Ostali sportovi

Zbog uspjeha mladih sportista pamtićemo 2017. godinu

foto: FIBA.com

Sportsku 2017. pamtićemo najviše po uspjesima naših mladih reprezentativnih selekcija.

Crnogorski vaterpolisti rođeni 2000. godine i mlađi, osvojili su titulu prvaka Evrope na kontinentalnom šampionatu na Malti.

Izabranici Miodraga Mirovića u finalu su nakon peteraca bili bolji od Španije 11:10, a na putu ka zlatu eliminisali su i velesile poput Rusije i Italije.

“Kada osvojite zlato na velikom takmičenju, suvišno je išta govoriti. Ovo je dokaz da se velikim radom, trudom i zalaganjem može doći do najsjajnijeg odličja. Stvarno smo radili izuzetno naporno tokom cijelog ljeta, imali smo problema i sa virusima, povredama, bili smo skromni i za cilj postavili plasman u četvrtfinale, a na kraju došli do titule”, rekao je selektor Mirović poslije velikog uspjeha.

Seniorska reprezentacija je u 2017. učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Naš tim osvojio je peto mjesto na Mundijalu, a iz borbe za medalje Gojkovićevu ekipu eliminisala je Grčka. Bio je to ujedno i najslabiji meč na cijelom šampionatu, ali u najgorem momentu po “ajkule”.

Jadran je nastavio sa dominacijom u crnogorskim okvirima. Nova dupla kruna uz plasman u polufinale Evrokupa poslije solidnih partija u Ligi šampiona. I u tekućoj sezoni Novljani su uspjeli da se domognu mjesta u grupnoj fazi elitnog takmičenja i zasad dobro stoje u društvu najboljih timova Evrope.

foto: LEN

Podgorica je ljetos ugostila najbolje kadetske košarkaške reprezentacije Evrope, ali niko nije sanjao da će mladići selektora Mladena Ostojića doći do medalje.

Talentovani košarkaši stigli su do finala u kojem su poraženi od Francuske 75:68, a prethodno su u nokaut fazi uspjeli da eliminišu Srbiju, Litvaniju i Italiju.

foto: FIBA

“Rezultat je došao iznenada, prezadovoljan sam i zahvalan našim mladim igračima koji su upornim radom, borbenošću i zalaganjem na utakmicama ostvarili uspjeh”, rekao je selektor Ostojić, koji je dobio nagradu za najboljeg trenera godine koja nosi ime čuvenog Gorana Polija Bojanića.

Košarkaška Evropa upoznala je Stefana Vlahovića, Jovana Kljajića, Viktora Vujisića, Bojana Tomaševića i drugove, koji će u 2018. godini imati priliku da na Svjetskom prvenstvu pokažu da uspjeh sa Eurobasketa nije došao slučajno.

Jovan Kljajić (foto: FIBA)

Naša najbolja reprezentacija stigla je do nokaut faze Evropskog prvenstva. To je bio i cilj postavljen pred odlazak na šampionat, a izabranike Bogdana Tanjevića u osmini finala eliminisana je raspoložena Letonija.

Poslije prvenstva iskusni stručnjak povukao se sa mjesta selektora, a čelnici Saveza su za njegovog nasljednika imenovali Zvezdana Mitrovića.

Trener Monaka predvodi nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i u prve dvije utakmice upisao je polovičan učinak, poraz od Španije u “Morači” i pobjedu na gostovanju Bjelorusiji u Minsku.

Bojan Dubljević je sa Valensijom odigrao sezonu iz snova koju je krunisao titulom u Endesa ligi i nagradom za najkorisnijeg igrača finalne serije španskog šampionata.

Naše košarkašice nisu uspjele da na Eurobasketu prođu prvu fazu. Brojne povrede uticale su na sastav ekipe u kojem nije bilo prve violine Jelene Dubljević. Crna Gora je takmičenje na šampionatu kontinenta završila bez pobjede, ali je na startu novih kvalifikacija za prvenstvo Evrope najavila da će opet biti jurišati za mjesto u društvu najboljih timova. Iz reprezentacije su se povukle iskusne Jelena Škerović i Iva Perovanović, koje su godinama bile uzdanice nacionalnog tima.

foto: kscg.me

Košarkaši Budućnosti osvojili su duplu krunu u crnogorskim okvirima. Iako je Mornar bio tvrd orah na oba fronta, “plavi” su uspjeli da sačuvaju oba trofeja. U ABA ligi, Budućnost je eliminisana u polufinalu poslije tri meča od najboljeg tima u regionu Crvene zvezde, dok je Mornar izborio opstanak.

