Ostali sportovi Jedrenje

Dukićeva uvertira za Đenovu

Milivoj Dukić, jedriličar Crne Gore osvojio je 44. mjesto u generalnom plasmanu, a drugo u srebrnoj grupi na Svjetskom prvenstvu u Melbumu.

Jedriličar iz Herceg Novog, iz kluba Jugole Grakalić, napravio je odličnu uvertiru za Svjetski kup u Đenovi koji je na programu sredinom aprila i na kojem će pokušati da obezbijedi plasman na treće uzastopne Olimpijske igre. Dukić će u Italiji imati dodatnu podršku jer će sa njim biti selektor jedriličara Crne Gore, liko Klakor, kao i mladi i talentovani član kluba Delfin iz Tivta, Ilija Marković koji je prospekt za Olimpijske igre u Parizu.

Dukić je u Melburnu, kao i svi ostali jedriličari, morao da se prilagođava različitim uslovima za jedrenje koji su se mijenjali iz regate u regatu. Prvenstvo je obilježilo hladno vrijemo i jak vjetar. Poslije dvakvalifikaciona dana Dukić je bio u grupi jedriličara koji su imali mjesto u zlatnoj grupi. Nalazio se na 36. mjestu.

Međutim, nije uspio da se prilagodi uslovima na regatnom polju tokom posljednje dvije regate, zauzeo je 17. i 21. mjesto, pa mu je na kraju kvalifikacija, poslije šest regata, sedam bodova nedostajalo da bude u zlatnoj grupi.

Dukić nije klonuo duhom, u srebrnoj grupi je bio odličan. Prvu regatu završio je na 43. mjestu, jednom je bio 21. ali je u preostale četiri regate dva puta bio prvi, a dva puta drugi.

Na osnovu prikazanog u Melburnu u duelima sa najboljim jedriličarima planete jasno je da Milivoj ima čemu da se nada u Đenovi, kao i svi ljubitelji jedrenja i sporta u Crnoj Gori. Svjetsko prvenstvo je završeno, a sada se fokus usmjerava ka Svjetskom kupu u Đenovi, gdje će se voditi velika borba za mjesto na Olimpijskim igrama.

Zlatnu medalju i titulu prvaka svijeta osvojio je fenomenalni Njemac Filip Buhi. U kakvoj je formi bio u Melburnu, najbolje govori podatak da je tokom šest regata najslabiji rezultat bio deseto mjesto. Srebrnu medalju je osvojio Metju Vern iz Australije, a ogroman uspjeh je ostvario jedriličar Mornara iz Splita, Tonči Stipanović koji je dojedrio do bronzane medalje.

Send this to a friend