Ostali sportovi Izdanje

Laureati crnogorskog sporta u 2019.

Nedavno je iz štampe izašla najnovija knjiga iz popularne višetomne edicije ”Laureati Crnogorskog sporta” za 2019. godinu, u izdanju Crnogorske sportske akademije i Zavičaja iz Danilovgrada. Crnogorski sport i sportska literatura ovim ekskluzivnim djelom bogatiji su za još jedno u nizu, veliko ostvarenje, koje na originalan i jedinstven način široj javnosti predstavlja najveća dostignuća crnogorskog sporta.

Autori Laureata crnogorskog sporta, jedinstvenog izdanja o crnogorskom sportu su prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Zdravko Gavrilović, sportski novinar i publicista i Todor Brajković, sportski novinar dnevnog lista Dan.

Posebno poglavlje u ovom izdanju čine studentska univerzitetska takmičenja i aktivnosti na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Autori su u ovom najnovijem izdanju Laureata, poseban akcenat dali na međunarodna sportska takmičenja, postignute rezultate i osvojena priznanja naših sportista i reprezentacija u 2019. godini. Pažnju su zavrijedila i državna prvenstva, posebno u onim sportovima gdje naši takmičari bilježe uspjehe, osvajaju medalje, i gdje su prepoznati po pažnji koju poklanjaju u radu i takmičenjima i radu sa mladim. Predstavljene su državne reprezentacije na međunarodnoj sceni, takođe klubovi i pojedinci, kao najbolji promoteri domaćeg sporta, koji su svojim rezultatima dali pečat i tako obilježili ovu 2019. godinu.

Prve stranice ”Laureati Crnogorskog sporta” donose tradicionalne izbore najboljih sportista Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore, koji su ove godine jednodušno priznanje dodijelili mladom Mariu Hodžiću, karatisti Omladinca iz Podgorice. Hodžić je ove godine bio zaista najuspješniji i nije bilo dileme oko izbora i dodjele najvećeg priznanja. Tradicionalni izbori najboljih sportista u sportskim savezima su nastavak priče o laureatima. Nakon toga, u drugom dijelu slijede izbori najboljih po opštinama, a nastavlja se portretima najboljih sportista, nakon čega slijede rezultati naših reprezentacija i sportista, osvajača medalja sa najvećih takmičenja. Tu su priče o državnim takmičenjima, rekordima, prvacima, ali i univerzitetskim, školskim takmičenjima i drugim sportskim manifestacijama koje su obilježile 2019. godinu.

Ni 2019. godina, kao ni dvije prethodne godine nije bila uspješna za crnogorski sport, jer su izostala odličja naših sportista i reprezentacija sa velikih evropskih i svjetskih takmičenja. Mario Hodžić, karatista podgoričkog Omladinca potrudio se da ova godina ne ostane u sjeni zaborava. On je osvajanjem srebrnih medalja na EP u Gvadalahari i Evropskim igrama u Minsku donio najveću radost svim ljubiteljima sporta u Crnoj Gori i sasvim zasluženo ponio epitet najboljeg sportiste u prošloj godini. Mario je izabran za najboljeg sportistu u izboru COK-a, najbolji je bio i u tradicionalnom izboru Udruženja sportskih novinara Crne Gore, izabran je za najboljeg sportistu Podgorice i u izboru Karate saveza Crne Gore.

Prošlu sportsku godinu obilježila je i bokserka Budve Bojana Gojković, koja se po drugi put zaredom okitila titulom šampiona Evrope u konkurenciji juniora. Bojana je odbranila tutulu u na EP u Rumuniji, prošle godine je osvojila sve turnire na kojima je učestvovala i godinu završila bez poraza. Uspjeh je postigao i Predrag Nikač, koji je postao svjetski prvak u šahu za slabovide osobe u Kaljariju. Stonoteniser Filip Radović osvojio je zlatnu medalju na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Finskoj. Uspjehe su imali džudisti, kik bokseri, karatisti…

Rukometaši su napravili neočekivan podvig plasmanom na Evropsko prvenstvo, nanijevši prvi poraz reprezentaciji Danske u zvaničnim mečevima nakon 15 pobjeda. Na drugoj strani, rukometašice su postigle rezultat vrijedan pažnje. Osvajanjem petog mjesta na SP u Japanu ostvarile su najbolji plasman na ovom takmičenju u dosadašnjoj istoriji.

