Košarka

Žakelj: Pred nama je najbitniji period

Andrej Žakelj, SC Derbi

Iako je protiv Partizana doživio šesti poraz u posljednjih sedam kola, SC Derbi je protiv “crno-bijelih” pružio odličnu partiju, najbolju u duelima sa ekipama iz vrha tabele (ne računajući pobjedu protiv Igokee).

Izabranici Andreja Žakelja su protiv jednog od favorita ABA lige igrali muški, borbeno i kvalitetno čitavu utakmicu, češće su od rivala bili u vođstvu, i ne bi bilo nezasluženo da su “studenti” na kraju slavili. Ipak, od vođstva 82:81, na dva minuta i 16 sekundi do kraja, Podgoričani su propustili nekoliko prilika da osiguraju pobjedu (promašili su sva četiri šuta za tri poena), pa je iskusniji i kvalitetniji rival to iskoristio da dođe do, ipak, očekivane pobjede (93:83).

Pauza zbog koronavirusa, zbog koje je SC Derbi preskočio dva meča (protiv Mege i Zadra), kao da je osvježila ekipu i vratila energiju koja je nedostajala u prethodnim mečevima…

– Igrači koji nisu bili bolesni su trenirali, ali to je bio mali broj. Ali, mislim da smo, više-manje, radili na dobroj atmosferi, pošto treninga nije bilo puno. Međutim, tih nekoliko zajedničkih treninga smo odradili kvalitetno, dobili smo ono što smo željeli. Ja se nadam da je period sa koronavirusom za nama, da ćemo moći dobro da treniramo, i ako ubuduće budemo igrali na nivou kao protiv Partizana, ja ću biti zadovoljan – kaže trener SC Derbija Andrej Žakelj.
Lakše protiv favorita

Podgoričani su završili seriju teških mečeva protriv ekipa iz vrha tabele (FMP, Crvena zvezda, Budućnost Voli, Igokea, Cedevita Olimpija, Mornar Barsko zlato, Partizan), i slijede mečevi sa timovima koji su “u dometu” SC Derbija, protiv kojih će odlučivati sudbinu u ABA ligi. Sa pet pobjeda, uz devet poraza, ali i igrom protiv Partizana, SC Derbi sa optimizmom može da očekuje naredne utakmice sa rivalima sličnog kvaliteta.

– Utakmice kao što je ova sa Partizanom su lakše za igrače i trenera, što se tiče pripreme, psihički pritisak je manji. Utakmice koje dolaze biće mnogo teže, u bitnim mečevima je uvijek prisutan grč. Ali, pred nama je najbitniji period, ja se samo nadam da ćemo biti zdravi, da će nam se vratiti još neko od igrača, kako bi bili konkurentni za pobjede u mečevima sa rivalima za opstanak u ligi – dodaje Žakelj.

Sa Splitom utakmica sezone

A prvi naredni rival je Split, koji u Podgorici gostuje 24. januara. SC Derbi je upravo protiv Splita upisao jedinu pobjedu na strani, pa bi pobjeda u “Morači” imala dvostruki značaj.

– Utakmisa sa Splitom nam je utakmica sezone. Ima tu i pritiska, normalno, ali to je sastavni dio našeg posla. Vjerujem da će igrači reagovati na pozitivan način. Spremamo se polako za Split, ali radićemo na svojoj igri, na svojim problemima. Nadam se da će taj meč završiti kako treba.
Situacija sa plejmejkerima

Protiv Partizana nije bilo bilo prvog strijelca ekipe, američkog pleja Kajla Vinjalesa.

– Vinjales je imao koronu, ostale su neke posljedice. Ni sam ne znam kako će biti sa njim, vidjećemo. Imaju neke stvari koje moraju doktori da vide – objasnio je Žakelj.

U odsustvu Vinjalesa, najveći teret pao je na kapitena Nikolu Pavlićevića, koji je protiv Partizana ubacio 10 poena, uz osam asistencija, pet skokova i jednu ukradenu loptu.

– Pavlićević je iskusan igrač. Kad kontroliše sebe, onda je vrlo dobar za tim. Kad mu ovo ne uspije, onda malo “podivlja”, svi znamo. Ali, svakako je vrlo bitan za svlačionicu i teren, kapiten je. Iako nije dao puno poena protiv Partizana, što nije bitno, mislim da je odigrao dobru utakmicu.

Bez Vinjalesa je minutažu dobio i mladi 18-godišnji Danilo Ivanović, koji je igrao bez straha protiv Partizana.

– Dao sam mu priliku i protiv Cedevita Olimpije i Mornara. Mladi igrači moraju da osjete ABA ligu, još su juniori. Moramo da budemo strpljivi, Ja sam zadovoljan, rade dobro, meni je najbitnije da dobro treniraju, a napredak i utakmice će doći same po sebi.

Kamenjaš stabilan za svoje godine

Protiv Partizana je najbolji bio centar Kenan Kamenjaš, sa 20 poena (šut iz igre 14-10) i 12 skokova, za indeks 26.

– Kamenjaš je za svoje godine dosta stabilan. Prva mu je godina u ABA ligi, dosta je konstantan, i to me raduje. Radi dobro i napreduje – kazao je trener SC Derbija.
Ilića sam malo ubacio da počne da vjeruje da može

Poslije duge pauze zbog druge teške povrede koljena, skoro četiri minuta je protiv Partizana odigrao Aleksa Ilić, što je bitan momenat ne samo za njega i SC Derbi, već i za crnogorsku košarku.

– Nije puno prošlo od trenutka kada je Aleksa dobio zeleno svijetlo od doktora da može da ide u kontakt, da može da trenira sa ekipom. On je još daleko od forme. Ja sam ga malo ubacio protiv Partizana da dobije osjećaj, da se vrati, pogotovo zbog glave, da počne da vjeruje da može. Nadam se da će ubuduće dobijati još više minuta na terenu, da se opusti, da zaboravi na povredu i da napreduje – zaključio je Žakelj.

Send this to a friend