Ostali sportovi

Jakšić za CdM: Želim da Crnu Goru dovedem na krov Evrope, ali je odnos države prema meni katastrofalan

foto: Privatna arhiva

Crna Gora odnedavno ima novog sportskog heroja. Vasilije Jakšić dominira u šampionatu Evrope na brdskim stazama. Na tri trke ostvario je isto toliko pobjeda, a ono što baca sjenku je odnos države, koja dosad nije imala sluha za vrhunske rezultate momka iz Kotora.

Poslije odličnog otvaranja sezone, Jakšić je ponosan na ostvareno u prethodne tri trke.

“Nevjerovatan osjećaj, ovo nisam mogao da sanjam jer se radi o prvenstvu Evrope. Imao sam i sreće jer su neki vozači imali udes u Španiji. Prvi sam u generalnom plasmanu vozača. Svi vozači su u pet kategorija, ali se svi borimo za jednu titulu. Preko 100 vozača se takmiči. Na zvaničnom sajtu FIA koji prati ogroman broj ljudi, izašla je priča o meni, što me dodatno čini ponosnim. Ima još šest trka do kraja sezone, pa ćemo vidjeti”, kaže Jakšić za CdM.

Ne krije ambicije da ostvari rezultat koji dosad nije uspio nijedan takmičar iz Crne Gore.

“Elan i želja su mi mnogo veći jer ovo nisam očekivao. Probudi se motiv da dam još više. Cilj je da budem prvak Evrope. 2002. godine Milutin Đefi Vušurović je bio šampion klase. Ovo što je sada napadam niko nije pokušao. Samo četiri vozača sa Balkana su osvajali trofeje. Želim da Crna Gora bude u vrhu automobilizma u Evropi”.

Podrška države dosad je izostala, ali ima najava da bi možda uskoro neke stvari mogle da se promijene.

“Putovanja su daleka. Recimo do Portugala sam putovao preko 3000 kilometara u jednom pravcu iz Kotora. Finansijski je teško jer nemamo podršku od države. Zasad imam pomoć od prijatelja iz privatnih firmi. Prije odlaska na prvenstvo Evrope smo išli i do predsjednika države, kao i kod cijele prethodne vlast, od Sekretarijata za sport do Uprave za sport i mlade. Svuda sam dobio samo negativne odgovore. Novi ministar sporta Vasilije Lalošević je izrazio želju da me primi, ali ne znam hoću li dobiti pomoć. Pozvao me juče i rekao da će da me obavijesti o terminu kada će da me primi. Vidjećemo šta će biti.”

Teško mu pada činjenica da od svoje države nema pomoć kakvu bi trebalo da ima, naročito jer se radi o veoma popularnom sportu.

“Mislim da je taj odnos katastrofalan jer se takmičim na prvenstvu Evrope. U Portugalu je trku pratilo preko 100 hiljada ljudi, u Španiji više od 75 hiljada, a zastava Crne Gore je bila na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja”.

Kotoranin se odavno priprema za napad na evropski tron.

“Sedam godina sam u ovom sportu. Centralnu Evropu sam osvojio tri puta. Išao sam na specijalnu obuku u London, gdje sam dan plaćao 2500 eura. Pripremao sam se za ovo tri i po godine i rezultat je tu.”

Do kraja sezone ostalo je još šest trka.

“Slijedi trka u Češkoj 27. maj, kojom se završava prvi dio sezone. Potom je pauza pa trke u Italiji, Poljskoj, Švajcarskoj, Sloveniji i za kraj Hrvatska. Nadam se da ću nastaviti sa odličnim rezultatima”, poručio je Vasilije Jakšić, kojeg su juče dočekali sugrađani u Kotoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tihana
Gost
Tihana

Jaso,znam te od rođenja,dobar momak i vrijedna porodica.Država nema sluha ni za bitnije stvari a kamoli za nešto ovako(đeca se liječe sms porukama🤦),zato,dragi moj u se i u svoje kljuse.Obezbijedi sebi za svoje zadovoljstvo.

Alienware
Gost
Alienware

Moto sport je za privatno finansiranje, a ne drzavno…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bacamo pare na crkve a mlade perspektivne ljude zanemarujemo,da nije tužno bilo bi smiješno.

Alienware
Gost
Alienware

Prvi narod baca pare na crkve, sto ocekivati od Vlasti, kad su isti iz naroda potekli, evo 30 godina??

Opet
Gost
Opet

Bravo majstore

Rade007
Gost
Rade007

Nema drzave ođe odavno. Kamo sreće da ima, oa da ovaj momak bude šampion.

Waldorf
Gost
Waldorf

Ako ti je lakse, odnos države prema svima nama je takav

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Ajde stidi se vozis u klasu sa širokom i hondom civic i slavis prva mjesta. I jos kukas ovuda

Send this to a friend