Košarkaši Budućnost Voli, nijesu uspjeli da ponove uspjeh iz 2018. godine, poraženi su u finalnoj seriji ABA lige od Crvene zvezde, i nijesu se plasirali u Evro ligu, ali su osvojili domaći Kup.

Rukometašice Budućnosti su razočarale, ni prošle kao ni prethodne godine nijesu uspjele da se plasiraju u završnicu lige šampiona, odnosno na fajnal – for u Budimpešti. I vaterpolisti Jadran-Carina će morati da sačekaju neku novu šansu za uspješan povratak na evropsku scenu.

Kad je riječ o fudbalu ova 2019. godina pamtiće se po najlošijem rezultatu fudbalske reprezentacije Crne Gore. Kvalifikacije su završili na posljednjem mjestu u grupi, sa tri remija i sedam poraza. Ostaće upamćen istorijski rezultat 1.000 utakmice Engleske, koja je sa 7:0 na Vembliju deklasirala naš nacionalni tim, nanijevši mu najteži poraz u istoriji.

Posebna pažnja posvećena je sportistima koji su svojim rezultatima obilježili 2019. godinu na domaćoj i međunarodnoj sceni. Predstavljeno je svečano obilježavanje vijeka fudbala u Bjelopavlićima i velikog jubileja FK Iskra, iz Danilovgrada. Jubilej 70 godina postojanja i uspješnog rada u 2019. godini proslavio je Košarkaški klub Budućnost, što daje veliki značaj crnogorskom sportu, njegovom daljoj valorizaciji i popularizaciji. Deset godina članstva u međunarodnim asocijacijama obilježio je Paraolimpijski komitet Crne Gore.

I ove kao i prethodnih godina, autori su značajnu pažnju posvetili aktivnostima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, sa posebnim akcentom na aktivnosti profesora i studenata na domaćoj i međunarodnoj sceni, kao i njihove sportske aktivnosti. Pažnju je zavrijedio univerzitetski sport, kroz tradicionalna ligaška takmičenjima u više sportskih disciplina. Takođe, predstavljene su aktivnosti Školskog sportskog saveza sa državnih takmičenja.

Posebna pažnja data je naučnim dostignućima u sportu, koja su predstavljena kroz rad tradicionalnih konferencija Crnogorske sportske akademije. Naučni skup i 16. Međunarodna naučna konferencija CSA održani su u Dubrovniku. Bila je ovo prva naučna konferencija održana van Crne Gore. Ovaj najveći naučni skup o sportu u regionu i šire okupio je oko 250 delegata iz 42 države, dok je naučne radove potpisalo 367 autora i koautora sa svih kontinenata. O međunarodnom značaju Konferencije najbolje govori podatak to da je UNESKO-ov Internacionalni savjet za sportsku nauku i fizičko vaspitanje proglasio za jedan od najznačajnijih događaja u oblasti sporta za 2019. godinu.

I ova knjiga Laureata crnogorskog sporta za 2019. godinu, kao i sve dosadašnje je jedinstven podsjetnik za sve sportske poslenike. Ona nas na original i prepoznatljiv način, vodi kroz 2019. sportsku godinu, kroz takmičenja naših sportista i reprezentacija, najvećih ambasadora Crne Gore, čuvajući od tame zaborava, među koricama ovog almanaha, njihove sportske uspjehe i priznanja.

”Laureati crnogorskog sporta 2019”, su nezaobilazno štivo svih sportista, sportskih radnika, hroničara i uopšte svih onih koji rade u sportu. Ovaj originalni almanah crnogorskog sporta na 225 strana ilustrovan je sa više od 350 fotografija i predstavlja uspjehe naših sportista i sporta uopšte u ovoj godini gdje su izostala veća ostvarenja naših sportista.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konadžija
Gost
Konadžija

Pa ovo je čitav tekst iz knjige,ostalo su fotografije.

Send this to a friend