Ostali sportovi Rijetki mu staju na crtu

Dražen Filipović – najjači Podgoričanin

Dražen Filipović najjači je Podgoričanin. Dokaz za to je činjenica da mu samo rijetki “staju na crtu”. Daka, kako ga poznaju sugrađani, deceniju i po bavi se, za naše podneblje, neobičnom sportom. Riječ je o obaranju ruku.

Hobi iz srednje škole kad je trebalo dokazati “ko je najjači”, postao je profesionalni poziv pa ćete ovog Zabjelčanina često vidjeti na međunarodnim takmičenjima kako odmjerava snagu.

“Sve je počelo u srednjoj školi kada smo drugovi i ja počeli između odjeljenja, da obaramo ruke i gledamo ko je jači”, sjeća se Dražen u razgovoru za poral CDM.

Iza sebe je ostavio fudbal i karate, završio turističku školu i posvetio se ugostiteljstvu, ali obaranje ruku je nastavio da trenira. Obišao je region takmičeći se, a kao predstavnik Crne Gore, u domovinu se vraćao sa raznim medaljama, peharima i priznanjima.

“Posljednjih pet-šest godina na prostoru bivše Jugoslavije ovaj sport postaje sve popularniji. Kod nas još uvijek to nije izdignuto na profesionalni nivo. Malo su naši momci po tom pitanju skeptični”, priča Dražen.

Obara ruke koristeći desnu i lijevu

Kaže da među kolegama ima one koji se teško nose sa porazom. Kod njega to nije slučaj jer svako suočavanje sa protivinikom doživljava kao priliku da se dokaže i nešto novo nauči.

“Kada sam bio mlađi, bio mi je izazov da da obram ruke sa jačima. Dok ne bih dosegao njihov nivo, nisam prestajao da se trudim i radim na sebi. Ne odustajem nikad. Nikada se nisam plašio poraza”, objašnjava on.

Teže mu je, kaže, da nađe sparing partnera nego da se suoči sa jačim od sebe. Ipak, ništa od toga mu ne smeta da niže uspjehe.

Prije samo par mjeseci osvojio je titulu u apsolutnoj kategoriji, za obje ruke na “domaćem terenu”.

“Išao sam na takmičenja po Srbiji i Hrvatskoj. Na Svjetskom kupu u Zagrebu osvojio sam šesto mjesto među 150 takmičara. Trudim se, idem na mečeve između država gdje, primjera radi, najjači iz Crne Gore obara ruke sa najjačim iz Hrvatske, Srbije. Kod nas se sve to svodi samo na mene i moj entizijazam i trud. Na takmičenja uglavnom idem sam i u svojoj režiji. Sam sebe finasiram, ali mi je najteži dio svega toga to što nemam adekvatnog protivnika”, priča Dražen koji će boje crnogorske zastave braniti na još jednom svjetskom takmičenju naredne godine.

“Takmičim se da bih pobijedio”, ističe Daka.

Nepobjediv na domaćem terenu

Daka je svakodnevno posvećen svom sportu. Od dva do tri sata je u teretani. Nekad je trenirao čak tri puta na dan, a danas mu je, kao ocu dvoje mališana, “dozvoljeno” da jednom dnevno bude “svoj na svome”.

Ima program vježbi za obaranje ruku koje mora da prođe svakog dana, pa mu ni lomovi kostiju iz djetinjstva ne smetaju da, kako kaže, tvrdoglavo vježba.

Ishrana je takođe važan faktor u sportu kojim se bavi kao i pravilan tj. dozviljen unos supstanci za povećanje snage i mišićne mase.

Uzore nema, i redovno prati dešavanja na svjetskoj sceni.

“Nemam uzore, imam ciljeve. Cilj mi je da izazovem Denisa Ciplenkova iz Rusije”, otkriva Dražen.

Pehare i medalje donosi sa takmičenja u zemlji i regionu

Velika mu je želja da se u Crnoj Gori osnuje savez jer obaranje ruku polako počinje da dobija na popularnosti u našem susjedstvu.

Filipović poziva sve momke da se oslobode predrasuda i strahova, i da u njemu vide nekoga ko će da im pomogne. Smatra da je dobar protivnik, ali i šansa drugima koji dijele njegovu strast prema sportu, da u njemu i uspiju.

“Treba da im budem cilj, a ne prepreka. Samo tako možemo ovaj sport da izdignemo na viši nivo. Sa mnom i nekolicinom entuzijasta, to teško ide. Treba da nas je više. Momci treba da znaju da niko nije nepobjediv”, kaže Daka.

Branko Vukelić

25

avatar
1000
17
8
0
 
22
Plav tačka meKonikPOJKA1409Petar Filipović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Plav tačka me
Gost
Plav tačka me

Zamisli on kad stegne neku zeMsku za kukove… xe xe

Konik
Gost
Konik

ja obaram noge!

A1409
Gost
A1409

Najjaci i nepobjedivi.

Petar Filipović
Gost
Petar Filipović

Bravo rođo,želim puno uspjeha i pobjeda

Cijanid
Gost
Cijanid

Dovešću ti ja moga tatu. Moj tata je jači od tvog tate.Xexexe

Njemac
Gost
Njemac

Odlično momci samo napred i trebalo bi ovo uvrstiti u sprat i da ima svaki vikend po jedno kolo kao u drugim sportovima .

IZCUCALI
Gost
IZCUCALI

Daka je momcina, malo ko mu na crtu moze izac(moje misljinje) a sto se tice obaranja ruku je profesor doktor u crnu goru, a mozda i sire!

Bosnic I
Gost
Bosnic I

Jak jeste najaci nije

Blazo J
Gost
Blazo J

Pise se najjaci

prc
Gost
prc

u obaranju ruku u cg-u jeste

POJK
Gost
POJK

Napravite jedno otvoreno takmičenje i objavite unaprijed termin pa da vidite dje ste. Ovako to je takmičenje vas desetorice drugova koji se hvale po završetku istog.

Vilosof Lastve
Gost
Vilosof Lastve

Pa bio je javni poziv, e sad ako ti misliš da treba neko na kuću da te zove ka’ u svatove teško da ćeš to doživjeti.

POJK
Gost
POJK

Pa očigledno ste vi i pozivali kao u svatove samo društvo. Onda uživajte u porodičnom ambijentu. Pozdrav

maikon
Gost
maikon

gosti 100 za 130

Perjanik
Gost
Perjanik

Pušti Daka ti tu priču, kljukas se ti sterodima taman kao i Ciplenkov, samo ti je sreća što vas ne kontrolišu na to uopšte

Njemac
Gost
Njemac

Sto ste svi napali na momka ??

Reporter
Gost
Reporter

Obara ruku i odmah je najjači a bjež odavde.

Njemac
Gost
Njemac

Izadju mu na crtu muškarčini !!!!

Mido
Gost
Mido

Za ovaj sport u cg malo ko zna.Koliko je jakih momaka u cg koji bi dostigli visoke rezultate.

Njemac
Gost
Njemac

Tacno zato treba i ovo uvjesti da po čitavu godinu ima takmicenje kao u drugim sportovima !

Moralnista
Gost
Moralnista

Decko je uzimao steroida i steroida ali ajde, ko te pita u tom sportu sta uzimas.
A ovo da je najjaci podgoricanin, ne znam od kad je mjerilo bilo samo desna ruka? Tvrdim da ne moze istrcati ni 5km a da ne pricamo za vise! Nego uzeo neko da ga ispromovise ajde, nije ni to strasno

MPG
Gost
MPG

Ahahahahaha

Send this to a friend