Mundijal 2018

Od hrvatskog navijanja bukvalno podrhtavalo tlo

Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je zabilježio pojačano podrhtavanje tla u više seizmoloških stanica i to u 22.20, te nakon 22.37 časova, odnosno onda kada je Mario Mandžukić dao gol odlučujići gol Englezima u polufinalu Svjetskog prvenstva i kada je sudija označio kraj utakmice.

Foto: pmf.unizg.hr

Na sajtu Sveučilišta navodi se da su Marija Mustać iz Seizmološke službe Hrvatske i Iva Dasović sa Geofizičkog zavoda jutros provjeravale zapise seizmografa širom Hrvatske, te uočile zanimljive signale.

Signal je zabilježen u nekoliko stanica koje se nalaze u blizini većih mjesta, gdje je bilo dovoljno ljudi koji su svojim veseljem, skakanjem, korištenjem automobila i sličnim aktivnostima uzrokovali dovoljno jake vibracije da ih vrlo osjetljivi seizmografi  osjete.

Kako se objašnjava, da su to stvarni potresi, magnituda bi im bila izuzetno mala i čovjek ne bi mogao da ih osjeti.

Svaka boja na slici označava jednu seizmološku stanicu, a vertikalne crvene linije označavaju trenutke kad je Mandžukić postigao gol i kad je sviran kraj utakmice.

“Slavljenje gola trajalo je barem pola do jedan minut intenzivno, dok je slavljenje pobjede potrajalo nekoliko minuta”, dodaje se na sajtu zagrebačkog Sveučilišta.

Slična situacija je zabilježena u Meksiku 17. juna, kad je Meksiko pobijedio Njemačku 1:0, a navijači slavljem aktivirali senzore za zemljotres.

<<<Vatreni u finalu Mundijala, Perišić i Mandžukić junaci istorijskog trijumfa<<<

Prvi put u istoriji Mundijala, Hrvatska će igrati za svjetsku titulu, nakon što je sinoć pobijedila Englesku 2:1, a u nedjelju će se za zlato boriti protiv Francuske.

Ž.N.

12 Komentara na "Od hrvatskog navijanja bukvalno podrhtavalo tlo"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend