Ostali sportovi

Dugo Đurković za CdM: SFRJ u Sarajevu disala kao jedno, ali…

foto: skrinšot

Crna Gora na Zimskim olimpijskim igrama, koje su na današnji dan 1984. godine otvorene u Sarajevu, nije imala sportista, ali je zato Televizija Crne Gore odigrala veliku ulogu!

Velika ekipa TVCG i reportažna kola pomagala su odašiljanju signala svijetu, a među novinarskom ekipom našao se i Milorad Đurković. Legenda našeg novinarstva je prvi i jedini put baš u Sarajevu izvještavao sa zimskih igara.

“Ja sam obično izvještavao sa ljetnjih igara, ali te igre u Sarajevu su mi posebno drage. Ne zbog samog događaja, zbog takmičenja koje je okupilo ogroman broj sportista, već zbog činjenice da se u Sarajevu napravila nevjerovatna atmosfera. Ni sada tri decenije kasnije ne mogu riječima da opišem tu izuzetnu atmosferu. Sarajevo je u SFRJ bilo poznato kao pravi organizator, a i tog puta se pokazao kao topao i iskren domaćin. U organizacionom smislu su sve napravili perfektno. To je zaista lijepa uspomena, prvenstveno zbog osjećaja tih dana u Sarajevu”, ispričao je Milorad Đurković za CdM.

Opšti je utisak bio da je tih 12 dana čitava SFRJ disala kao jedno, a da je to vrijeme najljepše za Sarajlije. Ništa nije moglo ni da nagovijesti ono što se izdešavalo nekoliko godina kasnije.

“Zaista je sve bilo idealno tog februara, bukvalno savršeno. Ništa nije moglo da nagovijesti da će se nešto dogoditi, jer je to bilo sve van klišea svih velikih takmičenja na kojima sam bio, ali kao što znate sve se srušilo za nekoliko godina”, zaključio je Đurković.

Jedinu medalju za SFRJ osvojio je Jure Franko, koji je nosio i zastavu na otvaranju i zatvaranju igara i bio je pravi heroj cijele Juge. Jednom prilikom i sam je rekao da nije vjerovao da će to toliko značiti građanima SFRJ.

Crna Gora nije dala za to takmičenje nijednog predstavnika pošto zimski sportovi jednostavno nijesu bili previše razvijeni. Ni 33 godine kasnije, nijesmo puno odmakli….

Send this to a friend