio tradicije. Lično, očekujem da odem tamo i uživam u toj predstavi. Ne razmišljam mnogo kako ću igrati, već samo razmišljam da lijepo iskoristim priliku što sam dio Ol-stara.”

Velika pomoć Stiva Kliforda

Dolazak Stiva Kliforda na klupu Orlanda, 2018. godine, puno je pomogao Vučeviću.

“Od prvog dana, kada smo se upoznali, rekao mi je da misli da sam jedan od najboljih centara u NBA ligi i da imam puno prostora za napredak, da su moje najbolje igračke godine preda mnom. Takođe mi je rekao da mogu do kraja karijere više puta da budem Ol-star igrač. Ispalo je da je u pravu. Ali najviše kod njega mi se dopao njegov pristup, dosta čvrst i direktan, što ja volim i što mi igrači tražimo od trenera. Imamo odličnu saradnju, odlično se razumijemo. Imamo pravu komunikaciju, kroz utakmice i treninge stalno razgovaramo. Mislim da je to dovelo do toga da moju igru podignem na još veći nivo.”

S obzirom na to koliko Vučević sebe nesebično daje ekipi i klubu, u kojem je već devet godina, ne čudi što su njegovi saigrači i trener bili veoma srećni što će ponovo biti na Ol-staru. I tokom sezone su svi redom isticali da mu je tamo mjesto.

“Podrška saigrača i trenera je uvijek bitna. Oni vas gledaju svaki dan, najbolje vas poznaju, imamo odličan odnos. Znaju koliko truda i vremena svakodevno ulažem na terenu i van njega što se tiče košarke. Uvijek mi je drago da vidim da se mojih uspjesima raduju kao da se to njima desilo. Tako je bilo 2019. godine kada sam prvi put bio na Ol-staru, tako je i ove godine. To ima poseban značaj, bilo mi je drago da vidim koliko su kroz medije pričali da zaslužujem da budem na Ol-staru, zbog mojih igara i načina na koji radim.”

Ne obraćam pažnju na glasine, moj fokus je da igram što bolje

Vučević je u ljeto 2019. godine potpisao četvorogodišnji ugovor, vrijedan 100 miliona dolara. Međutim, i pored toga se s vremena na vrijeme pojave priče o njegovom mogućem odlasku sa Floride. Posljednja „glasina“ govori o mogućem trejdu u Golden Stejt…

“Ja ne obraćam pažnju na te stvari, na to nemam nikakav uticaj. Uglavnom su to samo priče. Moj fokus je da igram što bolje, da pomognem ekipi da pobjeđujemo. Ako bi se nekad desio trejd, to je dio posla kojim se bavim i morao bih to da prihvatim”, rekao je Vučević.

Send this to a friend