Ostali sportovi

Marija brani čast crnogorske atletike u Glazgovu

Marija Vuković biće dio evropske elite jer danas u Glazgovu počinje 35. Atletsko dvoransko prvenstvo Evrope. Takmičenje kojim će biti zaključena zimska, odnosno dvoranska sezona, okupiće 637 takmičara (330 u muškoj i 307 u ženskoj), što je za čak 100 više nego što ih je bilo u Beogradu, prije dvije godine.

Za razliku od zemalja iz okruženja, koje će imati cijeli tim (Srbija 10 učesnika, Slovenija 8, Hrvatska 6, BiH 3), Crnu Goru će predstavljati samo Marija Vuković. Za crnogorsku rekorderku u skoku uvis, to je treći nastup na dvoranskom prvenstvu Evrope, a do norme za ovo takmičenje članica AK Lovćen stigla je na mitingu u Stokholmu, gdje je preskočila 190 centimetara, koliko je i iznosila norma.

Ali, samo par dana kasnije, na dvoranskom prvenstvu Balkana Marija je postavilanovi lični i crnogorski rekord (192 cm) i napravila idealnu uvertiru za ovaj šampionat.
“Ponosna sam što imam priliku da opet budem na ovom takmičenju. Radi se o prvenstvu koje okuplja najbolje skakačice Evrope i lijepo je biti u tom društvu. Naravno, budući da sam jedina predstavnica Crne Gore, imaću poseban motiv da ostavim što bolji utisak, mada sam svjesna da me čeka paklena konkurencija”, kazala je za Arenu Marija Vuković, nakon što je juče odradila prvi trening u Glazgovu.

Marija će biti u konkurenciji 26 skakačica, koje su ispunile normu (190 cm). Najbolji rezultat ima Marija Lasickene (204 cm), a osim nje ispred Marije je još 15 atletičarki. Alesija Trost ima 200 cm, baš kao i Julija Levčenko. Ajrin Palšute ima rezultat 201, Katarina Tabašnik (199 cm), Irina Heraščenko (197 cm), Morgan Lejk (197 cm), Imke Lejk (196 cm), Mihaela Hruba (195 cm), baš kao i Ana Simić. Karina Taranda, Tatjana Gusin, Daniela Stanciu i Sofi Skug imaju 194 cm, a bolji rezultat od naše rekorderke imaju Toni Angelsen i Erika Kinsi (193 cm).

“Sve to govori o tome kakva me konkurencija čeka, ali nijesam opterećena. Želim da uživam u skoku, da potvrdim zaista dobru formu i da još jednom pokušam da pređem granicu, odnosno postavim rekord. Naravno da želim da pokušam da dođem do finala. To djeluje kao san, ali želim da sanjam i da vjerujem u sebe”, naglasila je Vuković.

Marija Vuković od septembra prošle godine sa crnogorskom rekorderkom Kristinom Rakočević trenira u Švedskoj kod Vladimira Petrovića crnogorskog stručnjaka, koji dugo živi i radi u Švedskoj i jedan je od najboljih trenera švedske atletske reprezentacije za skakačke discipline. Marija je na dvoranskom prvenstvu Evrope u Pragu 2015. godine osvojila 20. mjesto, a u Beogradu 2017. godine bila je 17 U kvalifikacijama skoka uvis nastupa večeras u 19 časova, a ukoliko izbori plasman u finale, nastupiće 3. marta u 19.15.

Send this to a friend