Mundijal 2018

Francuska u finalu Mundijala, Umtiti presudio Belgiji

Treći put u istoriji fudbalska reprezentacija Francuske boriće se za titulu svjetskog šampiona.

“Trikolori” su večeras u Sankt Peterburgu, pogotkom Samjuela Umtitija, savladali selekciju Belgije 1:0.

Odlučujući momenat zanimljivog polufinalnog obračuna dogodio se u 51. minutu. Korner je izveo Antoan Grizman, a Umtiti pored Maruana Felainija glavom sproveo loptu u mrežu.

Četa Didijea Dešana je tako došla u situaciju da u nedjelju ponovi uspjeh iz 1998. godine kada su Francuzi preko Brazila došli do zlatne Boginje.

Pol Pogba i društvo su neutralisali sva oružja Belgije, Romelu Lukaku bio je neprimjetan, Kevin De Brujne nije bio na očekivanom nivou, a jedini koji je pravio probleme odbrani “trikolora” bio je kapiten Eden Azar.

Upravo preko njega su “crveni đavoli” zaprijetili u dva navrata tokom prvog poluvremena, ali najbolju šansu u tom dijelu igre propustio je Pavar, desni bek Francuske. Njegov šut krajnjim naporom zaustavio je Tibo Kurtoa.

Nakon postignutog gola početkom nastavka, Francuzi su se dodatno povukli i rivalu dopustili tek jedan ozbiljniji pokušaj. Bio je to udarac glavom Felainija, koji je gađao pored stative.

Do kraja meča Francuska je imala par dobrih šansi da trijumf učini ubjedljviijim, ali udarce Grizmana i Tolisoa odbranio je Kurtoa.

“Trikolori” će protivnika u finalu saznati sjutra uveče kada će se sastati Engleska i Hrvatska, dok će poraženi iz tog meča ići na megdan Belgijancima u susretu za treće mjesto.

FRANCUSKA – BELGIJA 1:0 (Umtiti 51)

Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)

Francuska (4-2-3-1): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Kante, Pogba – Mbape, Grizman, Matuidi – Žiru.

Belgija (3-4-2-1): Kurtoa – Aldervajreld, Kompani, Vertongen – Šadli, Felaini, Vitsel, Dembele – De Brujne, Azar – Lukaku.

Tok utakmice:

96.minut – Ni Toliso ne uspijeva da otkloni dileme oko pitanja pobjednika. Velika šansa je to bila, Kurtoa ponovo izvanredan.

93.minut – Oduzeli su Francuzi loptu, Pogba je pronašao Grizmana, čiji udarac lako brani Kurtoa.

90.minut – Igraće se još 6 minuta.

88.minut – Veliki pritisak Belgije, ali veće opasnosti po gol Francuske nema.

81.minut – Strahovit udarac Vitsela sa distance, boksuje Ljoris.

79.minut – Azar je ubjedljivo najbolji Belgijanac večeras, sada je opet lako prošao pored Pogbe, nakon čega ga je srušio Žiru na 17, 18 metara od gola Francuske. Iznenađujuće, sudija iz Urugvaja je pokazao da nema faula.

65.minut – Konačno pokušaj Belgije u drugom dijelu. Felaini je probao glavom sa desetak metara, sada je on bio bolje postavljen od Umtitija, ali lopta ide proed stative.

56.minut – Majstorski potez petom Mbapea, dao je šansu Žiruu, ali njegov šut blokira Dembele.

https://twitter.com/WorIdCupUpdates/status/1016763074454409219

51.minut – GOOOOOOL! Umtiti donosi vođstvo Francuskoj. Pogotku je prethodio korner Grizmana, a štoper “trikolora” je u skoku bio bolji od Felainija. Kurtoa nije imao nikakvu šansu.

46.minut – Nastavljen je susret.

Poluvrijeme: Nema golova, bilo je uzbuđenja. Po jedna dobra šansa obje strane, ali golmani su se istakli dobrim intervencijama.

Azar najbolji na terenu, odigrao je bez greške.

https://twitter.com/WorIdCupUpdates/status/1016757431291047937

39.minut – Šansu utakmice imali su Francuzi. Mbape je idealno proigrao Pavara koji je udarcem po zemlji pokušao da savlada Kurtou. Ipak, golman Belgije je nogom spasao svoju mrežu.