U tekućoj sezoni, Podgoričani dijele prvo mjesto sa Crvenom zvezdom i boriće se za što bolju poziciju pred plej of, a Barani takođe imaju šanse da osvoje četvrto mjesto pa nas čeka zanimljiv rasplet u regionalnom takmičenju.

foto: aba-liga.com

Naše najbolje rukometašice su poslije turbulencija i iznenadne smjene selektora Dragana Adžića, stigle do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. “Lavice” su u duelu iz kojeg je pobjednik išao u borbu za medalje poražene od Francuskinja, koje su kasnije došle do zlatne medalje. U nacionalni tim vratile su se Jovanka Radičević i Katarina Bulatović, a prvo veliko prvenstvo odigrala je i to na fenomenalan način talentovana Tatjana Brnović.

foto: ihf.info

Rukometaše u januaru čeka nastup na prvenstvu Evrope, a sa zebnjom se čekaju vijesti o stanju povrede Vuka Borozana, koji je naš najbolji igrač. Izabranici Dragana Đukića će u grupnoj fazi igrati protiv prvaka kontinenta Njemačke, treće reprezentacije svijeta Slovenije, kao i uvijek neugodne Makedonije. Nacionalni tim je u delikatnom momentu preuzeo Đukić, poslije odlaska Ljubomira Obradovića i uspio da odvede ekipu na prvenstvo nakon velikog trijumfa nad Rusijom u Moskvi.

Najbolji sportista Crne Gore u izboru COK-a je rukometaš Vuko Borozan, koji je sa Vardarom osvojio titulu prvaka Evrope, uz dominaciju u makedonskim okvirima i SEHA ligi.

Rukometašice Budućnosti igrale su na završnom turniru Lige šampiona u Budimpešti. Na kraju su osvojile četvrto mjesto poslije poraza od Đera i Bukurešta. Uslijedile su velike promjene u timu, ekipa se uglavnom oslanja na mlađe igračice, ali su “plave” uspjele da se plasiraju u Glavnu rundu sa dobrim šansama da dođu makar do četvrtfinala. Priliku su dobile mlade igračice, koje su opravdale povjerenje Dragana Adžića.

foto: ŽRK Budućnost

“Plave” su nastavile dominaciju u crnogorskim okvirima, gdje nemaju protivnika ni za jači sparing, dok je u muškoj konkurenciji titula pripala Partizanu iz Tivta, a Kup Lovćenu.

Odbojkaške selekcije nisu uspjele da se plasiraju na velika takmičenja tokom 2017., ali je prvi čovjek Saveza Cvetko Pajković najavio da će u 2018. i muška i ženska reprezentacija pokušati da dođu do prvenstva Evrope.

foto: http://worldleague.2017.fivb.com

Luki Bar u ženskoj i Jedinstvu u muškoj pripali su trofeji u crnogorskim odbojkaškim takmičenjima.

Prethodnu godinu pamtiće naši karatisti kao veoma uspješnu.

Mario Hodžić osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Salcburgu, dok su u mečevima za treće mjesto poražene Ana Drašković i Biserka Radulović.

Bojan Bošković osvojio je zlato, dok je Milena Jovanović osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore na Tenerifama.

Medaljom i to srebrnom okitio se i Nenad Dulović na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sofiji.

Prethodna godina, izuzimajući mlađe reprezentativne selekcije neće ostati u pamćenju naših ljubitelja sporta, pa vjerujemo da će u Novoj crnogorske sportiste najprije služiti zdravlje, a onda i da će bilježiti dobre rezultate.

B.J.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cikotic
Gost
Cikotic

Samo ove klince da ispratimo kako treba

realan
Gost
realan

Ne ulaze se nista

Send this to a friend