Mundobasket 2019 Istorijat Mundobasketa

Zlato i oproštaj za Jugoslaviju

Posljednji put je državna zajednica Crne Gore i Srbije nastupila pod imenom Jugoslavija na Mundobasketu 2002. godine, u američkom gradu Indijanapolis. Bio je to uzbudljiv šampionat u kojem je odbranjena planetarna titula.

Na putu ka odbrani trona i petoj tituli prvaka svijeta, Jugoslavija je u sastavu imala Crnogorce mladog krilnog centra Žarka Čabarkapu iz Budućnosti i krilnog centra Predraga Drobnjaka, tada zvijezdu Sijetla u NBA ligi. Drobnjak je tako postao jedini crnogorski igrač sa dvije titule svjetskog prvaka.

Podgorička Budućnost je, osim Čabarkape, u sastavu Jugoslavije, selekcije Svetislava Pešića, tada imala još dvojicu igrača beka Igora Rakočevića i beka Aleksandra Smiljanića.

Šampionat je imao izuzetan balans kvaliteta, jer su Sjedinjene Američke Države nastupile sa 12 NBA igrača, ali ne i sa nekim od najvećih zvijezda. Amerikance su predvodili bekovi Beron Dejvis i Redži Miler i centri Ben Valas i Džermejn O’Nil. Jugoslavija je imala čak šest NBA igrača u sastavu Divca, Stojakovića, Drobnjaka, Jarića, Radmanovića (tokom šampionata zamijenića ga Smiljanić) i Rakočevića (iz Budućnosti tog ljeta prešao u Minesotu).

Predvođena kapitenom Bodirogom, jugoslovenska selekcija nije briljirala u grupnoj fazi, sa skorom 4-2 bila je tek treća. Pamti se šokantan poraz od Portorika 85:83. Zato je pred četvrtfinale sa SAD Pešićev tim žestoko kritikovan i “otpisivan”. U nezaboravnoj pobjedi 81:78 zvijezda Sakramenta Predrag Stojaković upisao je 20 poena uz četiri asistencije, a ključne trojke u završnici upisao je Gurović.

Pobjeda u polufinalu nad Novim Zelandom bila je rutinska, 89:78, sa 18 poena rezervnog centra Dejana Koturovića. Finale je bilo dramatično a plavi tim dugo je jurio rezultat i deficit protiv Argentine. U posljednjih pet minuta Jugoslavija je imala i sedam poena deficita!

Da meč ode u produžetak i da se odbrani zlato potrudio se kapiten Bodiroga sa 27 poena u trijumfu 84:77, pred 17 hiljada gledalaca u Indijaninoj dvorani “Konseko fildhaus”. Centar Oberto imao je 28 poena i deset skokova u izvanrednom timu Argentine. Već na narednim Olimpijskim igrama, dvije godine kasnije u Atini, ,,gaučosi” će se na putu do zlata revanširati selekciji Srbije i Crne Gore u podjednako uzbudljivoj utakmici.

U idealnoj petorci šampionata našli su se Jugosloven Stojaković, Argentinac Đinobili, Kinez Jao Ming, Kameron iz Novog Zelanda i neprikosnovena zvijezda Njemačke, Dirk Novicki, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira. Sa više od 24 poena po meču, Novicki je bio i najbolji strijelac takmičenja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Svoga me jeza prosla.. kao da se juce igralo. Gurovic vezao 3 trojke.

Bokelj
Gost
Bokelj

Čuš Jugoslavija?!? Četnička reprezentacija.

anonimni
Gost
anonimni

Budi ovo nevjerovatne emocije. 17 godina je prošlo jbt.

wtf
Gost
wtf

sto god da ti kazem, malo bih ti rekao…

cetnikus
Gost
cetnikus

Ne ne, bolja ti je ova danas sa suadom i seadom

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ova danas je NAŠA! Nik ti sve govori…

wtf
Gost
wtf

“nasa”? eto ti je… Jugoslavija je bila SVJETSKI sampion u kosarci, to “vasa” moze samo da sanja… ti si sa zabjela isto ka sto sam ja iz kine

free samples
Gost
free samples

i ono je bila bogami….

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Neka politicke svadje preko ovoga. Svi smo svim srcem navijali za ovi sjajnu reprezentaciju i generaciju koja je napravila cudo i usred Amerike pobijedila favorizovani tim NBA zvjezda. Slavilo se do kasno u noc…

Send this to a friend