Ostali sportovi

Aleksandar i Marina su najbolji, Dejanov pojas je podvig godine

Crnogorski olimpijski komitet je imao težak izbor, ali je odlučio da ne krši olimpijsku povelju i načela, pa je žiri (u sastavu predstavnici COK-a, vrhunski sportisti, predstavnici pojedinih medija) odlučio najbolji sportisti u 2016. godini su vaterpolista Aleksandar Ivović i karatistkinja Marina Raković.

Tandem je podijelio nagradu, a u trci su za najuspješnije na osnovu pristiglih kandidatura bili su još tekvondista Balša Radunović i džudista Nikola Gardašević.

“Nacionalni olimpijski komitet po članu 11, može da odluči da se za sportistu godine proglasi najviše dvoje sportista, a kako je bio tijesan rezultat u predlaganju žirija, Izvršni odbor COK-a je odlučio da Ivović i Raković budu sportisti godine”, istakla je predsjednica žirija Vesna Medenica.

– MORALI SMO DA POŠTUJEMO PRAVILA COK

Posao je bio dodatno otežan, pošto je predložen Dejan Zlatičanin, ali Dinamitov rezultat (postao profesionalni prvak svijeta u lakoj kategoriji u verziji WBC) nije mogao biti vrednovan zbog olimpijske povelje i načela o koje COK ne želi da se ogriješi.

Načela i povelja u prevodu kažu sljedeće: najbolji u olimpijskoj porodici ne može da bude neko ko nije reprezentativac, neko ko nije napravio rezultat na Olimpijskim igrama, Svjetskom ili Evropskom prvenstvu, Svjetskom ili Evropskom kupi, te Mediteranskim igrama…

“Rezultat je sjajan, ali nasuprot rezultatu, imali smo okvirna ograničenja koja nam nameće olimpizam i pravilnik COK. Kod činjenice da imamo takav rezultat i nužnosti da ga moramo zanemariri, jer ne podliježe u sistemu izbora pravilima koje je postavio MOK i kojih se COK mora pridržavati, morali smo konstatovati njegov veliki uspjeh i odlučili da ga proglasimo sportskim podvigom godine”, rekla je Medenica, koja je kao predsjednica žirija poručila da je IO COK odlučio da nadležnim organima predloži perfektnog boksera za adekvatno državno priznanje.

– ŽELIMO DA DAMO DEJANU VJETAR U LEĐA

Predsjednik COK Dušan Simonović zna da je rezultat Zlatičanina fenomenalan…

“Dodjelom nagrade za sportski podvig godine željeli smo da pokažemo naš odnos prema njemu. Želimo da ga podstaknemo, da mu damo vjetar u leđa i pomognemo mu. Pružićemo mu svaku vrstu pomoći ako nam se obrati, ali do sada nije bilo zahtjeva. Predložićemo ga nadležnim državnim institucijama za priznanje”, jasno je rekao Simonović, koji je konstatovao da su i Ivović i Raković ostvarili vrhunske rezultate.

Vaterpolista Pro Reka je drugu godinu zaredom najbolji, a nagradu je zaslužio srebrom sa Evropskog prvenstva u Beogradu, te četvrtom pozicijom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sa vaterpolo selekcijom, dok je karatistkinja Omladinca priznanje zaslužila bronzanom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Lincu, te osvajanjem medalja na turnirima Premijer lige u Parizu i Istanbulu…

Na svečanom proglašenju najboljih (petak, Vila Gorica, 12 časova) atletičarki Kristini Rakočević i vaterpolisti Đuru Radoviću će biti uručene nagrade za najbolje mlade sportiste, dok su najbolje selekcije muška seniorska vaterpolo reprezentacija i ženska seniorska košarkaška reprezentacija…

Zašto COK nije izabrao Dejana Zlaticanina?

Bokser Dejan Zlatičanin je bez sumnje ispisao najveći rezultat u 2016. godini (u junu osvojio titulu profesionalnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji (verzija WBC)), ali zbog povelje MOK koje se pridržava svaki olimpijski komitet na planeti, Dinamit nije mogao da bude izglasan od COK-a za najuspješnijeg u 2016.

Mogao je, ali bi se onda odstupalo od MOK i zakona…

“Nijesmo mogli da prekršimo olimpijsku povelju i njena načela. Zlatičanin nije član nacionalne reprezentacije Crne Gore. To je član 2, a član 4 glasi da kod izbora sportiste godine primarno odlučuju kriterijumi najboljeg plasmana na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, a to su Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Svjetski kup, Evropski kup i Mediteranske igre. A Dejan ni na jednom tom takmičenju nije osvojio medalju”, objasnila je predsjednica žirija koji je birao sportistu godine Vesna Medenica.

“Kod takvih pravila bili smo dovedeni u situaciju da taj rezultat moramo i možemo verifikovati samo kao sportski podvig godine, ali ne i kroz priznanje za najboljeg”, poručila je Medenica.

Send this to a friend