Ostali sportovi

CSA konferencija na svjetskoj listi događaja u oblasti nauke o sportu

Rekordan broj naučnih radova, broj naučnika i broj zemalja iz kojeg dolaze učesnici već ukazuju da će ovogodišnja internacionalna konferencija u oblasti nauke o sportu, prevazići očekivanja, ocjena je organizatora.

Konferencija „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, održava se od 4. do 7. aprila 2019. godine, po prvi put u Dubrovniku. Organizuju je Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

„Već je krajem prošle godine UNESKO-ov Internacionalni savjet za sportsku nauku i fizičko vaspitanje *ICSSPE, koji predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija i institucija u oblasti sporta, postavio našu konferenciju na listi najprestižnijih svjetskih događaja u oblasti sportske nauke u 2019. godini“, kazao je predsjedavajući ove konferencije prof. dr Duško Bjelica.

Veliku zainteresovanost naučnika pokazuje, dodaje on, i činjenica da je 200 naučnih radova pristiglo od autora sa svih kontinenata svijeta.

Radovi su pristigli na temu “Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive” i prošli recenziju članova Naučnog odbora koji čine imena iz međunarodne naučne zajednice u oblasti sporta.

Naučni radovi će biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci biti publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u dva naučna časopisa Crnogorske sportske akademije i jednom partnerskom časopisu. Riječ je o časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, kao i u časopisu Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksirani u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

„Na konferenciji će biti osam plenarnih predavača, svjetskog renomea, iz svijeta nauke u oblasti sporta. Oni će govoriti o aktuelnim pitanjima iz svih područja sportske nauke, uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, bioloških, zdravstvenih nauka, bihevioralnih, društvenih nauka, humanističkih, umjetničkih i društvenih istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje“, najavio je profesor Bjelica.

Pored predavanja po pozivu i radionica, i na narednoj konferenciji otvoren je poziv za dvije nagrade: za najboljeg mladog istraživača i najbolju ženu u nauci.

Konferenciji će prisustvovati i 50 studenata master i doktorskih studija iz regiona.

Ovaj događaj ima tradiciju dugu 16 godina, a do sada se održavala u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici. Prošle godine je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alessandro
Gost
Alessandro

Iiiiiiip, Bjelica

Send this to a friend