Ostali sportovi Nismo jaki kao tada, ali imamo tim za visoke domete

12 godina od evropskog zlata ajkula

foto: Profimedia

Trinaesti dan jula, toliko puta veliki kroz našu istoriju, tog vrelog ljeta 2008. dobio je i svoju modernu priču savremeni heroji Crne Gore u Malagi su postali vaterpolisti Crne Gore.

Prošlo je tačno 12 godina od kada su “ajkule” na Evropskom prvenstvu “zagrizle” istorijsko zlato, od pobjede u finalu protiv Srbije (6:5). Vladimir Gojković je tada, kao jedan od majstora u bazenu, dirigovao igrom naše selekcije, a danas je selektor Crne Gore i odličan sagovornik o tom i aktuelnom trenutku našeg vaterpola.

Šta je to što su “ajkule” tada imale u odnosu na kasnije nastupe, pa je našu selekciju nosilo do zlata?

“Ogromna je bila razlika u stvaranju te ekipe, onoga što je uslijedilo nakon Malage, a tek u odnosu na ovo danas” počeo je Gojković za Dnevne novine. “Kostur te ekipe stvoren je u zajedničkoj državi, kroz sistem sporta koji je ostao iz stare škole, a ući u reprezentaciju tadašnje države bio je ogroman uspjeh”.

Nekadašnji maestro u bazenu nastavio je u sličnom tonu…

“Tu je bio i Petar Porobić, koji je bio dio pomenutog sistema, selektor na Svjetskom prvenstvu 2005. u Montrealu, a igrači iz Crne Gore su već tada imali važnu ulogu u reprezentaciji. Iz takvog sistema smo i mi izašli.”

Uz sve to, postojala je još jedna velika razlika između vaterpola u Crnoj Gori tada i danas.

“U poređenju sa nekim kasnijim periodom ili danas, tada smo imali mnogo igrača koji su bili nosioci najvećih evropskih klubova, a Jadran i Primorac su bili među pet najboljih klubova Evrope” istakao je Gojković.

Iako su kapicu Crne Gore navukli fenomenalni igrači, malo ko je tada vjerovao da debitant može da pokori Evropu.

“Mnogi nam nisu davali šanse, ali mi smo vjerovali”, prisjetio se Gojković.

Vjerovali su čak i nakon teškog poraza od Srbije u Svjetskoj ligi, na manje od mjesec prije turnira u Malagi.

“Da, desio se taj strašan poraz od Srbije 13:3, ali mi smo i tada unutar sebe vjerovali da je naša ekipa spremna da napravi veliki rezultat, čak i da uzme zlato, iako to nigdje nismo izjavljivali”, otkrio je Gojković.

Tog 13. jula Gojković je majstorskim prvim golom u finalu najavio veliko veče, iako i danas zna koliko je bilo neobično igrati protiv momaka sa kojima je samo tri godine ranije u zajedničkoj reprezentaciji osvojio svijet.

“Bilo je neobično. Već 2007. u Novom Sadu smo igrali prvi meč kada je bilo neriješeno, ali i kasnije je ta Srbija najviše problema imala kada igra protiv nas. Oni su više puta izašli kao pobjednici, ali uglavnom su to bile pobjede sa jedan razlike. Bila je to izuzetna ekipa, veliki šampioni” Zbog svega u finalu nije moglo da bude tajni…

“Rekao bih koliko je bilo neobično igrati protiv njih, to što ih odlično poznajemo bila je i naša prednost”

Utisak je, ipak, da zlato iz Malage u kasnijim godinama nikada na pravi način nije bilo “nagrađeno”.

“Mislim da nije, dosta puta smo o tome pričali. Poslije određenog vremena lakše je analizirati greške, ali moje mišljenje je da je ta ekipa imala kvalitet da osvoji bar još dvije medalje. Bilo je i kasnije dobrih rezultata, ali nije napravljen pravi kontinuitet.”

Desetak godina kasnije vjera u “ajkule” bila je još manja, ali je Gojković kao selektor sa momcima pokazao da je Crna Gora i dalje svjetska sila.

“Da, posljednje dvije godine smo pokazali da možemo da igramo sa najboljima, ali kao što sam rekao danas nemamo zvijezde kao 2008, toga smo svjesni. Međutim, svjesni smo i kako smo sa deset novih igrača došli do (bronzane) medalje ovog januara u Budimpšeti” jasan je selektor Crne Gore.

Kvalitet je daleko od nekadašnjeg, ali su Gojković i njegovi momci velikim radom pronašli put do medalja…

“Objektivno kada posmatramo četiri olimpijska ciklusa kvalitet na papiru je padao i to je svakako za alarm, jer neke stvari moramo da pokušamo da promijenimo” nema dilemu Gojković i na kraju poslao pravu poruku. “Mi nastavljamo da radimo, čak i ovog ljeta za nešto što dolazi nakon Tokija. Imamo materijala, ali sve to treba postaviti na noge. Svakako sa rezultatom iz Budimpešte sve je to lakše, mladim igračima je poraslo samopouzdanje i moramo da iskoristimo ovih par zvijezda da ih izvedu na pravi put”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Google
Gost
Google

Boze, koliko su nam srece priustili sportisti! Kakav je ovo dan bio, kakva pobjeda! Ne moze Crna Gora nikad i ni u cemu izgubiti 13. jula – to je, jednostavno, NAŠ dan. Srecan Dan drzavnosti – da su zdravi i radosni svi gradjani Crne Gore!

Makseodavde
Gost
Makseodavde

Bice opet nadamo se

KOTOR
Gost
KOTOR

Bit će još titula!
Sretan Dan državnosti !

Hajduk
Gost
Hajduk

Titula šampiona Evrope sa posebnim sjajem. Poslije obnove nezavisnosti.

TITULA ZA SVA VREMENA.

Send this to a friend