Ostali sportovi

Antropometrijsko mjerenje fudbalera Sarajeva

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore realizovali su antropometrijsko mjerenje fudbalera Sarajeva koji su jesenji prvaci Premijer lige Bosne i Hercegovine, a koji se trenutno nalaze na pripremama u Ljubuškom, a pripreme nastavljaju u Turskoj.

Ova  mjerenja će stručnom štabu i fudbalerima dati dalje smjernice za trenažni proces i parametre metabolizma. Samim tim će Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u okviru svog Dijagnostičkog centra nastaviti sa proširenjem naučne baze podataka i u regionu.

Mjerenje koje je realizivano sa inovativnim instrumentom Tanita vagom realizovali su prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević, a mjerenja su obavljena u saradnji sa šefom stručnog štaba fudbalera Sarajeva Husrefom Musemićem i kondicionim trenerom prof. dr Eldinom Jeleškovićem.

Profesor Bjelica je naveo da je rezultat i uspjeh u sportu ishod niza složenih ljudskih performansi. “Da bi uspjeli u sportu igrači moraju posjedovati optimalnu kombinaciju tehničkih, taktičkih, fizioloških, psiholoških i antropometrijskih parametara”, istakao je Bjelica.

Send this to a friend