Ostali sportovi Veliki rezultat našeg jedriličara

CdM predstavlja olimpijce: Dukić treći put na igrama, u Londonu kao dijete u Diznilendu

foto: Bogee Toth

Milivoj Dukić će još jednom biti dio naše olimpijske delegacije.

Sjajni jedriličar nastavio je kontinuitet i treći put zaredom predstavljaće nas na Olimpijskim igrama.

“Ovo je već vrlo respektabilan broj nastupa na olimpijskim igrama. Prije svega znači mi puno, jer je dokaz da radim dosta dobro tokom svih ovih godina jer je ovo već dvanaesta godina u olimpijskom ritmu. Takodje, velika je čast predstavljati svoju zemlju u kontinuitetu na tako značajnoj sportskoj manifestaciji kao što su olimpijske igre”, kazao je za CdM Dukić.

On je ovaj put dobio specijalnu pozivnicu. Samo dvije su podijeljene, pa to dosta govori o tome kolika je to privilegija za našeg jedriličara. 2012. bio je 30. Četiri godine kasnije bio je 29. Sada ne brine o rezultatu, posebno ne nakon velikih problema koje je imao da učestvuje na takmičenjima zbog koronavirusa.

“Pandemija je definitivno ostavila dubok trag na sport, medjutim borili smo se zaista maksimalno da obezbjedimo dobre uslove za rad kako bi ostali u igri što nije bilo uopšte jednostavno, ali sa zadovoljstvom mogu reći da je sve na kraju ispalo u najboljem redu. Nemam velika očekivanja. Ja sam profesionalni sportista i imam za cilj da dam svoj maksimum i tako pristupam prema Tokiju. Postoje stvari na koje ne mogu da utičem i one na koje mogu. Daću sve od sebe da utičem prevashodno na stvari koje su u mojoj moći”, ističe Dukić za naš portal.

Najveći izazov za njega je bio da zadrži kontinuitet rezultata koji su mu omogućili poziv za Olimpijske igre. Posebno u doba kovida.

“Lično mogu reći da je mnogo teško. Najprije treba održati kontinuitet što je najteže, a potom doći iz zemlje koja se tek razvija u ovom sportu i ostvariti tako zapažene rezultate vjerujem da bi mnogo veće zemlje od Crne Gore imale velikog razloga za zadovoljstvo”.

Pandemija je u Japanu još aktuelna. Država je bila duže od dva mjeseca u karantinu, a sada se polako otvara i sprema za Olimpijske igre. Dukić vjeruje da će biti spremni.

“Teško je bilo šta reći vezano za cijelu situaciju sa kovidom jer je sve komplikovano. Poznavajući japanski mentalitet oni će sigurno uraditi sve što je u njihovoj moći da igre proteknu u skladu sa očekivanjima.”

Milivoj je sa samo 19 godina prvi put nastupao na Olimpijskim igrama. Bilo je to u Londonu. I dalje se dobro sjeća dešavanja iz Velike Britanije.

“Najljepša stvar u Olimpijskom selu jeste što sam imao priliku da vidim i upoznam neke sportiste za koje je postojala prilika da se vidim samo preko malih ekrana. Iskustvo iz Londona mi je bilo najljepše jer nijesam mnogo razmišljao i osjećao sam se kao dijete u Diznilendu a razlog tome jeste što sam bio najmladji u timu i tek sam napunio 19 godina. Rio 2016. je bio ipak malo drugačiji jer sam bio četiri godine stariji, ambicije su mi bile veće, a i pogled na sve ostalo je bilo drugačiji. Cijela atmosfera i druženje u okviru tima je nezaboravno iskustvo.”

Dukića ovaj put ne brine to što će ovaj put doživljaj u Olimpijskom selu biti znatno drugačiji. Moraće da se poštuju epidemiološke mjere, ali naš jerdriličar misli samo o tome da bude spreman za takmičenje.

“Trenutno se nalazim u Hrvatskoj na pripremama i ovdje ću biti sve do devetog jula, jer već 15. putujemo za Japan. Pripreme za sada idu dobro i nadam se da ću odraditi dobar posao za vrijeme ovih priprema kako bih što spremnije dočekao olimpijske igre.”

Jedrenje u posljednje vrijeme u centru je pažnje u Crnoj Gori. Nekoliko uzastopnih takmičenja je organizovano u Tivtu uključujući i Evropsko prvenstvo za mlade, što raduje sve.

“Ako je suditi po aktivnostima koje sprovodi Jedriličarski savez zajedno sa klubovima to izgleda dosta ozbiljno, a i pravi je dokaz tome organizacija evropskog prvenstva za mlade i moj treći odlazak na Olimpijske igre.”

Dukić objašnjava i zašto odabrati jedrenje.

“Jedrenje je mnogo lijep sport, prije svega jer je jedriličar u direktnom kontaktu sa prirodom i za mene je to najbolje kod ovog sporta. Kad sam prvi put stao u malu jedrilicu klase optimist, ja više nisam imao potrebu da se bavim drugim sportovima. Klasa u kojoj se ja takmičim je isključivo individualna i sve zavisi samo od takmičara tako da je i to imalo značajan uticaj na moj odabir da se bavim ovim sportom.”

Send this to a friend