Ostali sportovi

Janović o sanaciji kotorskog bazena: Morača pokazala da se sve može, kad se hoće

Sanacija zatvorenog bazena „Nikša Bućin“ počela je polovinom marta 2018. godine, a predviđeno je da se prva faza okonča do 15. juna prošle godine.

Sredstva su obezbijeđena za ukupnu investiciju u iznosu od 4,5 miliona eura. Dalje od prve faze se nije odmaklo je uslijedila žalba drugorangiranog ponuđača i sve je vraćeno na početnu poziciju.

“Ne govorim samo kao ministar sporta i kao Kotoranin. Govorim kao bivši vaterpolista i prije svega kao roditelj dvoje djece koja svaki drugi dan putuju na treninge u Budvu”, kazao je Janović i dodao da, po njemu, taj problem datira odavno.

On podsjeća da je sa ,,svakom medaljom koju smo osvajali sa reprezentacijom bila priča o rekonstrukciji kotorskog bazena“.

“Dakle, priča je počela još 2008. godine. To je do 2014. godine ostajalo samo na nivou priče, da bi konačno te godine bazen ušao u kapitalni budžet, tj. kao investicija koja će se izvoditi iz kapitalnog budžeta.Od tada do danas urađena je samo prva faza, koja je završena prošle godine”, kazao je Janović.

Kada se govori o bazenu često se može čuti stav da je u pitanju nečija opstrukcija i kao ,,dokaz“ navodi rekonstrukciju sportske dvorane ,,Morača“?

“Tamo je sve završeno za svega nekoliko mjeseci. Nije bio problem ni tender, ni izvođač, ni novac. Znači da se može kad se hoće. Isto i slično je bilo sa bazenima u Podgorici i Nikšiću. Razumijem ogorčenje građana, ali posebno djece koja putuju na treninge u Budvu svakog drugog dana. Djecu od 10, 11 i 12 godina ne interesuje ko je ministar sporta, ko je ministar turizma i održivog razvoja, a ko je predsjednik opštine. Djecu zanima samo da treniraju i u interesu svih nas je da im to omogućimo”, kategoričan je Janović.

Ministar je podsjetio da je Direkcija javnih radova, koja vodi kompletan posao oko sanacije bazena, u direktnoj ingerenciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, a ne Ministarstva sporta, kako neki žele da prikažu. Radovi, po njemu, iz dosta razloga ne dobijaju potrebnu dinamiku, zbog čega je i sam rezigniran.

“Ne znam koliko sastanaka sam potencirao sa Direkcijom za javne nabavke i Komisijom za žalbe. Kada čujete njihova obrazloženja, razlozi postaju jasniji. Radi se o Zakonu o javnim nabavkama, koji je sam po sebi komplikovan i daje mogućnost učesnicima u tenderskom postupku da se žale. Ali, ukoliko je tender odrađen kvalitetno, onda mjesta za žalbe i odugovlačenja procesa nema”, kaže Janović.

On dodaje da je nakon ovoliko vremena počeo i sam da vjeruje više u nerad i nestručnost u cijelokupnom procesu jer je ,,prosto nemoguće da tenderi padaju dvije godine i da se niko ne zapita zašto se to dešava“.

Send this to a friend