31.minut – Zanimljiv i lukav pokušaj Žirua glavom poslije ubacivanja Pavara. Lopta je otišla pored gola, a utisak je da je Kurtoa kontrolisao situaciju.

Ističe se podatak da na ovogodišnjem Mundijalu Žiru nijednom nije tukao u okvir gola.

21.minut – Nova šansa za Belgijance. Aldervajreld je gađao sam ćošak, međutim sjajna parada Ljorisa.

19.minut – Pravu pometnju pravi Azar, umalo da Ljoris bude matiran. Spasao ga je Varan koji je skrenuo loptu u korner.

18.minut – Snažan šut Matuidija, lak posao za Kurtou.

15.minut – Dobar pokušaj Azara nakon dodavanja De Brujnea. Pozicija nije bila laka, ali udarac jeste. Lopta je otišla tik pored stative.

5.minut – Francuzi su prepustili rivalu posjed. Belgija je par puta opasno probila po bokovima, ali još uvijek čekamo na prvi udarac.

1.minut – Počeo je meč.

Izabranici Didijea Dešana do najbolje četiri selekcije na Mundijalu došli su preko Argentine (4:3) i Urugvaja (2:0), dok su igrači Roberta Martineza u osmini finala savladali Japan (3:2), odnosno u četvrtini Brazil (2:1).

Francuzi čekaju na prvo finale od 2006. (izgubili od Italije poslije penala u Berlinu), dok je od jedine titule prošlo ravno 20 godina.

Na drugoj strani, Belgija je izjednačila najveći rezultat na Mundijalima. Prije 32 godine je igrala u polufinalu, ali je izgubila od Argentine (2:0), nakon čega joj je bronzu nakon produžetaka uzela upravo Francuska (4:2).

Sjajna Francuska je jedna od najmlađih selekcija u Rusiji, dok su Belgijanci na vrhuncu i to bi moglo da prevagne na njihovu stranu i odvede ih u finale, iako na Mundijalu nikad nisu savladali komšije.

I jedni i drugi imaju ogroman napadački potencijal i s razlogom očekujemo pravi spektakl.

https://twitter.com/BrazilStat/status/1016732907724042240

Pobjednik ovog susreta sastaće se sa boljim iz duela Engleska – Hrvatska, taj meč igra se u srijedu od 20 časova.

L.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lavica
Gost
Lavica

Ne volim ih jer ne igraju čist fudbal bolji bi bili kao ragdbi igrači a i onaj sudija je bio sinoć njima naklonjen .

4 nahije
Gost
4 nahije

Navijamo za Francusku do kraja. Franše d Epere pozdravlja sve dukljane

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Izgazila ih je belgija …steta …kao sto je portugal nadigrao urugvaj al je kavani rijesio sa 2 suta …daleko je francuska od najbolje ekipe na svijetu al dobro ….ko god prodje u finale nadam se da ce ih nadigrat i pobijediti…

44debilaNaCDMu
Gost
44debilaNaCDMu

Ljudi nesportska igra Francuza a uz to Sudija pomagao lukavo ga FIFA namjestila francuzima !!!! Nezasluženo finale Francuza

Djuro PG
Gost
Djuro PG

Šofro,ogadio si mi utakmicu.

Džaka
Gost
Džaka

Šofro Šaćiri nije nimalo navijao.

Preko Morace
Gost
Preko Morace

Ka i sto rekoh crta se finale francuska hrvatska i uzimaju prvenstvo hrvati, zbog 98. i tirama…😉😉😉

Željko
Gost
Željko

Znači još sutra Englesku da pobijedimo i Francuzi budite spremni za osvetu za 1998. i Hrvatska je prvak svijeta! Raduj se Boko!!

Čapur
Gost
Čapur

A tuguje dalmacija 😉

Luminijum
Gost
Luminijum

Afričko polufinale svjetskog prvenstva uz ponekog bijelca !

Frki
Gost
Frki

belgija – hrvacka finale

Morpheus
Gost
Morpheus

Jos kad bi znao napisati Hrvatska

Crni
Gost
Crni

Naprijed Belgija…

Isaak
Gost
Isaak

Belgija

Send this to a friend