Ostali sportovi

Koliko će crnogorski sportisti dobijati za medalje na velikim takmičenjima

Ministarstvo sporta na čelu sa Nikolom Janovićem nastavlja rad punom parom kako bi u najkraćem roku novim zakonom uredilo crnogorski sport. Vlada je na sjednici prihvatila Uredbu Ministarstva kojom se uređuju kriterijumu za utvrđivanje iznosa premije, doživotne mjesečne naknade, stipendije, sportske invalidne, nagrade za sportistu godine i zaslužnog sportskog radnika, kao i način njihove isplate.

Crnogorski sportisti će tako za osvojeno prvo mjesto na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama dobijati 35.000 eura, za drugo 30, a za treće 25.000. Sportisti će dobijati 30.000 eura za prvo mjesto na zvaničnom Svjetskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini koja je na programu Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara. Za drugo mjesto premija je 25.000 eura, a za treće 20.000. Za takmičenja na seniorskom Evropskom prvenstvu premije su 25.000 (prvo mj esto), 20.000 (drugo) i 15.000 eura (treće mjesto). Takođe, za šampiona svijeta u boksu (WBC, WBA, WBO ili IBF), kao i za finalistu Dejvis ili FED kupa i Gren slem turnira premija je 30.000 eura.

“Za rezultat na zvaničnom svjetskom seniorskom prvenstvu u sportu Prve kategorije sportova koji nije na programu Olimpijskih igara, a priznat je od MOK-a, premije su pet, četiri i tri hiljade eura. Za evropska seniorska prvenstva premij e su četiri, tri i dvije hiljade eura, za prva, druga i treća mjesta”, kaže se u Uredbi.

Ono što je novitet je da će premije prvi put dodjeljivati i selektoru reprezentacije, ali i glavnom treneru reprezentativca u pojedinačnim sportovima i to 50 odsto od iznosa koji dobija sportista.

“Definisali smo da novčane premije za ostvarene sportske rezultate na najprestižnijim takmičenjima budu jedne od vodećih u regionu i da se, za razliku od prethodnih zakona kada su premije uplaćivane savezima, sada uplaćuju direktno na račun sportiste”, saopštio je ministar Janović.

Uredbom se precizno određena doživotna mjesečna primanja sportista sa vrhunskim rezultatima u reprezentativnoj opremi.

Dvije prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori dobiće sportista koji osvoji prvo mjesto na OI igrama, prvo mjesto na zvaničnom SP ili EP u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara, prvak svijeta u boksu (WBC,WBA, WBO ILI IBF) finalista Dejvis i FED kupa ili Gren slem turnira.

Kako je predviđeno Uredbom, jedna i po prosječna mjesečna neto zarada u Crnoj Gori dobijaće se za drugo i treće mjesto na OI ili POI, drugo i treće mjesto na SP u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara, drugo mjesto na EP u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpij skih igara. Sportisti koji osvoje treće mjesto na evropskom seniorskom prvenstvu u sportskoj disciplini Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara dobijaće po jednu prosječnu mjesečnu neto zaradu u državi.

Nagrada za sportistu godine iznosi četiri prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori ako je za sportistu godine proglašen na osnovu rezultata ostvarenih sa reprezentacijom, a dvije prosječne ukoliko je proglašen na osnovu rezultata ostvarenih sa sportskim klubom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popaj
Gost
Popaj

Ako je vrednija zlatna evropska medalja od srebrne olimpijske,jasno je koliko svi tamo punom parom poznajete sport!

Send this to a friend