Ostali sportovi

CSA konferencija prevazišla sva očekivanja

Najveći internacionalni događaj u oblasti sportskih nauka, naučna konferencija „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“, okupio je oko 240 naučnika svijeta, od ukupno 367 potpisnika naučnih radova, protekle sedmice, od 4. do 7. aprila, u Cavtatu, u Dubrovniku, u organizaciji Crnogorske sportske akademije.

Od ukupnog broja prisutnih, učestvovalo je 100 profesora i studenata master i dotkroskih studija iz regiona. Među njima su najbrojniji bili profesori i studenti iz Vojvodine, pored kolega iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Slovenije.

Prisustvo naučnika Vojvodine je i ove godine podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i tehnološki razvoj u Vladi Vojvodine i čelni čovjek prof dr Zoran Milošević.

„Na konferenciji, ove godine je izlaganje naučnih radova bilo multidisciplinarno, te su se predstavili studenti i profesori Univerziteta u Novom Sadu sa Medicinskog fakulteta, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Učiteljskog fakulteta na nastavnom mađarskom jeziku iz Subotice, Ekonomskog fakulteta iz Subotice i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera takođe iz Subotice. Učešće na konferenciji je proteklo radno i više nego uspješno u dobroj organizaciji domaćina“, kazao je prof. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, institucije koja je jedan od organizatora.

Pored CSA i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG u organizaciji je učestvovalo i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

Posebnu pažnju su posvetili mladim istraživačima. Za 33 studenta master i doktorskih studija sa Univerziteta u Novom Sadu, Sveučilista u Mostaru i Univerziteta Crne Gore bila je organizovana obuka Centralno-evropskog programa razmjene univerzitetskih studija – CEEPUS, na temu „Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci“.

Kroz obuku su naučili kako da koriste savremene istraživačke metodologije za poboljšanje kvaliteta naučnih radova, razumiju akademski integritet i rade u skladu s moralnim kodeksom ili etičkom politikom akademske zajednice.

Send this to a friend