Ostali sportovi

Ideja Maltežana za dobrobit nas malih i izvorni olimpijski duh

Crna Gora je od 27. maja do 1. juna domaćin XVIII epizode Igara malih zemalja Evrope, multisportskog takmičenja koje baštini tradicionalne olimpijske vrijednosti, njeguje izvorni olimpijski duh i širom planete šalje najhumaniju moguću poruku.

Oko 1.000 sportista iz devet zemalja tokom četiri dana u Budvi, Podgorici, Baru, Tivtu i na Cetinju nadmetaće se u deset sportskih diciplina i ispisivati novu priču istorije IMZE.

A kako je sve krenulo? Palimo vremensku mašinu i vraćamo se tačno tri i po decenije u prošlost.

Olimpijske igre u Los Anđelesu okupile su velikane sporta, ispisale epske priče, rekorde, ali i bile polazna tačka za jedno novo takmičenje. Olimpijski komitet Malte “ispalio” je ideju o Igrama malih zemalja, a Međunadorni olimpijski komitet i Evropski komitet sa oduševljenjem prihvatili.

“Krećemo brzo sa događajem koji je visoko cijenjen u zemljama učesnicima. Pružamo im jasnu podršku i pokazujemo da mislimo i na one koji svoje sportske snove ne mogu da ostvare na većim takmičenjima, u internet arhivi nailazimo na tadašnje izjave čelnika EOK-a.

Koje je, naravno, malo ko uzimao za ozbiljno.

Godinu kasnije, međutim, priča je zaživjela. Taj 23. maj 1985. i simpatično otvaranje Igara na stadionu Seravale ostaće datum za istoriju IMZE. Osam država sa manje od milion stanovnika okupilo se u San Marinu (uz domaćina, Luksemburg, Lihtenštajn, Kipar, Monako, Island, Malta i Andora), a trodnevno takmičenje 222 sportista u sedam sportova iznjedrilo je nove heroje i tragičare. Ispred svega dalo je mogućnost onima koji o medaljama, čak i o učešću na velikim takmičenjima mogu samo da sanjaju, da prožive olimpijsku slavu, osjete čari olimpijskog duha, promovišu olimpijski pokret, međusobno se druže…

Dvije godine kasnije Monako je okupio duplo više sportista i od tada svake druge godine krajem maja i početkom juna istorija tako malih, a tako velikih postaje bogatija. Od 2011. i Igara u Lihtenštajnu bogatija i za još jednu zemlju našu Crnu Goru.

“Počev od prvog izdanja 1985. godine, Igre malih zemalja su obilazile živopisne evropske regije. Zahvaljujući San Marinu uspjele su se na Apenine, Lihtenštajn nas je upoznao sa Alpima, Luksemburg sa Ardenima, a Andora sa Pirinejima. Island nas je doveo na obale Atlantskog okeana, a Monako, Kipar i Malta omogućili da osjetimo čari Mediterana. Poslije skoro tri i po decenije, Igre će 2019. izaći na Jadransko more, čiju ćemo vam toplinu i šarm praćene tradicionalnim crnogorskim gostoprimstvom otkriti. Dobro došli”, kaže Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, u pozivnici uvaženim gostima.

Send this to a friend