Ostali sportovi Veliki uspjesi

Bojana i Petar nosioci zlatnog doba crnogorskog boksa

Da godine u kojima je crnogorski boks bio na margini evropskih dešavanja, a naši takmičari daleko od medalja na velikoj sceni, definitivno pripadaju prošlosti, potvrdilo je Evropsko prvenstvo za mlade, završeno u neđelju u Budvi.

Naša reprezentacija osvojila je četiri medalje – dvije zlatne i dvije bronzane.

Najbolji u svojoj kategoriji bili su Bojana Gojković (do 57 kilograma) i Petar Liješević (do 81), dok su se na pobjedničkom postolju našli i Nina Radenović (do 64) i Miloš Krasnići (do 75 kg). Svi su članovi BK Budva.

Uz to, Gojković i Liješević proglašeni su za najbolju bokserku, odnosno boksera EP.

Crvena vatra

Supertalentovana Bojana tokom šampionata je zbog stila borbe dobila nadimak ,,Crvena vatra“ – krasile su je dominacija u ringu, savršena preciznost udaraca i kretnja po ringu, spušteni gard kojim podsjeća na najveće zvijezde plemenite vještine…

Bez trunke treme stigla je do treće uzastopne titule prvaka Evrope. Dva puta bila je najbolja bila u juniorskoj, da bi nadmoć potvrdila i u konkurenciji mladih.

“Veoma sam zadovoljna prvenstvom na kojem sam imala velike ambicije. Voljom žrijeba imala sam samo dva meča – u polufinalu sam slavila nakon prekida u prvoj rundi, dok sam u finalu radila meč sa dobrom bokserkom iz Poljske. Bio je to dobar meč i zadovoljna sam kako sam boksovala s obzirom na to da sam se ,,prebacila“ kategoriju više i odnijela pobjedu”, kazala je za Arenu sedamnaestogodišnja Bojana Gojković.

Svjetska klasa

Članica BK Budva igrala se u ringu u svom gradu. Prvo je za nešto više od 100 sekundi dva puta primorala sudiju da broji Tari Bohutjuk iz Bosne i Hercegovine koja je morala da preda, da bi u finalu protiv Poljakinje Izabele Rožaček – koja je bila najveće iznenađenje jer je u polufinalu savladala braniteljku trofeja, Ruskinju Alinu Kantemirovu – pokazala da je talenat svjetske klase…

“Dala sam maksimum i veliko je zadovoljstvo što sam ponovo osvojila zlato”, dodala je Gojković, kojoj je poraz nepoznat pojam u karijeri.

“Još sam puna emocija. Srećna sam što sam treći put sam uzela medalju na velikom takmičenju, i to najsjajniju, trudiću se da i dalje da ostvarujem tako dobre rezultate”, naglasila je Gojković.

Mlada Budvanka ušla je u istoriju 19. oktobra 2018. godine, kada je kao juniorska šampionka Evrope postala prva osvajačica zlata za crnogorski ženski boks. Iako mlađa i godinu i po od konkurencije, često se poigravala sa protivnicama i pokorila Evropu na takmičenju u ruskoj Anapi. Godinu kasnije, u rumunskom Galatiju, takođe bez izgubljene runde, odbranila je titulu.

Sada, nakon krune u konkurenciji za mlade, cilja nove pobjede.

“Naredno veliko takmičenje koje me očekuje je Svjetsko prvenstvo. Daću sve od sebe da se dobro pripremim, a nadam se da ću i na tom šampionatu ostvariti dobar rezultat”, podvukla je Bojana Gojković.

Samopouzdanje

Njen klupski drug Petar Liješević je do zlatnog odličja u kategoriji do 81 kilogram došao pobjedom protiv Rusa Ramazana Dadajeva jednoglasnom odlukom sudija.

Član Budve je u četvrtfinalu prekidom slavio protiv Čeha Mihala Lanika, dok je u polufinalnoj borbi eliminisao Almira Memića iz Srbije.

“Osjećaj je izvanredan, emocije su nevjerovatne i, iskreno, nijesam siguran da sam još svjestan koliki sam uspjeh napravio”, kazao je Liješević za Arenu.

“Trenirao sam naporno cijele godine, takmičenje je bilo odgođeno nekoliko puta zbog pandemije korona virusa i nestrpljivo sam čekao trenutak da uđem u ring u svom gradu i da zablistam. Nijesam sumnjao da sam sposoban da napravim ovakav rezultat.”

Dočekao revanš

Liješević je imao poseban motiv u finalu, budući da je od Dadajeva poražen u polufinalu juniorskog EP.

“U svakom meču sam davao maksimum i kad je tako znam da iz ringa ne mogu izaći nezadovoljan svojim izdanjem. Svakako da mi je dodatan motiv bilo to što mi je protivnik u finalu bio bokser sa kojim sam se ranije susretao na velikom takmičenju i bio uskraćen za pobjedu. Htio sam da se revanširam za taj poraz u Rusiji”, naveo je Liješević.

Falila samo publika

Domaćini EP dobili su pohvale za organizaciju šampionata. Za potpuni spektakl falila je samo publika.

“Najljepše je kod kuće i mnogo mi je značilo sto je ovo Evropsko prvenstvo održano u Budvi jer je prvo veliko takmičenje ikada održano u Crnoj Gori, a pritom i prvo od početka pandemije virusa kovid-19. Veoma mi je žao što publika nije bila u mogućnosti da gleda mečeve najvišeg nivoa na Starom kontinentu”, istakao je Liješević i najavio mali predah pred nove velike obaveze.

“Punom parom ćemo se spremati za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj narednog aprila.”

Send this to a friend