Ostali sportovi

Kategorizacija sporta za unaprjeđenje sistema u Crnoj Gori

Ministar sporta Nikola Janović je u saradnji sa predsjednikom COK-a, gospodinom Dušanom Simonovićem, organizovao danas radni doručak sa novinarima sportskih redakcija na temu kategorizacije sportova i unapređenja sistema antidopinga u Crnoj Gori.

Tom prilikom, ministar Janović je upoznao prisutne da su konačno stvoreni svi neophodni normativni preduslovi za kategorizaciju sportova u Crnoj Gori koju će realizovati Crnogorski olimpijski komitet. Kategorizacija sportova, po riječima Janovića, prvenstveno će imati za cilj povećanje odgovornosti nacionalnih sportskih saveza u sportovima koji budu svrstani u prvu kategoriju koja nosi i najveće finansijske benefite jer će morati predano raditi na unaprijeđenju sistema i postizanju vrhunskih sportskih rezultata kako bi navedeni sportovi zadržali svoje visoke pozicije.

Isto tako, ističe Janović, napravljen je fer sistem u kojem će nacionalni sportski savezi sportova iz nižih kategorija koji budu posvećeno radili moći ozbiljno da napreduju jer će pozicije u najvećim kategorijama biti zagarantovane samo onima koji budu imali kontinuitet. Uz podsjećanje da će Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo i u narednom periodu izdvajati ozbiljan novac za razvoj sporta jer naši sportisti to i zaslužuju, Janović je kazao da su značajno unaprijeđeni kriterijumi za raspodjelu istog, a kategorizacija sportova, kao jedan od njih, to konkretno i dokazuje.

Osim kategorizacije, današnja tema je bila i sistem antidopinga u Crnoj Gori za koju je Janović istakao da je Ministarstvo sporta naslijedilo velike probleme i nezavidnu poziciju Crne Gore kod Svjetske antidoping agencije što je rezultat lošeg funkcionisanja prethodne Komisije za antidoping koja nije imala finansijska sredstva za rad zbog nedostataka rješenja iz prethodnog Zakona o sportu.

Tim povodom, Janović je istakao da su konačno napravljeni značajni koraci na ovom planu jer je na osnovu novih zakonskih rješenja izabran sastav Komisije koji je spreman da odgovori ozbiljnim zadacima koji predstoje u narednom periodu a rad će im biti značajno olakšan jer će konačno Komisija moći da se redovno finansira iz budžeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Opet,”uvaženi ” ministre manipulacije i dezinformacije,doduše ovaj put bezazlene.Radi preciznosti Pravilnik o kategorizaciji sportova donosi COK,na osnovu bližih kriterijuma koje propisuje Ministarstvo sporta.,definisano članom 21 (kategorizacija sportova) Zakon o sportu(“Sl.list Crne Gore” br.044/18).Što”uvaženi” ministre znači da još nije donešen Pravilnik o kategorizaciji sportova.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

“Na predlog Ministarstva sporta Vlada će imenovati po dva prioritetna kluba iz svakog sporta iz prve kategorije koja će se dodatno finansirati”.Ministre ,klasična DISKRIMINACIJA.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Koliko si izgubio slučajeva kod Upravnog suda ?,Samo su te podržali Vlada, vaterpolisti i rukometašice radi doživotnih nadoknada ,kada si Jovanku Radičević imenovao za predsjednicu Stručnog savjeta.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Ministre Vi ste prototip sportsko-političkog manipulatora,nažalost vrijeme će pokazati i “Grobar ” amaterskog sporta u Crnoj Gori.. Nadamo se da će Državna revizorska institucija odraditi 2019 godine svoj posao na profesionalan način.Tada će se pokazati opravdanost ulaganja u Ministarstvo prosvjete i Opštine,donacije,zdrastveni pregled đece ,škplski sport i pprijatelje iz borilačkih sportova.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Nas Sport je nula..

Send this to a friend